Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

NVD: Patvēruma meklētājiem pienākas gan apmaksāta veselības aprūpe, gan ģimenes ārsts

Patvēruma meklētājiem Latvijā pienākas valsts apmaksāta veselības aprūpe, un to saņem arī 16 gadus vecais bārenis Abdula no Gambijas, kuru nesen uzņēma audžuģimene Madonas novadā, aģentūrai LETA apliecināja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Madonas novada bāriņtiesas vadītāja Ineta Stasjule gan aģentūrai LETA sacīja, ka atsevišķi mediķi atteikuši palīdzību Madonas novadā ģimenē uzņemtajam patvēruma meklētājam. Stasjule teica, ka, vēršoties pie konkrētiem speciālistiem, audžuģimene saņēmusi atteikumu.

Audžuģimenei, kas uzņēmusi 16 gadus veco bāreni no Gambijas, esot paskaidrots, ka patvēruma meklētājiem mūsu valstī tiek finansēta tikai neatliekamā medicīniskā palīdzība, teica Stasjule. "Priecājamies, ka Abdulam sūdzību nav un viņš jūtas labi," piebilda bāriņtiesas priekšsēdētāja.

Tikmēr NVD apgalvo, ka 16 gadīgais patvēruma meklētājs jau saņem nepieciešamo veselības aprūpi. Kā aģentūrai LETA norādīja dienesta pārstāve Māra Āboliņa, patvēruma meklētājiem saskaņā ar Patvēruma likumu un Ministru kabineta noteikumiem pienākas valsts apmaksāta veselības aprūpe, tostarp aprūpe pie ģimenes ārsta. Šiem cilvēkiem pienākas arī valsts apmaksāta vakcinācija saskaņā ar vakcinācijas kalendāru.

Ģimenes ārsti par šo iedzīvotāju aprūpi saņem īpašu piemaksu. Vienīgā specifika ir tā, ka patvēruma meklētāji netiek reģistrēti ģimenes ārsta pacientu reģistrā, taču tās ir tikai administratīvas nianses, kas pašu pacientu neskar, jo visu nepieciešamo palīdzību šis pacients var saņemt pie ģimenes ārsta neatkarīgi no šī statusa, skaidroja NVD pārstāve. Ģimenes ārstiem šādiem pacientiem nepieciešamie pakalpojumi ir jāsniedz, jo tas ietilpst savstarpējā līguma nosacījumos ar NVD.

Āboliņa arī teica, ka minētā pusaudža ģimenes ārste jau pirms nedēļas sazinājusies ar NVD Vidzemes nodaļu, kur konsultēta par visām neskaidrībām, un puisis jau saņem nepieciešamo veselības aprūpi.

Kā ziņots, ir atrastas mājas abiem nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem, kuri Latvijā bija ieradušies bez vecākiem. Vienu no viņiem, 16 gadus veco Abdulu, kā savu audžubērnu pieņēmusi kāda Madonas novadā dzīvojoša ģimene, trešdien vēstīja LNT Ziņas.

Abdula audžumāte Daina Ziļeva gan raidījumam sūdzējās par to, ka medicīnas iestādes atsaka afrikāņa vispārējo veselības pārbaudi, tāpat arī neesot iespējams iegūt vajadzīgās potes. Viņa pieļāva, ka problēmas esot tāpēc, ka Abdulam vēl nav piešķirts statuss un personas kods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē