Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Spožs pakāpiens karjerā

Ainārs Rubiķis nolīgts par galveno diriģentu Berlīnes Komiskajā operā

"Visvairāk es priecājos par to, ka man būs jauna radošā ģimene, kurā stāvēsim un kritīsim kopā – dziedēsim sirdssāpes un svinēsim panākumus kopā. Īsi sakot, būsim kopā priekos un bēdās." Šādu apņemšanos Ainārs Rubiķis pauž, stājoties Berlīnes Komiskās operas galvenā diriģenta amatā. Laikraksts Tagesspiegel jau svētdien ziņoja, ka 38 gadus vecais latviešu diriģents būs Berlīnes Komiskās operas galvenais diriģents. Operteātra intendants un mākslinieciskais vadītājs Barijs Koskis kopā ar Berlīnes kultūras ministru un operas fonda priekšsēdētāju Klausu Lēdereru pirmdien Berlīnes Komiskajā operā publiski parakstīja darba līgumu ar teātra jauno muzikālo vadītāju.

Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja un galvenā diriģenta pienākumus Ainārs Rubiķis sāks pildīt 2018. gada rudenī – sākot ar 2018./2019. gada sezonu. Līgums ar viņu ir noslēgts uz trim gadiem, paredzot iespēju to pagarināt līdz 2021./2022. gada sezonai, kas vainagos teātra līdzšinējā intendanta Barija Koska darbu. "Ainārs Rubiķis ir viens no spilgtākajiem jaunajiem operas talantiem Eiropā. Pēc viņa gūtajām uzvarām starptautiskajos diriģentu konkursos Bambergā (2010) un Zalcburgā (2011) viņš uzsāka ļoti veiksmīgu operas karjeru. Šeit, Berlīnes Komiskajā operā, viņš pagājušā gada ziemā izcili diriģēja operu Jevgeņijs Oņegins, kā arī sniedza dziļi saviļņojošu simfonisko koncertu šā gada februārī (ar emocionāli uzrunājošu L. van Bēthovena 3. simfonijas Eroica lasījumu – I. L.). Viņš ir gudrs, talantīgs teātra cilvēks un komandas spēlētājs. Es gaidu radošo sadarbību ar Aināru nākamajos gados un esmu ļoti priecīgs, ka mūsu muzikālā vadītāja amatā viņš debitēs ar operas Deguns iestudējumu manā režijā 2018. gada jūnijā," jaunumus komentēja Barijs Koskis.

Aināra Rubiķa vārds pārliecinoši mirdz Latvijas starptautiski atzīto diriģentu zvaigznājā līdzās pasaulslavenajam vecmeistaram maestro Marisam Jansonam, Andrim Nelsonam un Andrim Pogam. Vārtus straujai starptautiskajai karjerai jaunajam diriģentam pavēra spožā uzvara Gustava Mālera diriģentu konkursā, kuru rīko Bambergas simfoniskais orķestris (2010), kam pa pēdām nākamajā gadā sekoja uzvara Zalcburgas festivāla un Nestlé konkursā Young Conductors Award (2011), sniedzot iespēju debitēt šajā slavenajā festivālā. No 2012. līdz 2014. gadam Ainārs Rubiķis bija Novosibirskas valsts operas muzikālais vadītājs. Par tur veikto Bernstaina Mesas iestudējumu viņš saņēmis Krievijas teātru balvu Zelta maska kategorijā Labākais diriģents.

Talantīgais latviešu diriģents jau sadarbojies ar Barselonas Liceu operu, Lielo teātri Maskavā, Jauno Nacionālo teātri Tokijā, Bāzeles teātri, Lirisko operu Čikāgā, kā arī Sanktpēterburgas, Briseles, Budapeštas un Poznaņas filharmoniskajiem orķestriem, Tokijas, Hamburgas, Liverpūles, Heidelbergas, Toronto, Melburnas, Kvīnslendas, Lucernas un daudziem citiem simfoniskajiem orķestriem. Pie mums Rīgā viņš aprīlī diriģēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kinokoncertu, šomēnes diriģēs baleta viencēlienu programmu Somijas Nacionālajā operā un jau 9. jūnijā atgriezīsies Latvijas Nacionālajā operā pie sava šīs sezonas iestudējuma, P. Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins diriģenta pults. Par diriģenta starptautisko karjeru atbildīgās aģentūras Askonas Holt izplatītajā paziņojumā A. Rubiķis par gaidāmo darbu Berlīnes Komiskajā operā uzsver: "Tām jābūt kopīgām pūlēm ar kopīgu mērķi – radīt mākslas brīnumu, ko sajūt ikviens."

Top komentāri

Do
D
Brīnišķīgi, lai veiksme vada, lai gars vada no augšas, stingri stāvot ar kājām uz zemes. Diemžēl, še Latvijā ir pārāk daudz grūtību, kas nav mākslinieciskas dabas. APSVEICU!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja