Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīga 2014 cāļus skaitīs jau janvārī

"Šobrīd mūsu bērns - kopīgi izauklētais un izlolotais - dodas ārā no ligzdas," Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas programmai veltītajā preses konferencē teica nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja un tematiskās līnijas Rīgas karnevāls kuratore Diāna Čivle. Jau pēc mēneša rīdzinieki un pilsētas viesi varēs novērtēt pirmos, īpaši šim vēsturiskajam un unikālajam notikumam radītos pasākumus dažādās pilsētas vietās.

Runājot par Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas kopējām iezīmēm, Rīga 2014 pārstāve Aiva Rozenberga norādīja: "Pārfrāzējot klasiķi, var teikt, ka programma ir veidota tā, lai mums katram būtu iespēja mainīties uz augšu - apgūt jaunas prasmes, piedzīvot emocionālu pārdzīvojumu, kas mums sniedz iedvesmu pašiem sasniegt kaut ko jaunu un sevi pilnveidot."

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gads tiks atklāts nākamā gada 17. janvārī ar īpašu ceremoniju un savulaik Rīgā dzīvojušā vācu komponista Riharda Vāgnera opusu tēlos Rienci. Triumfs un sakāve (režisore - dāniete Kirstena Dēlholma). Šis pasākums no Latvijas Nacionālās operas daļēji tiks rādīts tiešraidē Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Sākot no šīs pašas dienas līdz pat gada beigām Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma ekspozīcija Dzintars laiku laikos.

Nākamajā dienā, 18. janvārī, Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā notiks Rīga 2014 programmas "nogaršošana", izbaudot visu sešu tematisko līniju atmosfēras un šo vietu ikdienas piedāvājuma sintēzi. Šajā pašā dienā norisināsies Grāmatu draugu ķēde jeb akcija Gaismas ceļš, kurā Rīgas ielās 2014 metru garumā no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas uz jauno Gaismas pili no rokas rokā tiks padotas grāmatas. Tie, kuri grib iesaistīties šajā pasākumā, bet nav tam reģistrējušies, var to vēl paspēt izdarīt portālā www.riga2014.org. "Paņemt siltu cepuri, šalli, cimdus!" - organizatori iesaka neaizmirst pienācīgi sagatavoties šim ziemas mēnesim raksturīgajiem laikapstākļiem.

No 18. janvāra līdz pavasarim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls apmeklētājiem būs atvērta izstāde 1914, kas akcentēs Pirmā pasaules kara ietekmi kultūrā. Līdz ar tumsas iestāšanos 11. novembra krastmalā sāksies Gaismas parāde, kuras galvenais objekts būs septiņus metrus augsts un astoņus metrus garš gaismas kuģis. Nedaudz vēlāk starp Dzelzceļa un Vanšu tiltiem tiks izstāstīts muzikāls gaismas stāsts ar īpaši tam komponētu Jāņa Lūsēna mūziku. Savukārt Ķīpsalas pludmalē pēc trīs dienu garumā notikušām sacensībām norisināsies Pasaules ugunsskulptūru čempionāta fināls. Vakars noslēgsies Arēnā Rīga ar koncertu Rīga dimd!.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas nedēļas nogale izskanēs 19. janvārī ar Francijas laikmetīgās mākslas korifeja Kristiāna Boltanska instalācijas Sirdspuksti atklāšanu Arsenālā. Plānots, ka šajā laikā tiks atvērta arī kinētiskā mākslas izstāde Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā - tas būs ekskurss Latvijas XX un XXI gadsimta avangarda mākslā. Visu trīs dienu laikā tiks piedāvāts arī gaismas festivāla Staro Rīga speciālizlaidums.

Jāpiebilst, ka 19. janvārī notiks arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas oficiālās partnerpilsētas Siguldas 2014 programmas atklāšana - šajā dienā uz turieni dosies īpašs vilciens jeb svētku ekspresis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja