Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

KDi iesaka: Sasniegsim virsotni kopā

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Solo. Svētdien, 5. decembrī, Ventspilī uzstāsies pasaulē iecienītais somu akordeonists Kimmo Pohjonens. Viņš ir paplašinājis sava instrumenta iespējas un mainījis akordeona tēlu klausītāju uztverē. Kimmo Pohjonens pārsvarā muzicē uz īpaši veidota instrumenta, kas papildināts ar dažādiem efektiem. Savā jaunajā soloprojektā UZone Kimmo ir pievērsies nezināmā izpētei, pārveidojot akordeonu par elektronisku iekārtu, kas papildus skaņu ainavai rada gan attēlu, gan gaismas partitūru. "Mans mērķis ir parādīt akordeonu kā elektronisku ierīci, kas spēj radīt visdažādākās faktūras. Melodija, harmonija un ritms rodas atskaņošanas brīdī, jo vienlaikus tiek kontrolēti sintezatori un veidoti skaņas efekti. Uzstāšanās laikā instruments manipulē un vada arī vizuālos elementus. Tomēr pats labākais šajā procesā ir sajūta, ka atrodies kaut kā pilnīgi jauna un neizpētīta virsotnē," saka Kimmo Pohjonens.

Kimmo Pohjonens 
Ventspils koncertzālē Latvija 5.XII plkst. 17
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–15

***

Klasika. Piektdien, 3. decembrī, Rīgā un sestdien, 4. decembrī, Rēzeknē notiks kamerorķestra Sinfonietta Rīga koncerts. Diriģenta Normunda Šnē vadībā skanēs Ludviga van Bēthovena Lielās fūgas pārlikums stīgu orķestrim, Pētera Vaska vitāli enerģiskais opuss Musica appassionata un pirmatskaņojums – Krista Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai un orķestrim Apvārsnis kamolā. Solo šajā jaundarbā spēlēs korejiešu izcelsmes amerikāņu ģitāriste Dži Dži.

Sinfonietta Rīga
Lielajā ģildē 3.XII plkst. 19, Latgales vēstniecībā Gors 4.XII plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 6–20

***

Festivāls. Ikgadējie Prozas lasījumi šoreiz norisināsies tiešsaistē. Festivāla tēma ir literatūras daudzbalsīgums jeb literatūras valodas. Vairāk nekā desmit pasākumos no 2. līdz 12. decembrim piedalīsies ap piecdesmit Latvijas un ārvalstu autoru.

Prozas lasījumi
Tiešsaistē 2.–12.XII
www.prozaslasijumi.lv

***

Skats no Pola Verhovena erotiskās drāmas Apmātība. Publicitātes foto 

Filmas. Latvijas kinoteātros būs skatāmas divas Eiropas filmas, kuru pirmizrāde šovasar notika Kannu kinofestivālā, – Kannu Zelta palmas zaru ieguvušais franču režisores Žilijas Dikurno erotiskais psihotrilleris Titāns/Titane un holandiešu klasiķa Pola Verhovena erotiskā drāma Apmātība/Benedetta, kuras darbība risinās renesanses laikā kādā Itālijas klosterī. Abas filmas domātas skatītājiem ar stipru nervu sistēmu.

Eiropas kino
Titāns un Apmātība
Latvijas kinoteātros no 3.XII

***

Opera. Svētdien, 5. decembrī, Liepājā notiks Imanta Kalniņa operas Matīss, kausu bajārs pirmatskaņojums koncertizrādes formā. Darba pamatā ir Aleksandra Čaka poēma. Imants Kalniņš operu sācis rakstīt Čaka simtgadē, un nu – pēc divdesmit gadiem – notiks darba pirmizrāde. Šis ir monumentāls opuss trijos cēlienos par Rīgu, rīdziniekiem, godu un mīlestību, par ceļu uz harmoniju un garīgo brīvību. Diriģenta Aināra Rubiķa un režisores Rēzijas Kalniņas veidotajā koncertizrādē piedalīsies orķestra Sinfonietta Rīga mūziķi, Rīgas kamerkoris Ave Sol un solisti Armands Siliņš, Krišjānis Norvelis, Viktorija Pakalniece, Artjoms Safronovs, Juris Jope, Edgars Ošleja un Rihards Millers.

Matīss, kausu bajārs
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 5.XII plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–40

***

Klasika. Piektdien, 3. decembrī, Liepājā notiks Riharda Dubras koncerta arfai un sitaminstrumentiem Koncerts divām dāmām pirmatskaņojums. Opuss komponēts sitaminstrumentālistei Martai Kauliņai-Pelnēnai un arfistei Dārtai Tisenkopfai-Muselli. Pie Liepājas simfoniskā orķestra pults stāsies igauņu diriģents Risto Josts. Vēl programmā – Žana Sibēliusa Pirmā simfonija un Heino Ellera simfoniskā poēma Rītausma.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 3.XII plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–25 (tiešsaistes biļete EUR 7)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja