Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cēsu mākslas festivāla kulminācijā izskanēs Bernsteina mūzikls Vestsaidas stāsts Viestura Kairiša režijā

Sestdien, 3. augustā, plkst. 21 Cēsu pils parkā gaidāma šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla kulminācija – amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina pasaulslavenā un populārā mūzikla Vestsaidas stāsts iestudējums Viestura Kairiša režijā, informēja festivāla pārstāe Egija Saļņikova.

Galvenās lomas izpildīs spoži mūziklu solisti - Endrū Bidlaks un  Vanesa Bekera no ASV, Sigalita Feiga no Izraēlas. Cēsu iestudējumā dzirdēsim arī pašmāju solistus – Daumantu Kalniņu un Rihardu Mačanovski, jauniešu kori Kamēr... un Liepājas simfonisko orķestri Andra Pogas vadībā.

Leonards Bernsteins (1918–1990) bija ģeniāls diriģents un savdabīgs, ievērības cienīgs komponists. Viņa veikums ir viena no augstākajām virsotnēm Rietumu mūzikas mākslā. Mūzikls Vestsaidas stāsts (The West Side Story, 1957) ir pats dzirkstošākais, kontrastiem un raksturiem bagātākais Bernsteina mūzikls; iespējams, pats populārākais un iestudētākais šāda veida darbs ASV mūziklu vēsturē.

“Vestsaidas stāsta” sižeta attīstība ir līdzīga Viljama Šekspīra lugai Romeo un Džuljeta, taču Bernsteina varoņi mīt 20. gadsimta Amerikā – urbanizētā un dinamiskā pasaulē, kurā tomēr iespējama dziļa, spēcīga, tīra mīlestība. Stāsta centrā ir divas gangsteru bandas un to domstarpības 20. gadsimta vidū Ņujorkā.  Vienas bandas vadoņa labākais draugs Tonijs sastopas ar konkurējošās puertorikāņu bandītu grupas vadoņa māsu Mariju, un abi iemīlas. Vardarbības gaisotnē modusies mīlestība nav iespējama. Izrādes beigās tomēr dominē mīlestības, ne asiņu krāsa.

Vestsaidas stāsta iestudējumu Cēsu mākslas festivāla  ietvaros  būs iespēja baudīt oriģinālvalodā. Galvenās lomas atveidos aicināti slaveni pasaules klases solisti ar milzu pieredzi un spožām prasmēm mūziklu jomā: Marija – Vanesa Bekera, Tonijs – Endrū Bidlaks, Anita – Sigalita Feiga.

Amerikāņu soprāns Vanesa Bekera, kas pirms dažiem gadiem beigusi Losandželosas operas prestižo Jauno mākslinieku programmu, izpelnījusies atzinību par savu “drosmīgo un spožo” izpildījumu (Opera News) un “harizmātisko un izteiksmīgo” skatuves tēlu (San Francisco Chronicle). Pēc ārkārtīgi veiksmīgas Marijas lomas debijas Glimmerglāsas festivālā pagājušajā vasarā 2018./19. gada sezonu dziedātāja uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, kur dziedāja Mariju Frančeskas Cambello iestudētajā Vestsaidas stāstā. Raksturota kā “izrādes enkurs”, kas spēj pakāpties līdz “nepārspējamai emocionalitātei”, Bekerra turpināja dziedāt Mariju arī Atlantas operā.

Žurnāls Opera News pirms dažiem gadiem amerikāņu tenoru Endrū Bidlaku iekļāva savā izcilāko jauno mākslinieku topā. Pagājušo sezonu viņš uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, debitējot Tonija lomā Vestsaidas stāsta uzvedumā, pēc tam viņš viesojās Atlantas operā, Kalgari operā, Arizonas operā, Čikāgas operteātrī un Ņujorkas Pilsētas operā.

Sigalita Feiga ir dziedātāja no Izraēlas, kura šobrīd dzīvo Berlīnē. Viņas nozīmīgākās lomas ir Anita Vestsaidas stāstā un Lūsija Džekilā un Haidā Bolcāno Teatro Communale Itālijā, kā arī Nr. 9 Franča Vitenbrinka mūziklā Sekretāres Berlīnes Šillera teātrī. Kopš 2008. gada Feiga ir viesmāksliniece Berlīnes Komiskajā operā. 2013. gadā iņa dziedāja Anitu Koska iestudētajā “Vestsaidas stāsta” interpretācijā; izrāde joprojām ir repertuārā.

Pārējās lomās izpildīs latviešu solisti: Daumants Kalniņš, Rihards Mačinovskis, Ansis Bētiņš, Jēkabs Okonovs, Patriks Kārlis Stepe, Arvis Pakalns, Kristaps Moločenko, Jēkabs Krists Kalniņš, Rūta Dūduma, Konsuela – Silvija Sūna, Dārta Liepina, Ivo Martinsons, Terēze Gretere.

Iestudējums top, sadarbojoties Cēsu mākslas festivālam un Liepājas Simfoniskajam orķestrim, muzikālā vadība ir diriģenta Andra Pogas rokās.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Top komentāri

Kas tas
K
par idiotismu - muzikālus uzvedumus aicināt režisēt absolūti nemuzikālu cilvēku? Un muļķi pēc tam sten un dveš pa kārtējo draņķību: cik ģeniāli... Muļķu zeme?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja