Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Izrāde Salome Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī 1. februārī notiks pirmizrāde Oskara Vailda Salomei Viestura Kairiša režijā, informēja teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Izrāde ir režisora iecerētās pasaules līmeņa literāra teksta un mūzikas simbiozes triloģijas noslēdzošā daļa, kas nemainīgi top sadarbībā ar māksliniekiem Reini un Kristu Dzudzilo. Raiņa Ugunī un naktī skanēja Rihards Vāgners, Henrika Ibsena Pērā Gintā Edvards Grīgs, Oskara Vailda Salomē skanēs Riharda Štrausa mūzika.  

Izcilais angļu prozaiķis un dramaturgs Oskars Vailds lugu Salome sarakstījis tieši pirms 125 gadiem. Šajā laikā luga piedzīvojusi neskaitāmas teatrālas un muzikālas interpretācijas, aizvien saglabājot savu šarmanto noslēpumu.

Mīlestība ir galvenā tēma, kas izskan Marka un Mateja evaņģeliju stāstā par Salomi. Mīlestība, kas sakāpināta līdz neprātam. Mīlestība, kas noved līdz nāvei. Mīlestība, kas liek upurēt sevi. Bet vienlaikus Salome nav mīts, Salome ir reāla vēsturiska persona, ķēniņa Hēroda sievas Hērodejas meita no pirmās laulības, kas dzimusi mūsu ēras 14. gadā. Kad Hērods apsola daiļajai Salomei izpildīt jebkuru viņas vēlēšanos, ja vien viņa piekritīs dejot viņa dzimšanas dienas svinībās, Salome pieprasa Jāņa Kristītāja galvu.

Viesturs Kairišs: “Man nav atbilžu, kāpēc izvēlējos šobrīd iestudēt tieši šo lugu. Ar Vaildu aizrāvies nekad neesmu, par pravieti sevi neuzskatu, un arī galva, lai cik bieži cirsta, man allaž pieaugusi atpakaļ. Man nav atbildes. Ja nu vienīgi vārdi, kurus nevar izprast līdz galam, vien mostoties atkārtot kā uzmācīgu sapni: “Mīlestības noslēpums ir lielāks par nāves noslēpumu.””

Izrādes titullomā būs Agnese Cīrule,  Jāņa Kristītāja lomā – Gundars Grasbergs, Valdnieks Hērods – Arturs Krūzkops, valdniece Hērodija, Salomes māte – Lolita Cauka. Pārējās lomās:  Jānis Āmanis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš, Jēkabs Reinis, Andrejs Filipovs, Rūdolfs Gediņš, Jānis Putniņš, Ģirts Dancītis, Modris Opelts, Aldis Liepiņš, Ģirts Bisenieks.

Scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, horeogrāfe Elīna Lutce, runas konsultante Aina Matīsa, Aleksandra Vaicahovska muzikālais noformējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja