Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Radīts starptautisks studentu orķestris

Ar pirmo koncertu sevi piesaka jauns orķestris B-Sharp.

Laiks iepazīties: ar koncertu Vakarā, kas jaunā diriģenta Artūra Gaiļa vadībā 6. decembrī plkst. 20 notika Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā, sevi pieteikusi jauna muzikāla vienība – akadēmiskais stīgu orķestris B-Sharp. Šogad dibinātais orķestris sevī apvieno visu Latvijas augstskolu studentus, kas spēlē stīgu instrumentus. Liela daļa orķestra dalībnieku ir ārvalstu studenti, kas šobrīd mācās Latvijā. Galvenais mērķis ir ar mūziku un muzicēšanu skart klausītāju sirdis. Tāpēc programmā - vienmēr saviļņojošā krievu mūzikas klasiķa Pētera Čaikovska Stīgu serenāde (1880) un Jura Karlsona Vakara lūgšana (1999). 

"Vakara lūgšana ir intīms skaņdarbs, pilns ar pārsteidzošām harmonijām, aizkustinošām melodijām un maģisku noskaņu. Šī mūzika lieliski saskan ar Čaikovska Stīgu serenādi, jo serenādes tiek atskaņotas naktī mīļotajam cilvēkam," koncerta programmu komentē orķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs Artūrs Gailis, latviešu kormūzikas lielmeistara Daumanta Gaiļa dzimtas atvase jau trešajā paaudzē. B-Sharp dibināšana ir viņa un orķestra prezidenta, RSU studenta Ande Oey kopdarbs. "Viņam bijusi ilgstoša pieredze dažādos amatieru orķestros Nīderlandē, kur šādu orķestru ir daudz un liela daļa – augstas kvalitātes. Pats, piemēram, esmu diriģējis Philips simfonisko orķestri, kas spēles kultūras un kvalitātes ziņā ir ļoti augstā līmenī. Jāteic, liels bija viņa pārsteigums, ka Latvijā pretstatā žilbinošai amatieru koru popularitātei gandrīz vispār nav orķestru, kur izpausties tiem, kas savam priekam spēlē kādu mūzikas instrumentu. Gribējām šādu iespēju radīt," atklāj Artūrs Gailis.

"Pēc neskaitāmām sarunām un vismaz pusgadu ilgas plānošanas nonācām līdz pirmajam atvērtajam mēģinājumam 11.  septembrī, pēc tam trīs nedēļas turpinājās mūziķu noklausīšanās. Orķestrī aicinājām visu Latvijas augstskolu studentus, absolventus līdz 40 gadu vecumam un arī mūzikas vidusskolu vecāko kursu audzēkņus. Darbs un saziņa notiek angliski, jo vismaz trešdaļa ir ārvalstu studentu. Koncertā uz skatuves atrodas aptuveni 20 stīgu instrumentu spēlētāju," diriģents ieskicē darbu. Studentu korporācija Fraternitas Livonica orķestrim ļauj pirmdienu vakaros mēģināt tās nama zālē, savukārt RSU atbalstījusi gan informatīvi, gan ar iespēju uzstāties par Pārdaugavas koncertzāli dēvētajā aulā. "Neatkarīgi no tā, kur esat, nozīme ir tikai aizrautībai un vēlmei kopā radīt kaut ko ļoti īpašu, saviļņot cilvēkus un justies vienotiem," norāda B-Sharp pirmā vijole Johanna Maula no Vācijas. Viņa uzņēmusies arī orķestra sabiedrisko attiecību vadību. Vairāk – www.facebook.com/AOBsharp.

Top komentāri

mazliet neprecīzi jo
m
radīts amatieru !!!!! orķestris. Ja tā, tad skaidrs kādēļ tāda ārprātīgi vāja kvalitāte, bet viņus par to nevajag kritizēt. Diriģents gan varēja mazāk traucēt un neradīt tādu haosu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja