Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dabas koncertzālē godinās dižslieku

Caur mūziku iepazīs gada bezmugurkaulnieku.

Dabas, vasaras un mūzikas mīļotāju vidū viens no vairāk gaidītajiem notikumiem ir Dabas koncertzāle. Šogad, kā ierasts, tā notiks divās Latvijas vietās un būs veltīta gada bezmugurkaulniekam – augsnes dižsliekai. 

 

Dižsliekai patīk palieņu pļavās

Vislielākā slieku daudzveidība un kopējais skaits konstatēts upju un ezeru palienēs – mitrājos, kas regulāri pārplūst. Tāpēc arī Dabas koncertzāles 2017. gada koncertu vietas izvēlētas palieņu pļavās – 17. jūnijā Dvietes palienē un 30. jūnijā Burtnieku novada palieņu pļavās. Pļavās dzīvo arī apdraudēti putni – ķikuti, kas barojas gandrīz tikai ar sliekām, un ir konstatēta tieša saistība starp ķikutu izplatību un palieņu mitrāju irdenajām augsnēm.

Kā ierasts, sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un zinātnieku Voldemāru Spuņģi pasākumā būs arī zinātnes un izziņas darbnīcas, kurās varēs iegūt plašāku informāciju par slieku ikdienu un nozīmi ekosistēmā.  Tās sāksies no plkst. 18 un būs atvērtas apmēram līdz plkst. 21, bet koncerta sākums gaidāms neilgi pēc saulrieta.  

 

Palīdz visai ekosistēmai

"Slieka ir ļoti darbīgs mugurkaulnieks un, neskatoties uz nelielo augumu, paveic ievērojamu darbu ekosistēmas labā," stāsta Dabas koncertzāles pārstāve Ieva Upīte. Izrādās, slieka, tāpat kā ķirzaka, spēj ataudzēt jeb reģenerēt zaudētos ķermeņa posmus, kā arī ļoti interesanti notiek jaunās paaudzes veidošanās, jo sliekas ķermenī ir gan sievišķie, gan vīrišķie dzimumorgāni. Sliekas ar savu darbošanos uzlabo augsnē gaisa piekļuvi, bagātina augsni ar barības vielām, virszemē atstājot mazas augsnes bumbiņas. Latvijā dzīvo pavisam 13 slieku sugas.

 

Muzikāls ceļojums sliekas ķermenī 

"Koncerts būs kā muzikāls stāsts, ceļojot cauri sliekas organismam un attīstības procesam – kā jūtas lapiņa, ko slieka apēd, nonākot tās mutē, vēderā, kur it kā nomirst un, atgriezusies ārpasaulē, atdzimst no jauna. Lai rastos priekšstats par mūziku, iesaku Dabas koncertzāles sociālajos tīklos noklausīties vienu no skaņdarbiem, ko dzirdēsiet arī koncertos," stāsta Upīte.

Pasākumu Dvietes palienē apmeklēs arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš ir Dabas koncertzāles fans kopš tās pirmsākumiem 2006. gadā.

Organizatori aicina apmeklētājus parūpēties par sēdvietu, siltām drēbēm, plediem un piknika našķiem. Ieeja koncertos bez maksas.

Vairāk informācijas www.dabaskoncertzale.lv un sociālajos tīklos, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā www.daba.gov.lv

 

 

Top komentāri

Geniņš
G
Šis lielais sliecis izglābs visu Latviju!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja