Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kustība attīsta domu

Horeogrāfe Olga Žitluhina un laikmetīgās dejas kompānija Ārā šodien, 29. oktobrī, aicina uz poētiskās dejas traģēdiju Viens un divi

Mēs vairs nerakstām vēstules viens otram – saka Olga Žitluhina, kuras poētiskās dejas traģēdijas Viens un divi iedvesma ir smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē, kas iekļauta UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā. Ar horeogrāfi sazvanījos pagājušajā nedēļā, kad viņa viesojās Kanāriju salās. Tur notika starptautiskais mūsdienu deju konkurss Masdanza. Pirms septiņiem gadiem tajā piedalījās viņas audzēkne Rūta Nordmane ar darbu Četri vīri laivā.

Izrādes Viens un divi tapšanā liels ieguldījums ir bijis Latvijas Kultūras akadēmijas profesoram Gunāram Bīberam, kura interešu lokā nozīmīgu vietu ieņem Raiņa un Aspazijas personība. "Pēc sarunas ar viņu man uzreiz kļuva skaidrs, kā tas izskatīsies – kā kustība palīdzēs attīstīt domu," atceras Olga Žitluhina. Viņa šajā darbā ir pievērsusies cilvēku attiecībām mākslā un mēģina atrast atbildi uz jautājumu: "Vai tas, ka sieviete atbalsta vīrieti, nogalina viņu kā mākslinieci vai padara viņu dziļāku savā talantā?"

Simt mīļvārdiņu deja

"Kad Rainis un Aspazija rakstīja viens otram, viņi zināja, ka viņu vēstules paliks vēsturei, ka tās skatīs citu acis," domā horeogrāfe. Taču cik mēs esam gatavi būt atklāti pasaulei? Abi literāti viens otru sauca simt mīļvārdiņos. Vai tie bija viņu lielās mīlestības apliecinājums, varbūt tas bija kaut kas cits? "Kad mēs veidojām izrādi, es lūdzu jauniešiem rakstīt vēstules," stāsta Olga Žitluhina. Poētisko traģēdiju Viens un divi izdejo Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs un Rūdolfs Gediņš.

Šo laikmetīgās dejas izrādi horeogrāfe ir veidojusi kopā ar dramaturgu Jāni Siliņu, kurš ir viens no tiem retajiem viņas satiktajiem cilvēkiem, kuri vēl aizvien raksta vēstules ar roku. Šajā darbā Olga Žitluhina turpina sadarboties ar grupas Dzelzs vilks dalībniekiem Juri Kaukuli un Kasparu Tobi. "Man ir prieks, ka mēs attīstāmies kopā," teic horeogrāfe, kura ar mūziķiem jau iesniegusi nākamo sadarbības projektu Valsts kultūrkapitāla fondā. "Mums vēl joprojām ir interesanti," viņa piebilst.

Pusideālists uz velosipēda

Izrādē Viens un divi ir citēts 2007. gadā tapušais darbs Velosipēds, kurā tika izmantota Raiņa pirmā luga Pusideālists un pētīta ideālisma tēma – par ideālo ķermeni, ideālo mākslinieku. Olga Žitluhina atklāj, ka šo iestudējumu pilnā apjomā ir izdevies parādīt tikai divas reizes. "Kad es radu mākslas darbu, tam vajag nodzīvot savu dzīvi, lai varu iet tālāk," akcentē horeogrāfe, kura šo iepriekš veidoto materiālu uztver nevis kā atgriešanos pie bijušā, bet gan kā atbalstu, no kura atsperties.

Ideālisma tēma tiek risināta arī viņas veidotajā laikmetīgās dejas izrādē Ārā pēc norvēģu dramaturga Henrika Ibsena lugas Brands motīviem, tā pagājušajā gadā ieguva Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Šo darbu Latvijā mākslinieki ir izdejojuši 30 reižu, kas ir nebijis skaitlis Olga Žitluhinas pieredzē. "Parasti tās ir septiņas astoņas reizes," viņa uzsver. Uz rekordu droši var pretendēt arī uzvedums Un atkal par to pašu (2005), kas kļuvis par ikgadēju tradīciju.

Rauta atbalss muzejā

Šī gada septembrī tika paziņots par laikmetīgās dejas kompānijas Ārā nodibināšanu. Tās mērķis ir regulārs mēģinājumu process, meistarklases, sadarbība ar citiem dejas pārstāvjiem un pastāvīgs repertuārs. Olga Žitluhina uzskata, ka Latvijā ir nepieciešama valsts atbalstīta kompānija, lai jaunajai paaudzei būtu iespēja dejot trupā, jo patlaban uz atsevišķām izrādēm sanāk atsevišķi dejotāji: "Ļaut laikmetīgajai dejai eksistēt vienīgi uz projektu pamatiem nav pareizi, jo nevar attīstīt ķermeni."

Plānots, ka ik mēnesi Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks laikmetīgās dejas izrādes. 19. novembrī un 10. decembrī ar saviem diplomdarbiem iepazīstinās šī gada Latvijas Kultūras akadēmijas absolventi, kompānijas Ārā dejotāji un horeogrāfi. To vidū būs skatāma arī Agates Bankavas izrāde Rauts, ar kuru viņa oktobra sākumā notikušajā VI skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens ieguva Latvijas Nacionālā teātra balvu – iespēju 2016./2017. gada sezonā teātrī iestudēt jaunu darbu.

Šoruden Viens un divi dosies Latvijas turnejā: 14. novembrī iestudējumu varēs apmeklēt Dunavas kultūras namā, 16. novembrī – Indras kultūras namā.

Viens un divi
Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 29.X plkst. 19 un 21
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja