Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izraušanās no stereotipiem

Aktieris Mārtiņš Upenieks stāsta par adrenalīna ķeršanu teātrī un dzīvē 

"Viņu dzīves nav tik ikdienišķas kā citiem," šādi Dailes teātris reklamē iestudējumu Bonija un Klaids režisora Mārtiņa Eihes versijā. Izrādes pirmizrāde - 1. maijā. Pēc angļu dramaturga Ādama Peka lugas veidotajā darbā par leģendāro gangsteru pāri galvenās lomas uzticētas abiem 2015./2016. gada sezonas jauniesauktajiem - Leldei Dreimanei un Mārtiņam Upeniekam, kuri risinās Bonijas un Klaida attiecību drāmu un mēģinās izrauties no pierastajiem stereotipiem par saviem varoņiem.

Agresīvie romantiķi

Gandrīz pirms piecdesmit gadiem uz ekrāniem iznāca amerikāņu kinorežisora Artura Penna filma Bonija un Klaids (Bonnie and Clyde, 1967) ar aktieriem Feju Danaveju un Vorenu Bītiju, kuru atveidotajos varoņos atbalsojās tā laika jaunatnes dumpīgums pret mietpilsonību. "Kā jūs šeit visi izklaidējaties - klausāties, kā zāle aug?" tik tikko iepazītajai Bonijai Pārkerei jautāja Klaids Berovs, kuru saruna kļuva par priekšspēli viņu pirmajam kopīgi piedzīvotajam noziegumam.

"Jauni, skaisti, viņi traucas pa Ameriku, aplaupot un slepkavojot," grāmatā 500 visu laiku filmu filmas (Dienas grāmata, 2015) par šo vienu no XX gadsimta sešdesmito gadu būtiskākajiem amerikāņu darbiem rakstīja kinokritiķe Dita Rietuma un piebilda, ka Bonijas un Klaida radītais "agresīvo romantiķu modelis" ne reizi vien ticis izmantots arī vēlāk tapušās filmās - Gasa van Santa lentē Aptiekas kovbojs (Drugstore Cowboy, 1989), Olivera Stouna darbā Dzimuši slepkavas (Natural Born Killers, 1994) u. c.

Neizbēgamais gals

"Tas ir mīts, ka viņi bija gara auguma seksīgi skaistuļi, kuri šaudījās un laupīja bankas," sarunā ar laikrakstu Diena saka Mārtiņš Upenieks un norāda uz kino un citu mediju milzīgo ietekmi Bonijas un Klaida tēlu konstruēšanā, kam bijis visai mazs sakars ar īstajiem cilvēkiem un reālajiem notikumiem. Izrādās, ka bankas nav bijusi viņu specializācija (ar detalizētāku lietas izklāstu var iepazīties Amerikas Savienoto Valstu Federālās izmeklēšanas biroja interneta vietnē www.fbi.gov).

Mārtiņš Upenieks stāsta, ka Dailes teātra jaunās izrādes uzmanības centrā būs abu gangsteru notikumiem pilnās dzīves pēdējās stundas - šķērsojuši štata robežu nozagtā Fordā V8, Bonija Pārkere un Klaids Berovs ir atraduši īslaicīgu patvērumu. "Lugas darbība notiek šķūnī, kur viņi pavada pēdējo nakti un ar katru mirkli arvien vairāk tuvojas savam neizbēgamajam galam," atklāj aktieris. Abu varoņu mūžs aprāvās vienā dienā - 1934. gada 23. maijā.

Balsu decibeli

Šī ir Mārtiņa Upenieka pirmā sezona Dailes teātrī, pirms kura ir bijuši iestudējumi vairākos citos teātros. Par vienu no nozīmīgākajiem var uzskatīt režisora Vladislava Nastavševa izrādi Peldošie - ceļojošie (2014) pēc krievu rakstnieka Mihaila Kuzmina romāna, kurā viņš atveidoja Lavriku Pekarsku. "Es jutos kā maza meitene popkoncertā," savu pirmo satikšanos ar Jaunā Rīgas teātra aktieriem atceras Mārtiņš Upenieks, kurā tūlīt pat arī salauzti priekšstati par kolēģu zvaigžņotību.

Savukārt dzīvē viņš fano par rokmūziku. Skolas gados Mārtiņš Upenieks bijis kaislīgs ģitārists un spēlējis grupā Blacksmith ("gribētos ar saviem puišiem atsākt kaut ko darīt"). 2010. gadā topošais aktieris piedalījies pat bāra Rock'n'Riga soloģitāristu dueļu otrās sezonas finālā, kur izcēlies ar skatuvei nepieciešamo šarmu. "Skatītāju balsu decibeli skanēja par labu Mārtiņam," rezumēja mūzikas entuziaste Aiga Leitholde (lauminja.wordpress.com).

Salīmētā krūze

Pirms kāda laika Mārtiņš Upenieks iegādājies motociklu, kura vadīšanas tiesības nokārtojis Valmierā (viņš ir strādājis Valmieras Drāmas teātrī). "Man ir čoperis," atklāj aktieris, kurš nevar vien sagaidīt siltāku laiku, lai varētu doties ceļā ar savu violeti melno hondu un ķert vēju. "Tas ir nenormāls adrenalīns, pēc kā mēs dzenamies arī teātrī," piebilst Mārtiņš Upenieks, kurš uzkāpšanu uz motocikla salīdzina ar uzkāpšanu uz skatuves, kad sirds sitas kā traka.

"Man ir plāns doties vairāku dienu izbraucienā pa Latviju," stāsta aktieris, kurš šo ieceri vēlas realizēt pēc teātra sezonas, lai gūtu jaunus iespaidus. Pagājušajā vasarā viņš filmējies režisores Intas Gorodeckas daudzsēriju filmā Saplēstā krūze, kura sestdienu vakaros plkst. 21.25 skatāma LTV1. "Jēcis un Emma saprot, ka patīk viens otram, un nolemj apprecēties," laimīgas beigas Mārtiņa Upenieka atveidotajam varonim sola pēdējās (30.IV) sērijas anotācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja