Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

No franču mežģīnēm līdz Bītlu melodijām

Pirmoreiz Latvijā – slavenais Quatuor Ebène no Francijas

Izcilais franču kvartets Quatuor Ebène atklās ikgadējo Rudens kamermūzikas festivālu ar Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena stīgu kvartetu un franču impresionista, plenēra skaņu ainavu meistara Kloda Debisī mūzikas vakaru šodien, 30. septembrī, Dzintaru koncertzālē plkst. 19.

Pasaulslavenais Quatuor Ebène, kurš Latvijā viesosies pirmo reizi, pelnīti atrodas pasaules stīgu kvartetu elitē. Šis saskanīgais ansamblis, kurā spēlē vijolnieki Pjērs Kolombē un Gabriels Lemagadīrs, altists Adriēns Buaso un čellists Rafaels Merlēns, ir kļuvis par izsmalcināti kaismīgās franču kamermūzikas tulku visā pasaulē un ieguvis ievērojamākos akadēmiskās mūzikas apbalvojumus, tai skaitā prestižo ECHO Klassik 2015. Par domubiedru visaugstākās klases kvartetu ir pat uzņemta dokumentālā filma ar lakonisku nosaukumu 4. Tās autors, vācu režisors Daniels Kučinskis, ļauj filmas skatītājiem ielūkoties kvarteta ikdienas un aizskatuves gaitās, ataino cīņu starp mūziķu ambīcijām un realitāti. Šis kinodarbs atklāja 2015. gada Losandželosas filmu festivāla dokumentālo filmu programmu un tika titulēts par labāko dokumentālo filmu. Kopš 2009. gada ar Quatuor Ebène mūziķiem sadarbojas Forberga-Šneidera fonds, sniedzot iespēju muzicēt ar izciliem seniem instrumentiem no privātajām kolekcijām. Kvartets ne tikai koncertē, bet arī regulāri dalās savās zināšanās un pieredzē meistarklasēs Parīzes Konservatorijā un Kolburnas mūzikas skolā Losandželosā. Klausītāju un kritiķu augstāko novērtējumu Quatuor Ebène guvis tieši ar franču kamermūzikas smalkumiem - Morisa Ravela, Gabriela Forē, Kloda Debisī un citu franču klasiķu darbu interpretācijām, taču viņi pārsteidzošā un aizraujošā kvarteta skanējumā iedzīvinājuši arī The Beatles un Volta Disneja multfilmu tēmas.

Ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls, kuru rīko Latvijas koncerti, turpināsies līdz 22. oktobrim Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Ogrē, Siguldā un Rēzeknē, piedāvājot Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena un Fēliksa Mendelszona mūziku, Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa vokālo liriku, kā arī amerikāņu minimālista Stīva Reiha un modernista, eksperimentētāja Džona Keidža ritmiski pulsējošos skaņdarbus. Īpaša intriga ir festivāla patrona Pētera Vaska Alta koncerta Latvijas pirmatskaņojums. Festivālā viesosies Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra oboju koncertmeistars Aleksejs Ogrinčuks, starptautiski atzītais latviešu soprāns Inga Kalna, viens no pasaules labākajiem un harismātiskākajiem altistiem Maksims Risanovs un citi mākslinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja