Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Katram ir sava laimīgā zeme

Zinātniskā fantastika muzikālajā komēdijā Biļete uz Tranaju

Eldorado, Atlantīda, Arkādija, Smaragda pilsēta… Tagad arī Tranaja. Pilsētas vai valstis, kas neeksistē, bet vēsturē un literatūrā ieguvušas noteiktu un konkrētu statusu – būt par laimīgajām zemēm, kurās gluži vai piena un ķīseļa upes, šokolādes pilis, mūžīgi saule un zilas debesis, laimīgi un bezrūpīgi cilvēki.

"Mans tēls – Marvins Gudmens – ir iedomājies, ka Visuma nostūrī esošā Tranaja ir miermīlīga, ziedoša, laimīga pārpilnības zeme, kuru apdzīvo nevis svētie, skeptiķi vai intelektuāļi, bet gluži parasti cilvēki, kuriem izdevies īstenot utopiju," par jauno iestudējumu Biļete uz Tranaju Liepājas teātrī stāsta aktieris Kaspars Kārkliņš. Viņa tēlotais izrādes galvenais varonis ir vīlies gan valsts pārvaldē, gan cilvēkos, tāpēc nolemj pamest savu zemi un doties uz Tranaju. Tur nav nabadzības, noziedzības, cilvēki ir laimīgi un pārtikuši. Ļoti dzirdēta situācija, vai ne? Pazīstat? Neticamā kārtā, bet tieši tur viņš arī nokļūst, un piedzīvojumi var sākties.

Izrādei par pamatu ņemts amerikāņu rakstnieka Roberta Šeklija stāsts ar tādu pašu nosaukumu. Šeklijs savus darbus sāka publicēt 1951. gadā dažādos zinātniskās fantastikas žurnālos. Daudz kas no tā, kas tolaik bija zinātniskā fantastika, mūsdienās jau ir realitāte. Šī žanra darbi nemaz nav tik populāri skatuves versijā, kur nu vēl muzikālajā komēdijā. Taču režisoram Ģirtam Šolim nerealitāte ir izaicinājums – pērn Liepājas teātrī viņš iestudējis arī izrādi bērniem Dželsomīno melu zemē.

"Mans varonis uz visu skatās no malas, bet būs arī man viens muzikāls numuriņš," atklāj aktieris Kaspars Kārkliņš. "Izrādē būs dziesmas, mūzika, dejas – viss tādā vieglā gaisotnē un noskaņā." Viņam pašam šajā darbā patīk tas, ka stāsts ir viegli uztverams, bet tajā pašā laikā ir daudz lietu, par ko aizdomāties. "Ceru, ka būs pēcgarša un skatītāji iegūs ko vairāk par izklaidi. Lai gan – arī tā ir vajadzīga," skaidro Kaspars Kārkliņš un piebilst, ka tieši dziļākā doma ir izrādes pievienotā vērtība. "Mēs, cilvēki, iedomājamies, kā būtu tad, ja lietas varētu notikt labāk. Mūžīgi aktuāla ir tēma par to, ka gribam dzīvot labāk, iztēloties dzīvi bez problēmām. Tas ir gluži kā Sprīdīša stāsts – laime tiek meklēta citur."

Bet pašam – kura ir tā laimīgā zeme? "Tur, kur mana ģimene, draugi, cilvēki, kas man svarīgi. Un tas nav ģeogrāfiski," atbild aktieris, tomēr precizē, ka tagad tā noteikti ir Liepāja. Pārējās lomās spēlē Egons Dombrovskis, Ilze Jura, Armands Kaušelis, Viktors Ellers, Signe Dancīte, Edgars Pujāts, Sandis Pēcis, Pēteris Lapiņš. Radošajā komandā ir arī komponists Miks Frišfelds, scenogrāfs Oskars Dreģis, kostīmu māksliniece no Lietuvas Arune Daukantaite, kurai šī būs debija teātrī, horeogrāfe Katrīna Albuže, videomākslinieks Pēteris Brīniņš un gaismu mākslinieks Klāvs Gūtmanis.

Pirmizrāde – 10. martā, izrādes – 11., 18. martā.

Top komentāri

reptilis
r
Mans mīļākais rakstnieks....es domāju,ka stāsts -""Šis tas par velti""būtu jāizlasa katram cilvēkam.Viens no labākajiem un aktuālākajiem citātiem no ""Ceļojums uz Tranaju""- ""Jūs atļaujat cilvēkiem izteikt savu neapmierinātību ,uzspridzinot ierēdņus?-Gudmens izbijies nokunkstēja. -Tā ir vienīgā patiesi efektīvā metode,-Melits iebilda.- Kontrole un līdzsvars. Gluži tāpat kā tauta ir mūsu varā,mēs esam tautas varā.""
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja