Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Un mīlētāji pārtapa par vulkāniem

Cēsīs pirmatskaņos Ērika Ešenvalda Vulkānu simfoniju

Komponista Ērika Ešenvalda Vulkānu simfonijas pasaules pirmatskaņojums koncertzālē Cēsis sestdien, 10. martā, plkst. 19.00 būs muzikāli vizuāls piedzīvojums. Multimediālo uzvedumu, pie kura diriģenta pults būs Māris Sirmais, līdz ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO), Valsts akadēmisko kori Latvija un flautisti Ditu Krenbergu veido režisors Roberts Rubīns, scenogrāfs Didzis Jaunzems un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Simfonijas kodols ir Ešenvalda komandas biedru – režisora Renāra Vimbas un operatora Daiņa Juragas – nofilmētie 25 stāstnieki. 2017. gada vasarā trijotne devās radošajā ekspedīcijā apkārt pasaulei iepazīt vulkānus, uzmeklēt stāstniekus un ar seismologu un vulkanologu atbalstu arī personiski izstaigāt vulkānisko aktivitāšu takas.

"Kaut kur netālu no izspļauto akmens un izdedžu krāvumiem, starp lavas uguns un putekļu dubļu straumēm, draudošās magmas dziļajos apcirkņos un karsto geizeru dūmeņos brīdī, kad zeme drebēja, debess aptumšojās un šķita, ka pasaulei gals klāt, vietējām tautām piedzima mīti, leģendas un tautasdziesmas par vulkāniem. Šajā simfonijā esmu iekausējis tautu kultūrvēsturisko mantojumu par vulkāniem," stāsta Ēriks Ešenvalds. Lūk, daži piemēri: "Kad akmeni sit, tas izraud uguni"; "Un mīlētāji pārtapa par vulkāniem – vienmēr blakus un ar degošu mīlestības liesmu sevī"; "Pēc četrām stundām vīrs izkāpa no krātera un atgriezās mājās; izrādījās – bija pagājuši veseli četrdesmit gadi"; "Zemes māte sūtīja savus dēlus, jaunos vulkānus, pa pasauli sev mājvietu meklēt. Vieni apmetās uz salām, citi vēl kaut kur, bet tie trešie nokāpa teiksmainajā zemūdens pasaulē." Kā plūstošas lavas bizē ar savu flautu to visu koncertā sapīs un savīs soliste Dita Krenberga.

Ēriks Ešenvalds ir viens no pasaulē visvairāk atskaņotajiem Latvijas komponistiem. Jau 2014. gadā Edition Peters statistika apliecināja, ka saskaņā ar nošu izplatības un koncertafišu datiem Ešenvalds ir piektais visvairāk atskaņotais mūslaiku komponists. Iepriekšējais viņa aplūkotais dabas fenomens bija ziemeļblāzma, kurai veltītais uzvedums Ziemeļu gaisma ieguva Lielo mūzikas balvu 2015. Pēc tam tapa arī Renāra Vimbas filma Ziemeļu gaisma. Komponista dienasgrāmata, kurā dokumentēts komponista un viņa domubiedru ceļš pretī ziemeļblāzmai Norvēģijā, Islandē, Grenlandē un Aļaskā.

Vulkānu simfonijas pirmatskaņojums turpina Latvijas komponistu jaundarbu atskaņojumu ciklu, ko LNSO velta Latvijas simtgadei. Tajā sekos Pētera Vaska Obojas koncerta pirmatskaņojums šāgada oktobrī un Andra Dzenīša jaundarbs, kuru atskaņos 2019. gada augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja