Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par vecumdienām – smeldzīgi, bet gaiši

Valmieras teātrī sezona finišē ar D. Berija lugu Augusta vaļi

"Par šo lomu esmu ļoti priecīga," tā par Valmieras teātra sezonas pēdējo jauniestudējumu – Deivida Berija lugu Augusta vaļi – saka aktrise Lelde Kalēja. Viņa spēlē vienu no māsām – jaunāko. "Viņa ir dziļa, jūtīga sieviete, kura, kopjot pusaklo māsu, upurē savu dzīvi, ilgas, sapņus." Amerikāņu dramaturga un kinoscenārista Deivida Berija Augusta vaļi, kuru Valmieras teātrī iestudējis skatuves mākslas vecmeistars Felikss Deičs, ir traģikomisks stāsts. 1987. gadā pēc šīs pašas lugas tika uzņemta Lindsija Andersona filma ar leģendārajām aktrisēm Betu Deivisu un Lilianu Gišu galvenajās lomās. Latvijas teātrī šis darbs iestudēts pirmo reizi.

"Dziļa un gaiša luga, ko pat varētu salīdzināt ar tādu amerikānisku Čehova stilu," piebilst Lelde Kalēja un īsumā iepazīstina ar nesamāksloto sižetu. Darbība risinās augusta beigās vasarnīcā, kur divas māsas Lībija un Sāra vada mūža nogali. Māja atrodas samērā vientulīgā vietā Atlantijas okeāna krastā. Māsas ilgojas vēl pēdējo reizi ieraudzīt vaļus. "Vaļi, kuru parādīšanās ir vēsts par rudens tuvošanos, ir ilgas pēc brīvības, tiekšanās pēc kaut kā nezināma, skaista..." skaidro L. Kalēja. "Māsām jāspēj vienai otru ieraudzīt no jauna. Vecākā māsa ir audzinājusi jaunāko, bet Lībija pēc operācijas sākusi slikti redzēt, un nu jau 15 gadu jaunākā māsa dzīvo viņai. Ziedošanās – tas ir viens no atslēgas vārdiem. Taču pienāk brīdis, kad liekas, ka varbūt tomēr par daudz tiek upurēts otram cilvēkam, un sāk gribēties dzīvot arī sev. Tas nav konflikts, bet smeldzīgi gaišs stāsts par vecumdienām. Kā cilvēks spēj ar mīlestību un labestību prast piedot un gaiši nodzīvot mūža nogali."

Izrādes finālā māsas, neraugoties uz nesaprašanos, apliecina, ka mīl viena otru. "Tas jau ir pats galvenais, ka var to pateikt. Vienalga, kādi konflikti bijuši, bet tie vārdi – es tevi mīlu – ir svarīgi. Ir jāprot piedot," domīgi saka L. Kalēja. "Es ceru, ka skatītājiem patiks. Tas ir vecais labais tradicionālais teātris, kurā galvenais ir cilvēks un cilvēku attiecības, jūtas. Tēma – par saprašanos – ir svarīga visām paaudzēm," ir pārliecināta aktrise. Viņai pašai Augusta vaļi ir lieliska saspēle ar savējiem, jo izrādē satiekas teātra pieredzes bagāti aktieri: māsu spēlē Ligita Dēvica, draudzeni – Māra Zemdega no Latvijas Nacionālā teātra. Agris Māsēns ir grāfs – inteliģents un smalks, Aigars Vilims – ar humoru un tiešumu apveltīts kungs.

Izrāde Valmieras teātrī būs skatāma 16. un 17. jūnijā. "Uz pirmizrādēm vienmēr ierodas savējie, un mums ir svarīgi redzēt pirmo publikas reakciju. Mums no sirds un dvēseles ir jāstrādā, un tad jau sanāks tā saspēle ar skatītāju. Ja viņi izdzīvo to pašu, ko mēs, viss ir kārtībā – no sirds uz sirdi," saka L. Kalēja. Rīgā iestudējums būs skatāms 19. augustā Dailes teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja