Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas dvēsele ērģeļu ainavās

Latvijas simtgade ērģeļu balsīs Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

Latvijas ērģelnieki aicina klausītājus uz 11 koncertiem Rīgā un Latvijas novados – no 4. maija līdz oktobrim norisināsies Latvijas valsts simtgadei veltīts koncertcikls Latvijas simtgade ērģeļu balsīs.

"Gribējām svētkus arī latviešu ērģelniekiem un ērģeļmūzikai. To nespēlē tik daudz, cik gribētos. Bieži gluži vienkārši nevaram to atļauties, jo jāmaksā autortiesības," tik skaudri atklāti situāciju raksturo koncertcikla iniciators un producents, Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas ērģelnieks Aigars Reinis. Šī baznīca un tās ērģeles – 1906. gadā Vilhelma Zauera izbūvētais, krāšņi romantiskais koncertinstruments ar trim manuāļiem un 45 reģistriem – ir koncertcikla centrā, un A. Reinis pats muzicēs atklāšanas programmā Tautas dvēsele šosestdien, 12. maijā, plkst. 18. To viņš jau tikko spēlējis arī Daugavpilī.

Garīgais piepildījums, latviskās dzīvesziņas un dabas sasaiste ir šīs programmas centrā. "Te satiksies triju paaudžu komponisti – katrs individuāls un spilgts. Dabas un putnu tēmu mūzikā skāruši mūsdienu dižgari Pēteris Vasks un Imants Zemzaris. Savukārt mūsu klasiķis Alfrēds Kalniņš, būdams apbrīnojami virtuozs ērģelnieks, savā ērģeļmūzikā iekomponējis plaša vēriena pasāžas un mutuļojošu spēles prieku," Aigars Reinis raksturo gaidāmo. Šī koncerta pārsteigums ir pirmatskaņojums, izcilā saksofonista Aigara Raumaņa jaundarbs Pastorāle un tokāta, kurā Latvijas daba un cilvēciskums pretnostatīts mūsdienu urbānajai videi. Madaras Lazdiņas veidotās videoprojekcijas uzburs Latvijas ainavas uz ekrāniem baznīcas zālē.

"Latvijas simtgades svinību kontekstā gribam atgādināt, cik bagāta ir viena no Latvijas kultūrvēstures šķautnēm – ērģelnieki, ērģeļmūzika un mūsu izcilie vēsturiskie instrumenti. Cikla mērķis ir parādīt šo būtisko Latvijas mūzikas kultūras sastāvdaļu," stāsta A. Reinis. Programmu daudzveidība – komponistu muzikālie portretējumi, ērģeļmūzikas zelta fonds, kameransambļi ar ērģelēm – dara šos cikla koncertus interesantus visplašākajam klausītāju lokam. Pateicoties translācijai ekrānos, ērģelnieki būs redzami publikai. 11 koncertos muzicēs deviņi spilgti un radoši ērģelnieki: Zviedrijā dzīvojošā Ligita Sneibe, Aivars Kalējs, Latvijas Mūzikas akadēmijas ilggadējie mācībspēki Vita Kalnciema, Larisa Bulava, viņu un Tālivalža Dekšņa izaudzinātā paaudze – Kristīne Adamaite, Ilze Reine, Aigars Reinis, Inese Paiča, Liene Andreta Kalnciema. Viņiem piebiedrosies trompetists Jānis Porietis un dziedātāja Inga Šļubovska. Ceļot tiltus starp kontinentiem, skanēs vairāk nekā 50 latviešu komponistu ērģeļopusi – gan klasika, gan jaundarbi; īpašs koncerts būs veltīts mūsu komponistēm dāmām. Nākamā ciklā būs Kristīnes Adamaites programma Latvijas ainavas 16. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja