Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

KDi lasi: Alvja Hermaņa operas realitāte

"Nopietnā mūzika varbūt ir pats labākais veids, kā sagatavoties nāvei. Jo mūzika ir dimensija, kur esam jau drusku atdalījušies no ķermeņa," aizrāvies ar operu iestudēšanu, saka Alvis Hermanis

Dramatiskajā teātrī es turpmāk gribētu iestudēt tikai komēdijas – tik nevērīgi pret iemantoto starptautiska kulta režisora statusu šodien attiecas Alvis Hermanis. Pirms divdesmit gadiem tepat Latvijā viņš debitēja operas žanrā ar spēcīgu Jāņa Mediņa Uguns un nakts iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā, tagad pārsteidzoši īsā laikā kļuvis par vienu no pieprasītākajiem un respektētākajiem operas režisoriem pasaulē.

Piektdien, 3. oktobrī, notiks Alvja Hermaņa debija Berlīnes Valsts operā – Džakomo Pučīni Toskas jauniestudējums ar maestro Danielu Barenboimu pie diriģenta pults un Anju Kampi titullomā. Jau nākamajā dienā pēc pirmizrādes režisors sāks darbu pie izrādes Divpadsmit krēsli iestudējuma Jaunajā Rīgas teātrī (pirmizrāde – 7. decembrī).

Kā tu šodien vērtē savu debiju operā – Jāņa Mediņa Uguns un nakts iestudējumu tobrīd tikko atjaunotajā Latvijas Nacionālās operas namā pirms 20 gadiem?

Es to tomēr nepieskaitu, jo tas bija pilnīgi citā dzīvē un, godīgi jāsaka, man toreiz ar mūziku vienkārši nebija nekādu attiecību. Man kauns atzīties, bet toreiz visa mana sajēga par mūziku bija, ka var skaļi dziedāt un klusu dziedāt. Manuprāt, nav svarīgi, vai operas režisors māk lasīt notis, partitūru vai ne, taču divas lietas attiecībā uz mūziku gan viņam noteikti ir jāpārvalda: pirmkārt, ir jāsaprot, ka katrai notij ir psiholoģiska vai atmosfēriska motivācija, otrkārt, viņam vajadzētu sajust mūzikas garu. Katram konkrētam mūzikas skaņdarbam ir sava asinsgrupa, mentalitāte, kas nosaka mūzikas garu. Vizualizācijai nevajadzētu būt pretrunā ar mūzikas garu. Ļoti bieži ir tā, ka režisori atrod ļoti atraktīvu un interesantu paņēmienu, kā izstāstīt stāstu, kā padarīt to interesantu, bet bieži vien tas ir klajā pretrunā ar mūzikas garu.

Ineses Lūsiņas interviju ar Alvi Hermani lasi 2. oktobra KDi! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja