Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

JRT jaunajā sezonā pētīs krievu dvēseli

Puse no plānotajām izrādēm ir krievu autoru darbi -, stāstot par Jaunā Rīgas teātra (JRT) 2014./2015. gada sezonas plāniem, secina teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Pašlaik zināmi septiņi iestudējumi, kuri taps jaunajā sezonā, tomēr tiem varētu pievienoties vēl viens vai divi.

"Tas, kas notiek no mums uz austrumiem, ir pilnīgs Dostojevskis. Tieši tāpēc pašlaik ir vēl svarīgāk pievērsties noslēpumainajai krievu dvēselei," uzskata Alvis Hermanis. Taču viņš uzsver, ka jauniestudējumiem nebūs tiešas saistības ar politiku. Ļeva Tolstoja Tumsas vara, kura pirmizrādi piedzīvos 3. septembrī, esot "viens no piemēriem, caur kuru mēģināt saprast šo irracionālo pasauli". Krievu klasiķa darbu, kurš savulaik bijis aizliegts sava "naturālisma, pareizticīgās baznīcas un banku sistēmas kritikas dēļ", JRT iestudē režisors Gatis Šmits. Viņš atklāj, ka izrāde ir "mēģinājums ieskatīties cilvēka dvēseles tumšākajos nostūros".

Savu debiju teātra režijā šosezon JRT piedzīvos kinorežisors Boriss Frumins, kurš jau ilgus gadus pasniedz kino Ņujorkas Universitātē. Alvis Hermanis atzīst, ka ir izbrīnīts par mākslinieka atgriešanos Rīgā, un saista to ar viņa nostalģiju pret dzimto pilsētu. Boriss Frumins iestudēs Aleksandra Vampilova Provinces anekdotes (pirmizrāde - 1. oktobrī). Lugas darbība no nelielas viesnīcas Padomju Krievijā šoreiz pārnesta uz Padomju Latviju.

"Beidzot mūsu teātrī izrādi taisīs arī Viesturs Meikšāns," vēl vienu sezonas jaunumu atklāj Alvis Hermanis un piebilst, ka JRT aktieri jau sen vēlējušies strādāt ar šo režisoru. Viesturs Meikšāns iestudēs vācu dramaturga Māriusa fon Maienburga darbu Suns, nakts un nazis, radot road trip formas refleksiju par mūsdienu pasauli.

7. decembrī pirmizrāde plānota paša Alvja Hermaņa versijai par Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova 12 krēsliem. "Tā ir Odesas ebreju folklora, kas tikai uzrakstīta krievu burtiem," uzskata režisors, kuram 12 krēsli bijusi viena no mīļākajām jaunības dienu grāmatām. "Neesmu atradis nevienu citu literāru varoni, kuram būtu tik liela iekšējā brīvība kā Ostapam Benderam, un tas mani vēl joprojām fascinē." Bendera loma izrādē uzticēta Andrim Keišam.

Rudenī teātra Mēģinājumu zālē taps aktrises un režisores Maijas Apines veidota izrāde Mīļais melis. Ne Šovs, kas būs turpinājums izrādē Boms pret Boru uzsāktajai sarunai par esamības pamatjautājumiem.

"Ir skaidrs, ka Baibai Brokai reiz dzīvē jānospēlē Aspazija," tā Alvis Hermanis piesaka plānoto Māras Ķimeles iestudējumu par latviešu literatūras klasiķes mūža nogali. Izrāde Talsu ielas zālē tiks spēlēta no nākamā gada marta. Tā taps pēc rakstnieces Ingas Ābeles un režisores veidotas lugas, kurai par pamatu izmantoti Aspazijas biogrāfijas meti. "Es esmu no tiem "jocīgajiem" cilvēkiem, kuriem ļoti patīk Rainis," saka Māra Ķimele. Ingas Ābeles luga centīsies kliedēt mītu, ka "nabaga Aspazija upurējusies Rainim", apgalvo režisore.

Teātra sezonu maijā noslēgs Vladislava Nastavševa iestudējuma Peldošie - ceļojošie otrā daļa. Vladislavs Nastavševs teātrī viesosies arī ar koncertiem Eskeipista dienasgrāmata 2.

Plānots, ka šī būs pēdējā JRT sezona līdzšinējās telpās, jo spēkā stājies līgums par teātra rekonstrukciju un Zaigas Gailes birojs un partneri sācis JRT ēkas skiču un tehniskā projekta izstrādi. 2015. gada vasarā paredzēta pārcelšanās uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā, kur skatītājus gaidīs divas zāles ar 200 vietām katrā. Teātra atgriešanās savās mājās Lāčplēša ielā plānota 2018. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja