Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Brīnuma pieskāriens cirka eju līkločos

Tehnoloģiski sarežģīta un emocionāla izrāde – ekskursija cirkā

Rīgas cirka ēkas rekonstrukcijas gaidīšanas laiks tiek racionāli un emocionāli piepildīts. Teātra trupa Kvadrifrons aicina uz izrādēm ne tikai bijušajā zirgu stallī, bet arī pašā cirka ēkā. Izrāde – ekskursija cirkā Brīnuma skartie, kam šodien, 12. oktobrī, ir pirmizrāde, ir neparasts projekts. Pirms izrādes skatītājs saņem plānu, uzliek galvā celtnieka ķiveri, uzvelk atstarojošu vesti un viens pats dodas piedzīvojumā. Tas nav teātris ar skatuvi un skatītāju rindām. Tas ir pārdzīvojums un piedzīvojums. Klātbūtnes efekts ir nepārprotams, jo tehnoloģijas dara brīnumus, un reizēm pat gribas atskatīties, kur telpā ir stāstītājs. Vecā cirka māja izvadā skatītāju pa šaurām kāpnītēm un tumšiem gaiteņiem.

"Pašai trupai tas ir milzīgs izaicinājums, jo tādas formas darba vēl nekad nav bijis," saka Brīnuma skarto režisors Reinis Boters. "Kad sākās sadarbība ar Rīgas cirku, sapratām, ka mums ir svarīgi reflektēt par vietu, kurā atrodamies." 

Ēka vien ir ko vērta – 130 gadu veca un stipra, jo kupola karkasa pamatā ir dzelzceļa sliedes. Cirkā uzstājušies zirgi un zvēru dresētāji, spēkavīri, klauni, akrobāti un daudzi izcili mākslinieki. Cirkā rādīts pirmais kino Rīgā, spēlēti savādi instrumenti un redzēti brīnumi no visas pasaules. Par to visu vēsta arī izrāde Brīnuma skartie. "Tas ir multimediāls piedzīvojums, kas neparastā un aizraujošā veidā, ar mūsdienīgu tehnoloģiju atbalstu vēstīs par dažādu laikmetu cilvēkiem un notikumiem, kas saistās ar cirku. Skatītājs tiks iekļauts šajā notikumā no visām pusēm, tā ļaujot iepazīt līdz šim nepieejamas vēsturiskās telpas un gūt pieredzi ironiski spokainā piedzīvojumā cirka eju līkločos un tumšākajos kambaros," informē R. Boters. 

Darbs pie izrādes sākās jau pagājušajā gadā, kad radošā komanda iepazinās ar arhīva materiāliem, pētīja cirka vēsturi, notikumus, runājās ar bijušajiem darbiniekiem. Vecā cirka ēka sevī slēpj dažādu laikmetu liecības, un ar to saistījusies neskaitāmu cilvēku dzīve. "Gatavojot izrādi, sadalījām pienākumus un katrs iekārtoja konkrētu tās telpu – medpunktu, klauna grimētavu, spēkavīru treniņzāli... Izrādes tapšanas gaitā spējām cits citu pārsteigt, jo pašam aizrāvās elpa, ieejot kādā no telpām," saka režisors un piebilst, ka izrādē "vēsturiski fakti mijas ar mākslinieku fantāzijas izvirdumiem". R. Boters nopūšas: "Ir tik daudz lietu, par kurām vajadzētu runāt! Visgrūtākais man kā režisoram bija izvēlēties, kas paliek un kas netiks izmantots."

Notikuma skaņu ainavas radīs komponists Jēkabs Nīmanis. Vēsturiskās telpas citā veidolā interpretē mākslinieki Jānis Sniķers, Austra Hauks un Rūdolfs Baltiņš.

Tuvākās izrādes – 13., 29., 30. oktobrī, 7., 8., 9. novembrī. No oktobra beigām Brīnuma skartie būs skatāmi arī krievu un angļu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja