Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mākslinieces Katrīnas Neiburgas darbs iekļauts Somijas laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma kolekcijā

Somijas laikmetīgās mākslas muzejs Kiasma savai kolekcijai iegādājies mākslinieces Katrīnas Neiburgas video un audio instalāciju Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota, informēja Latvijas Laikmetīgā centra pārstāvji.

Šis ir jau otrais mākslinieces darbs, ko savā kolekcijā iekļāvusi Kiasma, pirmais ‒ Solitude/Vientulība ‒ tika iegādāts 2007. gadā. Katrīnas Neiburgas video un audio instalācija Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota 2020. gadā tika veidota laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit 11, kura devīze bija Būt drošībā ir bīstami (Being Safe is Scary). Pārņemot šo neviennozīmīgo nosaukumu, Survival Kit 11 iesaistījās plašākās diskusijās par drošību un politisko vardarbību. Minētais Katrīnas Neiburgas darbs tika izstādīts arī festivālā Zemlika 2020.

Laikmetīgās mākslas muzejs Kiasma atrodas Helsinku centrā un ir Somijas Nacionālās galerijas sastāvdaļa. Kiasma izstāda un apkopo mūsdienu mākslu ‒ aktuālākos Somijas un arī ārvalstu mākslinieku veikumus. Līdzās izstādēm Kiasma organizē arī performances un dažādus pasākumus.

"Pagājušajā gadā neiznāca daudz ceļot, bet septembrī man bija tā laime būt Rīgā, ieraudzīt Survival Kit 11 izstādi Būt drošībā ir bīstami, un tā bija lieliska pieredze. Izstādes ietvaros bija daudz lielisku darbu, bet Katrīnas Neiburgas videoinstalācija Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota (2020) patiešām piesaistīja mūsu interesi. Neiburgas poētiskā videoinstalācija dokumentē viņas pašizolāciju kopā ar ģimeni laukos Covid-19 pandēmijas laikā, taču darbs pāraug intriģējošā rituālā, kur dažāda vecuma cilvēki pievienojas gājienam mežā, meklējot raganas slotas. Šī darba iekārtojums izstādē Survival Kit 11 ar savām brīnišķīgajām ēnām, skaņām un pat smaržām bija ļoti mistisks un atgādināja gluži vai pasaku.

"Patiesībā šis būs otrais Katrīnas darbs mūsu kolekcijā. Jau 2007. gadā Kiasma ieguva Neiburgas videoinstalāciju Solitude (2005), un pēdējā reize, kad to varēja aplūkot, bija 2018. gadā kolekciju izstādē Tur un atkal atpakaļ. Laikmetīgā māksla no Baltijas jūras reģiona (There and Back Again. Contemporary Art from the Baltic Sea Region), atjauninot priekšstatu par Baltijas jūras reģiona laikmetīgo mākslu.

Kiasma jau kopš laikmetīgās mākslas muzeja pirmsākumiem, t. i., kopš agrīnajiem deviņdesmitajiem, kolekcionē mākslas darbus ne tikai no Somijas, bet arī no tuvējiem reģioniem. Šo iegādes stratēģiju ‒ iegūt kolekcijā Somijas un Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Krievijas, kā arī pārējās Eiropas un pasaules mākslinieku darbus ‒ mēs esam nosaukuši par "sfēru paplašināšanu"," saka Kiasma kolekciju galvenā kuratore Kati Kivinena (Kati Kivinen).

Māksliniecei Katrīnai Neiburgai šis ir ļoti nozīmīgs atskaites punkts viņas radošajā biogrāfijā: "Ļoti priecīgs notikums, kas palīdz tikt galā ar brīžiem pavisam zemo pašnovērtējumu. Sajūta, ka tas, par ko domā un ko dari, kādam ir svarīgi. Liels prieks par sadarbību ar dēlu Antonu Georgu Graudu, kurš radīja manam darbam speciālu skaņu celiņu. Mūsu kopīgajiem plāniem tas ir tikai sākums. Paldies ģimenei ‒ viņi ir mani labākie varoņi. Paldies Laikmetīgās mākslas centram par iedvesmojošo, nenogurstošo darbu un kuratorei Katjai Krupeņņikovai par atklātajām un dziļajām sarunām." 

Sarežģītajā pandēmijas laikā festivāls centās iezīmēt, kāpēc steidzami nepieciešams mainīt mūsu pieņēmumus par drošību, mēģinot šo jēdzienu no jauna savienot ar tādām praksēm kā mīlestība, kopība, savstarpējs atbalsts, uzmanība, rūpes citam par citu un par apkārtējo vidi. Katrīnas darbs šajā kontekstā veidots, transformējot druīdu maģisko augu ‒ balto āmuli (Viscum album). Veicot rituālu un baudot tā novārījumu, esot iespēja uztvert padomus uz mokošiem jautājumiem. Pie mums balto āmuli visai bieži identificē ar daudz biežāk sastopamo vēja slotu jeb raganu slotu. Vairāk par Katrīnas Neiburgas darbu lasiet šeit

Vēja slotas jeb raganu slotas ir zaru sabiezinājumi vai saaugumi koka vainaga zaros, kas radušies ģenētiskas mutācijas rezultātā, bet lapu kokiem vēja slotu veidošanos ierosina sēnīte – vējslotsēne tafrīna (Taphrinaceae), tādējādi lapu kokiem tā ir slimība, nevis ģenētiska novirze. 

 "Kā festivāla kuratore es priecājos dzirdēt, ka Katrīnas Neiburgas videoinstalāciju Transformācijas. Raganas slota. Vēja slota ir iegādājies muzejs Kiasma. Būdams sarežģīta un daudzslāņaina refleksija par tādiem eksistenciāliem jautājumiem kā trauksme un ticības būtība, šis darbs apbur ar saviem tēliem, mūzikas ritmu, maģiskajiem priekšmetiem, ēnām un smaržām, radot piesātinātu laika un telpas dimensiju. Šis darbs, kas dzimis, iedvesmojoties savstarpējās sarunās, un attīstījies Covid-19 pandēmijas pirmajā pusgadā, atspoguļo cilvēku kā senu dabas daļu, tas ir patiesas saiknes un esības izpausme. Esmu sajūsmā un silti sveicu Katrīnu Neiburgu un muzeju Kiasma!” savu prieku par Kiasma lēmumu pauž Survival Kit 11 kuratore Katja Krupeņņikova.

Mākslinieces Katrīnas Neiburgas māksla ir pakļauta ilgām pēc jūtām, autentiskuma un dzīvās atmiņas saglabāšanas. Tā ir dzeja, kas darbojas uztveres un jūtu līmenī: atkailināta līdz kaulam, piepildīta ar patiesību, dzeloša un skaista. Viens no Neiburgas galvenajiem izteiksmes līdzekļiem ir dziļi personīgā ikonogrāfija, kas atklājas viņas videoinstalācijās gan izstādēs, gan teātra dekorācijās. Viņu interesē socioloģija un iepriekš pieņemtu priekšstatu par lietu dabu izpēte.

"Priecājos, ka laikmetīgās mākslas muzejs Kiasma iegādājies iepriekšējā festivāla Survival Kit ietvaros producēto Katrīnas Neiburgas multimediālo darbu Transformācija. Raganas slota. Vēja slota. Kiasma ir viena no reģiona nozīmīgākajām mākslas institūcijām, un tā veido programmatisku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu laikmetīgās mākslas kolekciju. Pirms vairāk nekā 10 gadiem šī muzeja kolekcijā nonāca Katrīnas Neiburgas videodarbs Vientulība/Solitude, un tagad Latvijas mākslinieku devums Helsinku muzejā ir nozīmīgi papildinājies, bagātinot vienu no plašākajām Latvijas laikmetīgās mākslas darbu kolekcijām ārpus Latvijas, un tas ir ļoti būtiski šajā laikā, kad mums pašiem joprojām nav sava laikmetīgās mākslas muzeja," ‒ tā Solvita Krese, Latvijas Laikmetīgā mākslas centra direktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja