Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Šovakar Rīgā - viens no populārākajiem mūziķiem pasaulē Eds Šīrans

Dienu pirms savas 24. dzimšanas dienas Rīgā uzstāsies viens no populārākajiem mūziķiem pasaulē Eds Šīrans

Sagatavojieties pārsteigumam: pirmdien, 16. februārī, Eds Šīrans uz Arēnas Rīga skatuves būs viens pats – viņa arsenālā ir tikai akustiskā ģitāra un efektu pedāļi. Nav ne grupas, ne fona vokālistu, ne dejotāju. Koncertā viņš būvē dziesmu no nulles, izmantojot skaņu efektus, uzslāņojot harmonijas. Eds dzied falsetā un repo. Pārvērš savu divu albumu + (pluss) un x (reizināšanas zīme) dziesmiņas par kustīgām, allaž mainīgām popsimfonijām, ieplūdina tajās grupu Blackstreet un Backstreet Boys, kā arī Ērika Kleptona un Stīvija Vondera hitu motīvus.

Fortūnas smaids

Eņģeļu pilsētā Sākotnēji šķita, ka angļu rudmata Eda Šīrana panākumi ir specifiska, lokāla britu parādība, taču viņš diezgan ātri kļuva par globālu popzvaigzni. 16 gadu vecumā Eds pameta skolu dzimtajā Safolkas mazpilsētā Fremlingemā un trīs gadus nepārtraukti uzstājās Lielbritānijā – nakšņoja, kur pagadās, neatteicās ne no viena darba piedāvājuma. Kādu laiku strādāja par dueta Nizlopi ģitāru tehniķi. Spēlēja tukšos klubos un krogos un tirgoja savus diskus cerībā, ka pietiks naudas, lai nopirktu kaut ko ēdamu un vilciena biļeti līdz nākamajai tikpat slikti apmeklēta koncerta norises vietai. Viņš gulēja pat uz ielas, dažreiz arī pie Bakingemas pils, kur dažus gadus vēlāk – likteņa ironija! – spēlēja zvaigžņu koncertā par godu Elizabetes II valdīšanas Dimanta jubilejai.

Nedaudz agrāk Eds – tāpat kā Lauris Reiniks un DJ Ella – veiksmes meklējumos bija devies uz Losandželosu un uzstājies visur, kur vien var. Fortūna viņam uzsmaidīja: 2010. gadā kādā Eņģeļu pilsētas klubā jaunieti pamanīja aktieris un dziedātājs Džeimijs Fokss, kurš uzaicināja viņu uz savu radio šovu The Foxxhole, nodrošināja jumtu virs galvas un iespēju darboties ierakstu studijā.

Pēc debijas albuma + (2011) iznākšanas kritiķi Edu Šīranu īpaši neslavēja. Kāds žurnālists nodēvēja viņu par vienu no mūziķiem, kuri veido kustību Jaunie garlaicīgie/The New Boring. Viņa otrais disks x (2014) bija pērnā gada trešais komerciāli veiksmīgākais albums pasaulē – tas tika pārdots trīsarpus miljonos eksemplāru; labāku rezultātu sasniedza tikai animācijas filmas Ledus sirds/Frozen skaņu celiņš (7 miljoni) un Teilores Sviftas albums 1989 (4,6 miljoni). Taču Eda Šīrana x pērn kļuva par globālu līderi straumēšanas kanālos, kuros to noklausījās vairāk nekā 430 miljonu reižu.

Losandželosā notikušajā mūzikas balvu Grammy pasniegšanas ceremonijā Eds Šīrans palika bešā (disks x bija izvirzīts divās kategorijās – Gada albums un Labākais popmūzikas albums; tika nominēta arī Eda sacerētā dziesma I See Fire no filmas Hobits. Smoga posta zeme/The Hobbit: The Desolation of Smaug), taču viņš kāpa uz skatuves un uzstājās kopā ar leģendām – Džefa Linna grupu Electric Light Orchestra un pianistu Hērbiju Henkoku.

Sera Eltona svētība

Albuma x tapšanā piedalījušies divi izcili producenti – R&B, hiphopa un fankmūzikas meistars Farels Viljamss un leģendārais Riks Rubins. Eda Šīrana kosmopolītiskajā skanējumā savienojas dziesminieku bardu un folkmūzikas tradīcijas ar melnās mūzikas ritmiku. Edu Šīranu vienlaikus ietekmē gan īru trubadūrs Demjens Raiss, gan repa huligāns Eminems. Nav brīnums, ka Edā iemīlējās Amerikaun viņa portreti rotā pat hiphopa žurnālu vākus. Dziedātājam visur iet labi: šogad vasarā viņš sniegs trīs koncertus Vemblija stadionā Londonā, kur pulcēsies vairāk nekā 200 000 skatītāju.

Eds nevairās no sadarbības ar tīņu elkiem – dziedātāju Teilori Sviftu, kuras 2013. gada turnejā viņš bija iesildītājmākslinieks, un šaušalīgi populāro britu puišu grupu One Direction, kurai Eds rakstījis dziesmas (šī autoratlīdzība vien viņu padara neiedomājami bagātu). Eds ir sadarbojies ar tehno un grime mūziķiem.

Viņa biznesa intereses pārstāv Eltona Džona menedžmenta kompānija Rocket. Sers Eltons bija viens no pirmajiem, kurš pievērsa uzmanību Eda daiļradei, kad viņš izdeva minialbumu No. 5 Collaborations Project (2011), tajā tika iekļauti Eda Šīrana kopdarbi ar ielu mūzikas un grime māksliniekiem. Pērn Eds dziedāja duetā ar Eltonu Džonu Grammy pasniegšanas ceremonijā: viņi izpildīja Eda hitu The A Team – dziesmu par mazgadīgu prostitūtu narkomāni. Gatavojot sava albuma Goodbye Yellow Brick Road (1973) jauno izdevumu, kas tika veltīts diska 40 gadu jubilejai, Eltons Džons uzticēja Edam Šīranam albuma populārāko kompozīciju – epitāfiju Merilinai Monro Candle in the Wind. Eds to interpretēja tuvu kantrimūzikas stilam.

Protams, pērn īsi pirms Ziemassvētkiem viņš bija viens no viesiem Eltona Džona un Deivida Fērniša kāzās. VIP selfijos Eds ir redzams blakus jaunlaulātajiem un britu popmūzikas enigmai Keitai Bušai. Vareni!

"Bezstila" augstumos

Faniem patīk, ka Eds Šīrans ir tāds pats kā viņi. Dabisks, nesamākslots, netēlo stila ikonu; viņa "bezstils" augstu kotējas smalkajās aprindās – decembrī Eds Šīrans Londonā piedalījās apakšveļas Victoria’s Secret modes un mūzikas šovā līdzās amerikāņu popkultūras drostaliņām Teilorei Sviftai un Arianai Grandei un supermodelēm, kuras drasēja pa podestu miljonu vērtajās, briljantiem rotātajās biksītēs.

"Esmu piedalījies televīzijas šovos kopā ar Lēdiju Gāgu. Starp viņas un maniem faniem ir milzīga atšķirība," saka Eds. "Viņa iziet no ēkas un izskatās kā megazvaigzne, cilvēku reakcija ir atbilstoša – tikai asaras un kliedzieni: "Oh my God, Oh my God", fani ir tuvu ģībonim. Manējie gan ir tādi mierīgi: "Čau, Ed! Kā iet? Ko dari?" Es ģērbjos tāpat kā viņi, es neesmu parūkā un spīguļos. Es runāju tādā pašā valodā, skatos tos pašus raidījumus un daru tās pašas pavisam parastās lietas."

Eds Šīrans
Arēnā Rīga 16.II plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 34–39 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja