Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Artūrs Dīcis: Vainojiet Šekspīru!

Aktieris Artūrs Dīcis atklāj sava varoņa Zingara vēlmi izrauties no kompromisa važām

Zingars nemīl Pukiju, bet viņi precēsies – tā, lūk, tiek pieteikts režisora Regnāra Vaivara jaunākais iestudējums Vecpuiši un vecmeitas, kura pirmizrāde notiks 9. martā Dailes teātra Mazajā zālē. "Varbūt viss ir otrādi, un Pukijai viņš nemaz nepatīk? Taču Zingaram viņa pēkšņi šausmīgi patīk!" Lai noskaidrotu, kas ir kas, satikāmies ar iestudējuma galvenā varoņa atveidotāju aktieri Artūru Dīci.

Izrāde Vecpuiši un vecmeitas (lugas autors – izraēlietis Hanohs Levins) ir stāsts par cilvēku, kurš tic, ka dzīvē ir iespējama ideāla mīlestība – gluži kā Viljama Šekspīra Romeo un Džuljetai, kuri viens otrā iemīlējās no pirmā acu skatiena. "Viņiem uzreiz bija skaidrs, ka viņi grib precēties," uzsver aktieris, kurš uzskata, ka tādu pārliecību savā dzīvē gribētu piedzīvot jebkurš cilvēks. "Tas būtu skaisti," sava varoņa domas citē Artūrs Dīcis, kuram aktiera karjerā ir bijusi iespēja atveidot Romeo uz Dailes teātra skatuves. Taču Zingars nonāk pie secinājuma, ka viņa dzīvē nav šāda cilvēka, jo visu laiku sanāk iet uz kompromisiem.  Tas nav pareizi, jo vajadzētu būt tā, ka tu kādam cilvēkam esi ideāls tāds, kāds esi," norāda aktieris.

"Nav jēgas būt ar kādu, ja tu vari būt kopā ar kādu citu," akcentē Artūrs Dīcis, taču viņa spēlētais varonis nav gatavs palikt viens. "Tā viņš vārās katlā starp divām durvīm," situāciju ieskicē aktieris. Starp tām kopā ar Zingaru un Pukiju (Kristīne Nevarauska) "vārīsies" vēl trīs varoņi – Ūdīno (Dainis Gaidelis), Oistvinds (Juris Bartkevičs) un Buļba (Ilze Ķuzule-Skrastiņa). "Mēs gribam padarīt šos cilvēkus īstus un saprotamus," savu galveno uzdevumu atklāj aktieris, lai arī grūtības pakāpi palielina tas, ka šie varoņi ir iemesti materiālā, kurā ļoti saspiestā periodā notiek vairākkārtēja rotācija starp pāriem. "Ja tas notiktu garākā laika nogrieznī, tas šķistu normāli: tu izšķiries, uz kādu brīdi saej kopā ar kādu citu, saproti, ka ne, un atgriezies atpakaļ – daudzi tā dzīvo," teic aktieris, ar kura varoni Zingaru viss iepriekš minētais notiek nepilnas diennakts laikā.

Runāto tekstu čaula

"Režisors piesmeļ mūs pilnus ar dažādiem piemēriem, asociācijām un citām lietām," savu galveno informācijas avotu atklāj Artūrs Dīcis, kuram šī ir jau otrā reize, kad viņš spēlē Regnāra Vaivara iestudējumā. Par viņu iepriekšējo satikšanos izrādē Aija pēc Jaunsudrabiņa aktieris tika nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada jaunais skatuves mākslinieks. "Pirmajā reizē bija ļoti grūti, jo šķita, ka tu nemitīgi cīnies un cīnies, bet pēc tam – atskatoties uz mēģinājumu procesu ar laika distanci – tu saproti, ka tas bijis ļoti interesants," stāsta aktieris. Viņš cer, ka arī šoreiz izdosies sasniegt režisora uzstādīto latiņu, kuru viņš ceļ arvien augstāk un augstāk.

"Tas ir liels risks, taču process uzreiz iegūst dziļāku jēgu," Regnāra Vaivara lielo mērķu būtību skaidro Artūrs Dīcis. Par vissarežģītāko viņš uzskata režisora uzstādījumu, ka teksts, ko runā aktieris, ir tikai ārējā čaula, zem kuras ir paslēpta pavisam cita doma. "Par to, kas ir apakšā, tu izvairies runāt. Tu saki kaut ko citu, lai neteiktu to, ko tu gribētu pateikt." Turklāt pats svarīgākais ir tas, lai skatītājs būtu ieinteresēts pārkost šo riekstu. Aktieris norāda, ka viņam ļoti patīk tā publikas daļa, kas atnāk uz teātri un vēlas piedalīties: būt nevis pasīvi vērotāji – izklaidējiet mani! –, bet gan aktīvi izrādes dalībnieki.

Nomaldīšanās iespēja

"Zingars meklē atbildi uz jautājumu, ko nozīmē dzīvot," visbūtiskāko izrādes Vecpuiši un vecmeitas jautājumu formulē Artūrs Dīcis. Viņa atveidotais varonis nespēj pieņemt, ka dzīve ir tas, kas notiek patlaban. Aktieris velk paralēles starp Zingaru un mūsdienu cilvēku – ne tikai saistībā ar attiecībām, bet arī citiem dzīves aspektiem. Viņš uzskata, ka tagad ir ļoti viegli nomaldīties, jo tev ir tik daudz iespēju – tu vari darīt to vai to, aizbraukt uz turieni vai turieni. "Ja ir tik daudz iespēju, tad kāpēc es daru to, ko es daru? Savukārt, ja es nedarīšu neko, es nomiršu badā." Iespējams, cilvēks uzdod pārāk daudz jautājumu, ar kuriem sev rada "veselu krāvumu ar problēmām". Ja to nedarītu un ļautos dzīvei, varbūt viņš pēkšņi sajustu: "Re, kur ir! Es dzīvoju un esmu laimīgs."

Arī pašam aktierim nav sveši Zingara pārdzīvojumi. Paralēli aktierdarbam Artūrs Dīcis savulaik iestājās Latvijas Kultūras akadēmijā, lai maģistrantūrā studētu režiju. "Es nezinu, vai man to izdosies pabeigt: kā šis process iesprūda pēc pirmā kursa, tā arī neesmu spējis atrast robu savā darba grafikā, lai varētu turpināt," stāsta aktieris. Taču viņš nav atmetis ar roku vēl vienai radošai izpausmei – lugu rakstīšanai – un cer uz skatuves ieraudzīt sava nākamā darba iestudējumu. "Kad man bija mazāk darba teātrī, šķita, ka es to varētu izdarīt pats, taču tagad man nav mērķa piepildīt savas režisoriskās ambīcijas," piebilst Artūrs Dīcis, kurš savu uzrakstīto materiālu labprāt uzticētu kādam citam.

Spēlēšana komandā

Aktieris ir pazīstams ne tikai teātra un seriālu, bet arī sporta faniem kā LNT raidījuma Basketbols TV vadītājs. Viņš pats ar šo spēli aizrāvies un trenējies tajā skolas laikā, tagad labprāt aiziet un paskatās kādu Vefiņa maču. "Man šķiet, ka ir ideāli pelnīt naudu ar basketbolu vai kādu citu komandas sporta veidu," saka Artūrs Dīcis. Kā nesen atgādināja Starptautiskās Basketbola federācijas Arbitrāžas tiesas lēmums, kas izskatīja konfliktu starp VEF Rīga un Kasparu Bērziņu, pelna viņi daudz – klubam jānomaksā spēlētāja alga 380 000 eiro apmērā. "Samērā daudz, jo ir jāņem vērā sportista karjeras ilgums," atgādina Artūrs Dīcis. Uz jautājumu, cik ilgi aktierim ir jāstrādā, lai nopelnītu 380 000 eiro, viņš aizdomājas: "Daudzus, daudzus... daudzus gadus."

Taču teātrī var izbaudīt spēlēšanu komandā, turklāt dažādos sastāvos. 'Pavadīt kopā divus mēnešus, kuros visi buras ap vienu tēmu un mēģina kaut ko radīt," teic aktieris, kuram šajā sezonā ir gaidāma vēl viena pirmizrāde. Jau iepriekš piesauktā Viljama Šekspīra Ričarda III iestudējumā, ko piedāvās Viesturs Meikšāns, viņu varēs ieraudzīt Keitsbija lomā. "Primāri tas ir režisorisks pārbaudījums," par angļu dramaturga darbiem saka aktieris, kurš šo lugu jau ir paspējis pašķirstīt, taču runāt par to varēs tikai tad, kad režisors būs iepazīstinājis ar iestudējuma vīziju. "Tas vēl ir citā plauktā," saka Artūrs Dīcis, kurš patlaban mēģina tikt skaidrībā ar savu vecpuiša lomu.

Vecpuiši un vecmeitas
Dailes teātrī 9.III plkst. 18, 13.III plkst. 19, 29.III plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12,81–14,23 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja