Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dons Paskvāle – "komisks un rūgtuma pilns šedevrs"

Gaetāno Doniceti opera Dons Paskvāle – viena no XIX gadsimta komiskās operas spožākajām virsotnēm, kas balstīta belkanto tradīcijās ar krāšņām koloratūrām, izsmalcinātiem ansambļiem un prasa vokāli meistarīgu un saliedētu solistu sastāvu. Pateicoties visu iestudējumā iesaistīto solistu labajai humora izjūtai un entuziasmam, lielu uzmanību darba procesā esam veltījuši tēlu attiecībām un spilgtu raksturu izveidei. Šī ir opera, kas ļauj izrauties no ikdienas nopietnības un ar nelielu ironijas devu pasmieties par notikumiem un cilvēku raksturiem, kas palikuši nemainīgi arī XXI gadsimtā," sezonas pēdējo pirmizrādi 24. maijā piesaka Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Latvijas Nacionālās operas un baleta vadītājs akcentē "stilu, kāds šeit nekad nav bijis, viss ir balstīts tikai uz vizuālo rindu".

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš, radošā komanda no Itālijas – režisors un scenogrāfs Džordžo Barberio Korseti, kostīmu mākslinieks un scenogrāfs Frančesko Espozito un videomākslinieki Igors Renceti, Lorenco Bruno un Alesandra Solimene, kā arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Lomās iejutīsies Rihards Mačanovskis vai Krišjānis Norvelis (Dons Paskvāle), Inga Šļubovska-Kancēviča, Marlēna Keine vai Jūlija Vasiļjeva (Norīna), Tansels Akzeibeks, Mihails Čuļpajevs vai Viesturs Jansons (Ernesto), Jānis Apeinis vai Kalvis Kalniņš (Malatesta).

Komiskās operas žanra meistardarbs Dons Paskvāle ir stāsts par to, kā padzīvojušo vecpuisi donu Paskvāli izjoko viņa ārsts Malatesta un ārsta "māsa" Norīna – jauna, skaista atraitne, kuru finālā apprec mīlas jūtu pārņemtais brāļadēls Ernesto. Operas Dons Paskvāle pirmizrāde notika Théâtre-Italien Parīzē 1843. gadā. Latvijas Nacionālajā operā iepriekšējais šīs operas iestudējums diriģenta Edgara Tona vadībā tika īstenots 1950. gadā.

"Dons Paskvāle ir viena no pēdējām Doniceti operām, vienkāršs, tiešs, komisks un rūgtuma pilns šedevrs. Perfektās melodijas, samērīgās ārijas, teatrāli pārliecinošās ainas ir liela talanta un ilgas pieredzes augļi," stāsta jauniestudējuma režisors Džordžo Barberio Korseti. Viņa interpretācijā XIX gadsimta populārā opera iegūst jaunu veidolu, vizuālajā tēlā izmantojot itāļu kino zelta laikmeta – XX gadsimta 50. gadu – estētiku. Īpaša nozīme iestudējumā būs videomākslai, kas veidota aplikācijas animācijas tehnikā, iedvesmojoties no sirreālisma un dadaisma kolāžām.

Džordžo Barberio Korseti ir aktieris, dramaturgs, kā arī teātra un operas režisors, kurš strādā gan Itālijā, gan citās valstīs. Jau gadu desmitiem viņš savās izrādēs pēta robežas starp teātri un pārējām mākslām: dzeju, rakstniecību, mūziku, vizuālajām mākslām un cirku, videomākslu un deju. "Šis ir ļoti skaists teātris ar lielisku kolektīvu. Man te ir ļoti viegli strādāt," saka režisors. Ko īsti atšķirīgu ir atvedis, Korseti sakās nezinām, bet fakts ir viens – jebkurā iestudējumā viņš meklē šodienas cilvēju izjūtas.

Viena no trīs Norīnām, Inga Šļubovska-Kancēviča, savu varoni raksturo kā "stipru sievieti, kura šķērdē vīra naudu un runā pretī" un kurai ir "ieroču arsenāls, lai viņam aizvērtos mute". Dziedātāja ir gandarīta par sadarbību ar Džordžo Barberio Korseti, jo pretēji tam, ko varētu sagaidīt no itāļiem, no režisora "starojis miers, konkrētība un cieņa pret māksliniekiem". Norīna viņai ir atgriešanās pie belkanto stila.

Dons Paskvāle – 24., 25. un 26. maijā un 15. jūnijā.

Sarunas pirms pirmizrādes par jauniestudējumu notiks 21. maijā plkst. 18.30 LNO Jaunajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja