Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cēsīs koncertēs trompetiste Hilde Marija Holsena

Šīs vasaras koncertu sērija Zemlika nāk… Cēsīs noslēgsies 11. augustā terasē Zaļa Zāle, kur koncertu Latvijā sniegs trompetiste un skaņu māksliniece Hilde Marija Holsena (Hilde Marie Holsen) no Norvēģijas, informēja koncerta pārstāvji.

“Holsenas klejojošā melodija ir pilnībā apburoša. Pusceļā tā sāk spoguļoties elektroniski radītos toņos, pēc brīža jau atkal turpinot klejot uz savu galvu, lai abas beigu beigās atstātu apokaliptisku trokšņa traipu. Neparasti.” Tēlaini par 2015. gadā realizēto debiju izteicies laikraksta The Guardian apskatnieks. Turpinājums, vizuālās mākslas iespaidoto četru kompozīciju apkopojums Lazuli ir teju vai galīgs muzikāls mākslinieces paziņojums. Spraigais dialogs starp kompozīciju un improvizāciju, skaņas un mūzikas saspēle ir palīdzējuši radīt eksperimentālu, brīžiem izaicinošu, taču pilnīgu, pat nenovēršamu darbu. Darbu, kurā kaut viens izmainīts elements to padarīs par citu, par nesaprotamu.

“Visas albumā dzirdamās elektroniskās skaņas joprojām ir trompetes radītas, instrumenta akustisko skanējumu apstrādājot un pārveidojot. Līdzīgi kā ierakstā Ask,” skaidro pati māksliniece. “Kopš pirmā albuma es turpinu rast dažādas pieejas akustiskās trompetes spēlei – gan ierastus, gan mazāk konvencionālus – lai atrastu arvien jaunus tembrālos toņus, tādējādi paplašinot reģistru arī elektroniski apstrādāto skaņu ainavā. Lazuli dzirdamais sākās kā improvizācija, kā kopdarbs ar gleznotāju Tīru Fūri Brandseteri (Tyra Fure Brandsæter). Mēs pavadījām laiku kopā un viena otras mākslinieciskās izpausmes ņēmām par iedvesmu sev. Albuma skaņdarbiem doti dažādu minerālu nosaukumi, ar kuriem krāsai tiek piešķirti toņi.”

Lai arī akustiskais instruments savienojumā ar elektroniku ir ierasta parādība eksperimentālajā un improvizētajā mūzikā, un netrūkst piemēru, kuros elektroniski radītās skaņas papildina tieši trompetes skanējumu, retais, iespējams – neviens, nav gājis tik tālu, no skaņas radot troksni un otrādi, un ar vienu vienīgu instrumentu radot gan formu, gan saturu, gan fonu, gan priekšplānu. Arī norvēģu trompetes spēles grandi Nilss Peters Molvērs (Nils Petter Molvaer) un Āve Henriksens (Ave Henriksen) ne.

Biļetes uz Hildes Marijas Holsenas koncertu 11. augustā terasē Zaļa Zāle Cēsīs nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā Bezrindas.lv. Pirmo biļešu cena īpaša – 5 EUR. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja