Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nenobrīnīties par šo pasauli

Dabas koncertzālē Skrīveros un Līgatnē – viendienītes mūžs

"Esmu redzējis viendienīti, bet neesmu redzējis to miglu, ko tās rada. Tie ir miljoni, kas izlido vienlaikus. Lūk, par to tagad pastiprināti interesējos," saka mūziķis Ingus Ulmanis, kurš ir viens no Dabas koncertzāles iniciatoriem. Tieši neparastajam ūdens kukainim viendienītei būs veltītas šīgada pasākuma mūzikas, mākslas un video performances. Tās notiks 5. jūlijā Skrīveru novada Satekās un 20. jūlijā Līgatnē pie pārceltuves pār Gauju.

I. Ulmanis aizrautīgi stāsta par viendienītes neparasto spēju piedzimt divreiz. "Ola, kāpurs, subimago, imago, ola. No kāpura pārdzimst un aizlido, bet viņa nav dzimumgatava. Tad viņai muguriņa plīst, un viņa piedzimst par tādu pašu kukaini, bet ir jau gatava pāroties. Iestājas imago stadija. Viendienītes mūžs ir no dažām stundām līdz desmit dienām, tomēr parasti tās nedzīvo ilgāk par vienu dienu. Latvijā mīt ap 50 viendienīšu sugām." Tieši tā – izsekojot viendienītes attīstībai – tiek veidota arī koncerta programma. "Tas ir līdiskais aplis," precizē mūziķis, skaidrojot, ka tā ir nošu skaņkārta, ko Andris Sējāns izmantojis kā pamatu vienam skaņdarbam. Muzikālajā valodā runājot, tā ir paaugstināta pakāpe, kas ir mažorā. "Un tādu kā viendienīti – gaišu, vienkāršu – arī gribam šīgada Dabas koncertzāli. Lai gan, esot tik tuvu ar dabu, lielais jautājums – kam tu jēgā esi? – paliek. Cilvēkam jau patīk tā jautāt un meklēt savu sūtību un būtību."

Nosmejamies, ka I. Ulmaņa sūtība ir katru gadu taisīt Dabas koncertzāli. Šis pasākums notiek jau kopš 2006. gada, kad Mazsalacā interesenti pulcējās pētīt lapkoku praulgrauzi. "Tas bija kā eksperiments, un koncertā spēlējām Lādezera vecās dziesmas, bet tagad, konceptam nemainoties, izpildījums ir cits," stāsta I. Ulmanis. "Pētnieka garu, no zinātniskā viedokļa skatoties, nejūtu, bet sevis pētīšanu gan. Dabas koncertzāles būtība ir nenobrīnīties par šo pasauli. Parunājot ar cilvēkiem, kuri pēta dzīvo dabu, izrādās, ka tajā ir ļoti daudz noslēpumu ar interesantu dzīvi. Un tas ir apbrīnojami – cik viens no otra esam atkarīgi, un cilvēciskā ego jēga uz tā fona pazeminās. Man patīk tā ansambļa sajūta – reāli un filozofiskajā kontekstā," saka mūziķis. Dabas koncertzāle ir mūzikas, zinātnes, video, mākslas un dramaturģijas performance, kur gan radošās darbnīcās, gan muzikālā stāstā šogad varēs iepazīt viendienītes mūžu – vienu dienu – un tā nozīmi dabā. "Tas ir stāsts par dzīvesgājuma nozīmību, lai cik īss tas būtu."

Dabas koncertzālē ieeja ir bez maksas, pasākums notiek brīvā dabā, tādēļ jāņem līdzi pledi, tūristu paklājiņi, saliekamie krēsli u. tml. lietas, lai varētu vakaru izbaudīt komfortabli. Jau no plkst. 19 notiks zinātniskās un radošās darbnīcas, savukārt multimediālā performance sāksies pēc saulrieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja