Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Cena par ideāliem, godīgums pret sevi

"Stāsta ideja ir par to, ka mēs, cilvēki, bieži vien ideālus nepiepildām. Skaisti protam runāt par to, kā mēs gribētu dzīvot, kā rīkotos, bet patiesībā savā ikdienas dzīvē to nedarām," par izrādi Būt Kejai Gondai stāsta aktieris Mārtiņš Upenieks.

Ainas Rendas lugas oriģinālais nosaukums ir ļoti precīzs – Ideāls. Tā sarakstīta gandrīz pirms simts gadiem – pagājušā gadsimta 30. gados – un nekad nav tikusi publicēta vai uzvesta autores dzīves laikā. Lugu latviešu valodā tulkojis izrādes režisors Dž. Dž. Džilindžers, titullomā – aktrise Rēzija Kalniņa. Viņa atveido kinostudijas zvaigzni, kuru dievina un pielūdz. Uz ko tikai pielūdzēji nebūtu gatavi viņas dēļ, kā mainītu savu un viņas dzīvi! Bet pēkšņi viss sagriežas pavisam savādāk, jo viņa zina kādu lielu noslēpumu, ko pārējā cilvēce ir aizmirsusi. Un tad filmzvaigzne satiek savus fanus...

"Nekas jau cilvēku raksturos gadsimta laikā nav mainījies, un arī šodien ir pilnīgi iespējama šāda situācija. Toreiz luga rakstīta tādā kā piepaceltā formā, taču nebūt neapgalvojot, ka tā tas ir, bet gan domājot – tā tam vajadzētu būt. Skaisti turpinām runāt, bet dzīvojam tāpat. Reti kurš pret sevi ir godīgs. Neesam nebūt tik labi, kā paši par sevi domājam, jo negribam uz sevi paskatīties cita acīm," spriež Mārtiņš Upenieks. Viņš aizdomājas par to, ka aktierim varbūt tāds "skats no malas" būtu vieglāk realizējams. "Aktiera profesijā ir tāda iespēja, ka viņš vairāk analizē gan savu, gan citu cilvēku rīcību, jo caur tādu preparēšanu tiek iepazīti raksturi, kas jāatveido uz skatuves, meklējot nianses, lai spilgtāk parādītu." Mārtiņam Upeniekam izrādē ir viena no fanu lomām. Viņš ir tas vienīgais no visiem, kurš piepildīs to, ko solījis. "Kas tas ir? To neatklāšu, lai ir intriga," aktieris piebilst.

"Kas notiek, kad satiecies ar savu ideālu aci pret aci? Izrādās, ka ideāli atšķiras no reālās dzīves, tos nav iespējams sasniegt, tiem nav iespējams sekot. Bet cilvēki tāpat turpina bezcerīgi meklēt un cerēt, un gaidīt to, kas viņus darīs laimīgus. Savus ideālus daudzi pārdod. Ne tikai par naudu, bet par sadzīves lietām – jaunu auto, māju. Tā vārdā tiek pieņemts arī darbs, par kuru var nopelnīt vairāk, nevis tas, kas sagādātu prieku. Un tā bieži vien ideāli zūd sadzīviska nodrošinājuma dēļ, bet dvēsele paliek iztukšota," skaidro Mārtiņš Upenieks, taujāts par to, kam jaunajā izrādē jāpievērš uzmanība. "Gribētu, lai skatītāji pēc izrādes domātu gan par sevi, gan savu rīcību attieksmē pret citiem. Otra atziņa – laime ir atkarīga no katra paša, un to nedrīkst prasīt no citiem. Katrs pats ir atbildīgs par lēmumiem, ko pieņem dzīvē."

Izrādē Kejas Gondas lomu atveido Rēzija Kalniņa, citās lomās – Kaspars Zāle, Dārta Daneviča, Gints Grāvelis, Artis Robežnieks, Ērika Eglija, Gints Andžāns, Ieva Florence u. c. Režisora asistente un horeogrāfe ir Linda Kalniņa, scenogrāfs – Kristians Brekte, kostīmu māksliniece – Katja Šehurina, komponiste – Anna Ķirse. Pirmizrāde Dailes teātrī – 23. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja