Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Festivāls Zemlika izziņo pirmos mūziķus

Kā pirmie no mūziķiem, kas 19. un 20. oktobrī uzstāsies mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālā Zemlika Durbē, zināmi ungāru ģitārists un skaņu mākslinieks Gosheven, norvēģu kontrabasista Jū Bergera Mīres un islandiešu perkusionista Oulavūra Bjerna Oulavsona duets un pishedēliskās rokmūzikas apvienība Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs no Ņūkāslas Lielbritānijā, informēja festivāla rīkotāji.

Gosheven ir ungāru mūziķa Bālinta Šabo (Bálint Szabó) solo projekts. Kolektīva 12z dalībnieks un Budapeštas Trafo House kurators savu solo albumu Leaper publiskoja pagājušogad un ātri vien izpelnījās kritiķu un klausītāju ievērību. Vairākus gadus veltījis dažādu elektriskās ģitāras skaņojumu studijām, Gosheven savā mūzikā dodas ceļojumos pa tiem, te atsaucoties uz tīrās intonācijas korifejiem Lamonti Jangu (La Monte Young) un Benu Džonstonu (Ben Johnston), te uz japāņu instrumentam koto raksturīgo skaņojumu, te uz Centrālāfrikas cilšu pūšaminstrumentu spēles tradīciju. Mūziķim līdzi ir paša radīta elektriskā ģitāra, kuras stīgu novietojums arī ļauj bagātināt jau tā neparasto skaņojumu.

Jū Bergers Mīre (Jo Berger Myhre) ir norvēģu kontrabasists, Oulavūrs Bjerns Oulavsons (Ólafur Björn Ólafsson) – perkusionists no Islandes.

Oulavūram piederošā studija atrodas Reikjavīkas pievārtē, pamestas fabrikas noliktavā, kuru ieskauj atkritumu šķirošanas urnas. “Es dažkārt izeju laukā un vienkārši salasu dažādas drazas, kuras pēc tam izmantoju kā perkusiju instrumentus,” stāstījis pats mūziķis, kurš bijis arī Sigur Ros sastāvā grupas turnejās, pavadošais mūziķis Jónsi (Jón Þór Birgisson) solo projektā un piedalījies ierakstu sesijās kopā šogad viņsaulē aizgājušo komponistu Jouhanu Jouhansonu (Jóhann Gunnar Jóhannsson).

Ar Jū Bergeru Mīri, kurš pazīstams arī kā trio Splashgirl dalībnieks un bijis Nilsu Peteru Molvēru un Suzannu (Susanna) pavadošais mūziķis, kopīgi ierakstītais albums ir lielākoties abu kopīgu improvizāciju rezultāts. Mūziķi stāsta, ka, lai arī process bijis spontāns un ātrs – radījuši pa skaņdarbam no albumā iekļautajiem četriem dienā, viņi lielu uzmanību pievērsuši detaļām. It kā vienkāršām, pašsaprotamām, visiem zināmām spēles tehnikām piemītošām, taču ar milzu pietāti pret skanējumu jau ierakstā. Ja taustiņu tembrs vietām atgādina agrīno Īno (Brian Eno) ambienci, Farfisa – Terija Railija (Terry Riley) eksperimentus minimālismā, un, turpinot rakties pa atsaucēm, tā nonākt līdz Velvet Underground un Niko, “trešais scenārijs” jeb The Third Script ir teksts pats par sevi, viņējais – savējais.

Ņūkāslas maksimālisti Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs ar savu nepieradināto, sviedriem piesūcināto psihedēlisko rokmūziku pēdējos piecus gadus ir darījuši visu iespējamo, lai pārbaudītu klausītāju apziņas spēju robežas. Darījuši to no piesmakušiem pagrabiem Lielbritānijā līdz festivālam Roskildē, savā debijas albumā Feed the Rats un viss liecina, turpinās to darīt gaidāmajā – King of Cowards, kas klajā nāks neilgi pirms festivāla Durbē.

Mūziķi katrs jau ilgāku laiku aizrautīgi nodarbojas arī citām lietām. Dziedātājs un sintezatorists Mets Beitijs (Matt Baty) izdevniecību Box Records un kopā ar basģitāristu Džonu Maiklu Hedliju (John-Michael Hedley) muzicē Ričarda Dousona (Richard Dawson) grupā. Ģitārists Sems Grānts (Sam Grant) vada Blank Studios, kurā arī ierakstīts septembrī gaidāmais PigsX7 albums. Nesen pievienojies kādreizējais kolektīva Gnod bundzinieks Kriss (Christopher Morley), un grupa arī jaunajā materiālā turpina doties pa Igija demences, Sabbath pagrimuma un Motorhead netīrumu klāto taku.

“Ārpusē stāvošie laida skatienu no cūkas uz cilvēku, no cilvēka uz cūku un atkal no cūkas uz cilvēku; taču pateikt, kurš ir kurš, vairs nebija iespējams”, bet apvienība parāda, kuri dzīvnieki ir īstenie fermas saimnieki.

Biļetes uz astoto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu Zemlika 19. un 20. oktobrī Durbē nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 26 EUR. Festivālam tuvojoties, biļtes kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja