Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kultūras gada notikumu apskats

Portāls Diena.lv atskatās uz nozīmīgākajiem un lasītājos vislielāko interesi izraisījušajiem kultūras notikumiem Latvijā 2011.gadā.


Mūžībā aizgājis Mārtiņš Freimanis

27.janvāra naktī no šīs pasaules atvadījās mūziķis, aktieris, dzejnieks un komponists Mārtiņš Freimanis. 7.februārī viņam būtu palikuši 34 gadi. Mārtiņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņš tika ievietots 18.janvārī pēc smagas elpvadu ceļu saslimšanas.

Purvīša balvu saņem Kristaps Ģelzis

Iegūstot žūrijas visaugstāko novērtējumu, otro Purvīša balvu saņēmis mākslinieks Kristaps Ģelzis. Purvīša balvas 2011 ieguvēju žūrijas vārdā 18.februārī svinīgā pasākuma laikā paziņoja Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce un muzeja patrona, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns. Līdz ar šo apbalvojumu mākslinieks ieguva arī vērienīgo naudas balvu - 20 tūkstošus latu.  

Nosauc Dienas gada balvas kultūrā 2010 laureātus

1.aprīlī tika paziņoti Dienas gada balvas kultūrā 2010.gada 11 laureāti, kas izvēlēti no gada laikā četros ceturkšņos atzīmētājiem 53 izciliem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē. Žūrijā strādāja laikraksta Diena muzikoloģe Inese Lūsiņa, kinokritiķe Dita Rietuma, kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis, kultūras nodaļas redaktore Undīne Adamaite, mākslas zinātnieks Eduards Kļaviņš, literatūras eksperte Guna Kalniņa un mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Par mūža ieguldījumu Latvijas literatūras balvu saņem Knuts Skujenieks

19.aprīlī tika paziņoti Latvijas literatūras gada balvas 2010 finālisti, ekspertu komisija atklāja, ka balvu par mūža ieguldījumu saņems dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks.

Latviju Eirovīzijā pārstāv Musqq

Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa otrajā pusfinālā Latvijas pārstāvji duets Musiqq ar dziesmu Angel in Disguise palika 17.vietā, punktus viņiem deva tikai sešas valstis. Otrajā pusfinālā, kas notika 12.maijā, piedalījās deviņpadsmit valstis, Latvijas pārstāvji Eirovīzijas finālam nekvalificējās.

Brāļi Kokari svin 90 gadu jubileju

Latvijas koru leģendu dvīņubrāļu Imanta un Gido Kokaru dzimšanas dienai ar vienu datumu nepietiek, jo Imants ir nācis pasaulē 16.augustā īsi pirms pusnakts, bet Gido - jau pēc pusnakts, 17.augustā. Viņus un viņu raženā radošā mūža devumu apaļajā 90 gadu jubilejā godināja Rīgas 810 gadu jubilejas lielkoncertā Meistars. Dziesma. Leģenda.

Rīgas 810 gadu jubilejas svinības lielkoncertā Meistars. Dziesma. Leģenda

20.augustā Mežaparka Lielo estrādi pieskandināja un pierībināja 8000 dziedātāji, dejotāji un pūtēju orķestru mūziķi. Svinot Rīgas 810.dzimšanas dienu, kā arī suminot vecmeistarus – maestro Imantu Kokaru un Gido Kokaru - 90 gadu jubilejā, lielkoncertā Meistars. Dziesma. Leģenda satikās deviņi diriģentu un komponistu tandēmi, kas klausītājus priecēja gan ar klasisko kora mūziku, gan ar plašu populārās mūzikas programmu.

Atklāj mākslas muzeju Rīgas birža

22.augustā apmeklētājiem durvis vēra mākslas muzejs Rīgas birža. Muzeja moderni aprīkotajās izstāžu zālēs pieejamas dažādas ekspozīcijas, bērniem domāta Mazā skola, mūžizglītības un izglītības programmas, atpūtas zonas, kafejnīca. Rīgas birža rīko dažādus interešu klubus, diskusijas, koncertus un teātra izrādes.

Mūžībā aizgājis aktieris Romualds Ancāns

14.septembrī 67 gadu vecumā mūžībā aizgāja aktieris Romualds Ancāns (01.04.1944.-14.09.2011.). Aktieris mira infekcijas slimības dēļ, kura, pēc režisora Jāņa Streiča vārdiem, viņu skāra īsi un asi. R.Ancāns saslima vasarā un aizgāja mēneša laikā.

Rīgā atklāj koncertzāli Palladium

Svaigi smaržojot krāsai un ar sajūtu, kāda pārņem, ievācoties jaunās mājās, 28.septembrī Rīgā tika atklāta koncertzāle Palladium. Popmūzikas koncertzāle ar 1600 stāvvietām bija ilgi gaidīts objekts Rīgas kultūras dzīves infrastruktūrā. Kādreiz iemīļotā kinoteātra ēka atdzimusi jaunai dzīvei, kļūstot par vienu no modernākajām un iemīļotākajām koncertu vietām galvaspilsētā.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklāj Kārļa Padega simtgadei veltītas izstādes

No 5.novembra līdz 2012.gada 15.janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā skatāmas divas Kārļa Padega (1911-1940) simtgades atcerei veltītas izstādes - Trauslais izaicinājums un Padegs un pilsoniskā madāma.

Rīgā norisinās gaismas festivāls Staro Rīga

17.novembrī Rīgā tika atklāts gaismas festivāls Staro Rīga, kura gaitā līdz 20.novembrim ik vakaru bija apskatāmi 80 gaismas objekti par tēmu Pilsētas stāsti.

Pasniegtas Spēlmaņu nakts 2010./2011.gada teātra sezonas balvas

23.novembrī jau astoņpadsmito reizi notika teātra balvas Spēlmaņu nakts svinīgā noslēguma ceremonija, kurā tika godināti labākie un veiksmīgākie 2010./2011.gada sezonas iestudējumi un individuālie sniegumi 17 nominācijās, kā arī pasniegta žūrijas specbalva, Balva par mūža ieguldījumu Teātra mākslā, Ģimenes aptiekas balva Sudraba piesta, skatītāju simpātiju balvas no Spēlmaņu nakts ģenerālsponsora Nordea bankas, kā arī otro gadu pēc kārtas slepenais labvēlis pasniedza balvu Gada jūsma.

Mūžībā aizgājis leģendārais kordiriģents Imants Kokars

24.novembrī 90 gadu vecumā mūžībā aizgāja leģendārais kordiriģents Imants Kokars. I.Kokars dzimis 1921.gada 16.augustā Gulbenē. I.Kokars apbalvots ar Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni, viņš bija vairākkārtējs Latvijas Dziesmusvētku virsdiriģents un Rīgas-800 Dziesmu svētku virsdiriģents, 23.Dziesmu svētku Goda virsdiriģents.

Grupa Instrumenti saviem faniem sagādā grandiozu šovu

Ar iespaidīgu šovu 10.decembrī noslēdzās grupas  Instrumenti debijas albuma Tru koncerttūre, Arēnā Rīga pulcējot tūkstošiem skatītāju. Koncerts bija rūpīgi pārdomāts un emocionāli piesātināts audiovizuāls priekšnesums, Instrumenti saviem klausītājiem sagādāja neaizmirstamu sestdienas vakaru.

Mākslas gadatirgus Jarmarka

Jau devītais decembris pēc kārtas atnes vienu no spilgtākajiem notikumiem mākslas jomā: izstādi - gadatirgu - labdarības akciju Jarmarka, kas no 14. līdz 29.decembrim norisinās Latvijas Mākslas akadēmijā. Jarmarkā studenti pārdod mākslu - smaržo pēc eļļas krāsas un Lielā aula piepildīta ar aptuveni 15 000 mākslas darbu.

Rīgā viesojas pasaulslavenais Cirque du Soleil

Ar pārliecinošu sniegumu, krāšņiem priekšnesumiem, elpu aizraujošiem akrobātikas demonstrējumiem un publiku izklaidējošiem un iesaistošiem humora numuriem 21.decembrī Arēnā Rīga tika aizvadīta pasaulslavenā Cirque du Soleil uzveduma Saltimbanco pirmizrāde Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja