Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Festivāls Re Re Rīga!. Tas jāredz dzīvajā

Jaunā cirka izrādes un pasaules mūziku nedēļas nogalē piedāvā festivāls Re Re Rīga!

Kas ir un kā skan ukulele, cik augstu lido cilvēks un daudz ko citu varēs uzzināt ielu mākslas un pasaules mūzikas festivālā Re Re Rīga!, kas no 9. līdz 11. augustam norisināsies uz trim skatuvēm – AB dambī, radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 un Operas skvērā. KDi pēc organizatoru ieteikumiem piedāvā sešus notikumus, ko nevajadzētu palaist garām šajā nedēļas nogales plašajā piedāvājumā.

Pēc bijušā rīdzinieka un tagadējā Krievijas televīzijas un radio raidījumu vadītāja Aleksa Dubasa ieteikuma festivālā uzstāsies grupa The Retuses, kas ar Havajas ģitāras jeb ukuleles, dažādu perkusiju, bajāna, ģitāras, flautas un citu akustisko mūzikas instrumentu palīdzību rada sirsnīgu folkmūziku. Grupas jaunākā albuma Walz Baltika! (2011) galvenie motīvi ir bērnības atmiņas par Baltiju. "Pavisam jaunu cilvēku rūgti salda nostalģija," to raksturo ietekmīgais krievu mūzikas kritiķis Boriss Barabanovs. Viens no diviem grupas priekšnesumiem notiks piektdien, 9. augustā, plkst. 21 Esplanādē 2014.

Festivāla Re Re Rīga! radošais direktors Mārtiņš Ķibers uzreiz pēc tam iesaka doties uz Operas skvēru, kur plkst. 22.15 varēs noskatīties beļģu jaunā cirka trupas Collectif Malunés izrādi Sens dessus dessous. Tā vēsta par trim vīriešiem un viņu sievieti. Kā jau kaut kur dzirdētā stāstā – viss pārvēršas mutuļojošā virpulī, kad viens no viņiem iekožas ābolā. Gaisā lidošot gan drēbes, gan ķermeņi – savos uzvedumos viņi apvieno ielu teātra, gaisa akrobātikas un spēka vingrošanas elementus.

Viens mazs, dusmīgs, bet kaislīgs akrobāts, otrs milzīgs, padumjš, bet piemīlīgs žonglieris – duets MagManus no Zviedrijas 10. augustā plkst. 18.45 uz AB dambja piedāvās izrādi MagManus Show. Kopā izpildot tehniski sarežģītus trikus, viņi likšot publikai smieties uz nebēdu. Virtuoza žonglēšana, iespaidīgi tramplīnlēcieni un salto, pārsteidzoša akrobātika un nepieradināta uzdrošināšanās. Sadarbība ar publiku, spēlēšanās gars un improvizācija ir šī dueta trumpji.

"Nav sevi jāaprobežo ar viena žanra likumiem, ar viena instrumenta prasmēm!" par otra akcenta Re Re Rīga! programmā – pasaules mūzikas – lielākajiem plusiem saka filosofs, publicists un tulkotājs Ilmārs Šlāpins, kurš konsultējis festivāla organizatorus mūziķu izvēlē. Tieši viņš ieteicis uzaicināt uz Rīgu kulta statusu ieguvušo Briseles grupu Jaune Toujours, kas savieno beļģu ska, čigānu mūziku, šansonu ar Balkānu trakulību, akordeona un džeza improvizācijām. Pie viņu mūzikas trakās dejās varēs griezties sestdien, 10. augustā, plkst. 20 uz AB dambja.

Viens no festivāla Re Re Rīga! centrālajiem notikumiem būs franču jaunā cirka kolektīva La Meute izrāde Creation 2012/2013. Uz skatuves, ielas vai jebkur citur viņi iesaista un ievilina publiku pasaulē, kurā dialogs tiek izspēlēts caur ķermeņa spēju darīt brīnumu lietas – viņi lec astoņu deviņu metru augstumā, izaicinot savas un skatītāju bailes. "Nekur nav tik augsti griesti!" smejoties saka festivāla Re Re Rīga! radošais direktors Mārtiņš Ķibers. Sestdien, 10. augustā, plkst. 23.15 uz AB dambja seši mākslinieki demonstrēs dažādas akrobātikas tehnikas, atgādinot par sadarbības būtiskumu šajā individuālisma laikmetā.

Vēl viena lieta, ko akcentē festivāla radošais direktors, ir visa svētdienas, 11. augusta, programma – tajā īpaši var izcelt grupu Electric Jalaba no Lielbritānijas (plkst. 20.45 uz AB dambja), kurā apvienojusies britu mūziķu apvienība Soundspecies un Marokas gnawa mūzikas – afrikāņu, arābu un berberu reliģisko dziedājumu un ritmu – meistars Simo Lagnaui. Electric Jalaba mūziķi ir iedvesmojušies no pasaules džeza mūzikas, tehno, funk, psihedēliskā roka un "tuksneša blūza" mūzikas stila.

Lai palīdzētu izvēlēties, uz kurieni doties un ko redzēt, ar šiem un citiem Re Re Rīga! dalībniekiem vispirms var iepazīties, noskatoties festivāla interneta vietnē ievietotos video. Taču, lai gūtu īsto iespaidu, "vajag redzēt dzīvajā" – aicina Mārtiņš Ķibers. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Vairāk informācijas www.rereriga.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja