Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dziesmas ziemeļu gaismā

Koru cīņas un draudzība – jūlija vidū Rīgā satiksies 10 000 dziedātāju

No 16. līdz 23. jūlijam Rīgā norisināsies Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiāde, kurā piedalīsies vairāk nekā 150 koru un 10 000 dziedātāju no visas pasaules. Šajās astoņās dienās mūzika skanēs visur – sākot no koncertzālēm un beidzot ar parkiem, kuros kori iedziedāsies pirms gaidāmās uzstāšanās. Tie sacentīsies desmit kategorijās. Paralēli koru cīņām ir iecerēti arī vairāki koncerti, izcilu pasaules līmeņa diriģentu meistarklases un daudzi citi pasākumi.

18. jūlijā Rīgas Domā notiks latviešu un skandināvu laikmetīgās mūzikas koncerts Ziemeļu gaisma, kurā piedalīsies vokālā grupa Nordic Voices, Erebrū kamerkoris, Rīgas Doma zēnu koris, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris un ērģelniece Iveta Apkalna. Šī koncerta iesākumā būs dzirdama norvēģu komponista Ūlas Jeilo skaņdarbs Northern Lights, kura tēma sasauksies ar vēl vienu programmā iekļauto kompozīciju, Ērika Ešenvalda dziesmu Rivers of Light.

3. Eiropas koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs diriģents Romāns Vanags atklāj, ka īpaši šim koncertam Uģis Prauliņš ir sacerējis jaundarbu zēnu koriem un Rihards Dubra radījis kompozīciju korim, ērģelēm, saksofonam un sitaminstrumentiem, kas izskanēs koncerta noslēgumā. Par vizuālās "ziemeļblāzmas" radīšanu Rīgas Domā ir atbildīgs pieredzējušais režisors Uģis Brikmanis.

 

Tiltiem pāri

20. jūlijā nenotiks neviens konkurss un ir ieplānots īss, koncentrēts dalībnieku gājiens no Rīgas pils laukuma līdz Brīvības piemineklim. Šajā pašā dienā Arēnā Rīga norisināsies bērnu un jauniešu koru koncerts Tiltiem pāri, kura režisore ir Margo Zālīte. Tas ir stāsts par atšķirīgām pasaulēm un tiltiem, kas mūs vieno. Tituldziesmu ir sarakstījis Uldis Marhilevičs ar Guntara Rača vārdiem. Solistu lomās būs dzirdami pazīstamie dziedātāji Aminata Savadogo un Daumants Kalniņš.

21. jūlijā Rīgas Domā – kopdziedāšanas koncerts, kurā tiks izpildīta Jozefa Haidna oratorija Pasaules radīšana. Tā ir tradīcija, kas dod iespēju individuāliem kormūzikas mīļotājiem vienoties kopējā dziesmā ar profesionāliem mūziķiem ievērojamās koncertvietās slavenu diriģentu vadībā. Rīgas koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Jasmīna, Maskas un Vēja balss dalībnieku kopkoris un piecsimt dziedātāju Berlīnes Radio kora diriģenta Nikolasa Finka vadībā.

Šajā pašā dienā pie Brīvības pieminekļa izskanēs XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku ieskaņas jeb modelēšanas koncerts Pa zvaigžņu ceļu, kas ļaus iepazīties ar nākamgad notiekošo svētku noslēguma koncerta repertuāru Rīgas koru izpildījumā. "Mēs izdomājām izmēģināt pilnīgi jaunu vietu – Bastejkalna nogāzē starp kokiem "iekadrēsies" kopkoris, kuru varēs klausīties no Rīgas kanāla pretējās puses," precizē Eiropas koru olimpiādes projekta vadītāja Diāna Čivle.

 

Koru Eirovīzija

22. jūlijā Arēnā Rīga notiks televīzijas konkurss amatieru koriem Eirovīzijas gada koris, kurā deviņi Eiropas kori izpildīs sešas minūtes garu izvēles programmu bez pavadījuma. Dalībnieku vidū ir Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Slovēnijas, Vācijas, Velsas un Ungārijas kori. Latviju pārstāvēs Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris Spīgo diriģentes Līgas Celmas-Kursietes vadībā. Spīgo šo iespēju izcīnīja Latvijas Televīzijas organizētajā konkursā Latvija dzied šī gada pavasarī.

Dalībnieku sniegumu vērtēs augsta līmeņa žūrija, kurā darbosies britu komponists Džons Raters, latviešu mecosoprāns Elīna Garanča un šveiciešu diriģents Nikolass Finks. Konkursu vadīs Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu vadītāja Eva Ikstena un Grammy balvas ieguvējs komponists Ēriks Vitekers, kurš ir pazīstams ar savu virtuālo kori. Šo televīzijas sacensību noslēgumā tiks izpildīta iepriekšējās Pasaules koru olimpiādes himna, Ērika Ešenvalda skaņdarbs Mana dziesma.

23. jūlijā Arēnā Rīga norisināsies Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādes noslēguma koncerts, kas iesāksies ar Uģa Prauliņa skaņdarbu Kas dziedāja Jāņu nakti. Šajā koncertā būs dzirdama arī mūzika no Dienvidāfrikas, kur notiks 10. Pasaules koru olimpiāde, un mūzika no Zviedrijas, kur notiks 4. Eiropas koru olimpiāde. "Tā būs ABBA," piebilst mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.singinriga.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja