Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jani Nutinens. Tu esi nevainīgs, kad sapņo

Cirks bez pompa un fanfarām. Jani Nutinena izrāde Cirks tuvplānā

Viņa sapnis ir uzbūvēt tik mazu telti, kurā pietiktu vietas tikai viņam un vienam skatītājam. Kaut ko līdzīgu "rieksta čaumalas" teātrim, kur pat sveces liesmas kustība šķistu strauja. Starptautiskais teātra festivāls Homo novus uzņem apgriezienus. Jau tradicionāli programmā — laikmetīgā cirka burvīgākie paraugi. Šoreiz — somu kompānijas Circo Aereo un ēnu teātra meistara iluzionista, spēkavīra un objektu manipulatora Jani Nutinena izrāde Cirks tuvplānā. Tā ir viņa izrāžu triloģijas otrā daļa. Katra šī projekta daļa rāda cirku aizvien lielākā tuvplānā, aizvien smalkāk un niansētāk. Tikko tapusi projekta pēdējā daļa, kas ir tik miniatūra, ka spēlējama dzīvojamā istabā. Oriģinālajā versijā izrāde notiek mazā gaiši zilā teltī. Rīgā tā būs skatāma Dzelzceļa muzejā.

"Atjautīgi atklājumi", "pārsteidzoša virtuozitāte", "smalks humors", "robežu nojaukšana", "enerģija", "jūtīgums", "spēks", "drosme", "kontrasti" — šādi apzīmējumi tiek veltīti trupai Circo Aereo, kas pastāv kopš 1996.gada un iedvesmojas no tā dēvētā franču jaunā cirka labākajām tradīcijām. Iemesls sarosīties tiem, kuriem par 2005.gada Homo novus spilgtāko piedzīvojumu un mīluli kļuva franču cirka mākslinieks Žoans Legilerms — smieklīgi dusmīgais burvis, "cilvēks ar elfa ķermeni un malkascirtēja rokām" (Le Figaro). Tieši Legilermu Jani Nutinens sauc par savu autoritāti. Nutinens uzsver, ka viņu interesē humāna izmēra cirks, bez pompa un fanfarām, kas ļauj izrādē lietot sveces un miniatūrus radioaparātus un nodibināt ar skatītāju tādu kontaktu, kāds lielajos šovos nav iespējams.

"Jani Nutinens sagaida, ģērbies čībās un vecā halātā. Pēkšņi nedaudz lācīgā vīra rokās iemirdzas dažas pērles no viņa noslēpumainajiem krājumiem, un viņš sāk neticami smalku un veiklu pirkstu rotaļu. Ar pavisam ikdienišķām krāmu bodē uzietām lietām Jani rada aizraujošu, sapnim un bērnības atmiņām līdzīgu pasauli, nevairoties no nostalģijas, ko vēl skaudrāku padara izrādes muzikālā partitūra," tā izrādi Cirks tuvplānā piesaka Jaunā teātra institūta vadītāja, festivāla direktore un pārliecināta jaunā cirka entuziaste Gundega Laiviņa. Viņa piebilst, ka Jani Nutinena tēls melnā mantijā un cilindrā viņai atgādina Tomu Veitsu, bet viņa cirks — Veitsa mūziku. Kad es iedomājos šo noaugušo, apskrāpēto lielo bērnu, kurš no savām izdauzītajām klavierēm izvilina tik sirdi plosošas melodijas, nav šaubu, ka uz cirku noteikti gribēšu iet. Iespējams, pat sagatavošos ar Toma Veitsa dziesmiņu Tu es nevainīgs, kad sapņo. Veca vanna, paveras aizkars. Tajā stāv Veitss melnās brillītēs un pūš ziepju burbuļus.

Cirks

Starptautiskais teātra festivāls Homo novus

Jani Nutinens Cirks tuvplānā. Somu kompānija Circo Aereo

Dzelzceļa muzejā 31.VIII, 1. un 2.IX plkst.19

Biļetes Biļešu servisa tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja