Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kad savējie satiekas, ir par ko padziedāt

Latgalē esot, jādzied latgaliski – arī festivālā Muzykys skrytuļs

Tikko vēl Dziesmu svētkos dažādu kolektīvu sastāvā piedalījušies, tā jau nākamajās brīvdienās (14. un 15. jūlijā) latgalieši turpina dziedāt. Daugavpils novada Līksnā, Līksnas parkā, jau septīto reizi notiks latgaliešu mūzikas festivāls Muzykys skrytuļs – pieci koncerti, kuros uzstāsies mūziķi, kuri rada un izpilda dziesmas latgaliski.

Rožupes un Sutru kultūras namu vadītāja, festivāla Muzykys skrytuļs koordinatore Sanita Pinupe bija to jauniešu trijniekā, kuri, reiz no kāda festivāla braukdami, bija sākuši racionāli spriest – kāpēc gan mums jābrauc pie citiem, ja paši varētu saaicināt savējos uz kopīgu pasākumu. Kas nolemts – tas jādara, un 2006. gadā notika pirmais festivāls. "Festivāls ir izaudzis. Dažādu iemeslu dēļ tas gan kopš pirmsākumiem noticis ar pārtraukumiem, bet es gribu uzsvērt, ka tas ir nekomerciāls pasākums, kuram paši meklējam atbalstītājus un palīgus, rakstām projektus, piesaistām finansējumu," stāsta S. Pinupe. Festivālu jau dēvē par tādu kā latgaliešu Vudstoku, kur satiekas savējie, atbrauc ciemiņi. "Un vispār – visi latvieši nāk no Latgales. Tas ir foršs pasākums, kur var satikties, parunāties, uzzināt jaunumus un pabūt kopā," rezumē pasākuma koordinatore.

Ssaprotams, ka festivālā dziesmām jāskan tikai latgaliski. "Bet, tā kā par piedalīšanos interesējas Rīgas grupas, tad sakām, ka latgaliski jābūt vismaz divām dziesmām. Mēs viņiem palīdzam tulkošanā, arī izpildījumā. Ja pietrūkst kāda mūziķa, palīdzam atrisināt arī šo jautājumu," skaidro S. Pinupe. Šogad Muzykys skrytuļī piedalīsies arī draugi no Lietuvas Poezijos medžiotojai. "2011. gadā tapa pārrobežu projekts ar lietuviešiem, un no tā laika esam ieguvuši sev foršus draugus. Pagājušajā reizē lietuvieši latgaliski gan nedziedāja, bet zināja dziesmas latviski. Šogad jau kādu dziesmu dziedās latgaliski," zina teikt Sanita. Festivāls iepaticies arī Ivaram Štubim no Austrālijas, kurš gatavs atkal braukt uz Līksnu un muzicēt. Grupu nosaukumi, kas šogad piedalīsies festivālā, ir skanīgi – Latgalīšu reps, Bez PVN, Žvūrgzdyni, Dabasu durovys, Sovvaļnīks, Fenikss, Metrs, Ausmeņa records, Symbolic, Trikmiņs, Trešīs Ņūtona lykums, Gandreiž 10nīkā, Unknown Artist, DeLight –, un būs arī viesi – grupa Piparmētra, Jānis Aišpurs no grupas The Sound Poets un dziesminieks Kārlis Kazāks.

"Vasara ir gana īsa, lai slinkotu," sirsnīgi piebilst S. Pinupe un skaidro, ka ap festivālu būs arī visādi citādi pasākumi. "Ja gribas noķert Latgales sajūtu, tad jābrauc pie mums. Ļaujoties vēstures pieskārienam, būs iespēja izstaigāt un apskatīt sakopto Līksnas muižas parku, kā arī vienkārši baudīt skaisto dabu, latgaliešu valodu un viesmīlību Daugavpils novadā. Festivāls apvieno gan mūziku, gan mākslu, gan aktivitātes ģimenēm. Svētdien Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā notiks dievkalpojums, pēc tam – garīgās mūzikas koncerts." Sīkāk – http://skrytuls.liksna.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja