Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Franču opermūzika ziedošā pļavā

Viņš un Viņa (Lui et Elle) atgriežas LU Botāniskajā dārzā.

Uz romantisku un izsmalcinātu melodiju caurvītu franču opermūzikas koncertu Lui et Elle Encore – franču operas zelta periods aicina klasiskās mūzikas ģilde Euterpe. Koncerts notiks Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā 23. jūlijā.

Kaut kas jau pazīstams, vai ne? Ja ne piedzīvots, tad vismaz par to dzirdēts? Itālijā dzīvojošās latviešu operdziedātājas Antas Jankovskas izveidotā Klasiskās mūzikas ģilde Euterpe savu radošo darbību sāka 2021. gada 1. augustā, organizējot franču opermūzikas koncertu Lui&Elle (Viņš un Viņa). 

Šo koncertu, par kura norises vietu tika izraudzīta LU Botāniskā dārza flokšu pļava toreiz vēl stingrajā Covid-19 režīmā (pie ieejas jāuzrāda vakcinācijas sertifikāti!), sabiedrība uzņēma ar siltu atsaucību. Brīvā dabā Botāniskajā dārzā, kas ziedēšanas pilnbriedā atgādina franču gleznotāja Kloda Monē iemīļoto dārzu Živernī, beidzot varēja uzelpot gan dziedātāji, gan klausītāji.

Jau tobrīd dzima ideja veidot šī koncerta turpinājumu, jo franču opermūzikas repertuārs ir neizsmeļams, turklāt tas salīdzinoši maz ticis atskaņots tik lielā apjomā un izvērstā koncertā kā jaunajā programmā Lui et Elle Encore (Viņš un viņa vēlreiz). Šoreiz koncerts izskanēs mazliet citā sastāvā ar latviešu komponistes Marinas Vidmontes speciāli šim koncertam darinātām aranžijām. Ziedu ieskauti, romantiskās franču operas ārijas un duetus atskaņos Anta Jankovska (soprāns), Irma Pavāre (mecosoprāns), Artjoms Safronovs (tenors), Nauris Indzeris (baritons), Edgars Ošleja (bass). Komponistes Marinas Vidmontes veidotos instrumentālā pavadījuma aranžējumus izspēlēs instrumentāls ansamblis: Ilona Meija (flauta), Pēteris Eduards Kalniņš (klarnete), Liene Neija-Kalniņa (vijole), Konstantīns Paturskis (vijole), Ivars Bezprozvanovs (čells), Helēna Laukmane (klavieres). Koncertu arī šoreiz vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva

Viņš un viņa – šie personu vietniekvārdi franču opermūzikā iegūst pavisam citu, intīmu un personificētu skanējumu. Fausts un Margarēta, Hosē un Karmena, Atanaēls un Taīda, Samsons un Dalila, Lotārs un Minjona, Hāruns un Džamilē, Hamlets un Ofēlija – šie mīlētāju pāri tiek ievīti pārpasaulīgi skaistas un smalkas melodikas, sensualitātes un tikai frančiem raksturīgās elegances mākonī. No visas šīs bagātības koncertā skanēs izcilāko franču romantiskās operas pārstāvju – Šarla Guno, Žorža Bizē, Žila Masnē, Leo Deliba, Kamila Sensānsa, Ambruāza Tomā – daiļrades skaistākās un slavenākās lappuses. Koncerts paredzēts divās daļās ar 30 minūšu starpbrīdi. Skatītāji tiek lūgti ierasties laikus. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzē, pensionāriem – ar 40% atlaidi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja