Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Arvien rafinētāk ārzemju ogas un dārzeņus uzdot par vietējiem

Ārzemju produkciju Latvijas tirgos uzdodot par vietējo, ogu un dārzeņu pārpircēji vilina klientus un apiet nodokļus. Ja maija sākumā, stāvot rindā pēc pirmajām ārzemju zemenēm, pircēji norūpējušies sprieda, vai dēļ ziemā piedzīvotā kailsala šogad varēs tikt arī pie vietējām ogām, tad zemeņu sezonas beigās, pastaigājot pa tirgus placi, gribas secināt - bažas bijušas veltīgas. Galdi kā parasti lūst no ogām. Jā, cenas nav tik pievilcīgas kā citus gadus, bet, vismaz spriežot pēc uzrakstiem "Latvijas", vietējās zemenes ir braši turējušās pretī niknajam aukstumam.

Tomēr no vietējiem zemniekiem dzirdētais tirdzniecības stendos redzamās šiltes par ogu izcelsmi liek uzlūkot ar īpaši kritisku aci - lauksaimnieki ir nobažījušies par negodīgiem ārzemēs pirktu ogu un dārzeņu vairumtirgotājiem, kas, uzdodot savu preci par vietējo, izdomā atkal un atkal jaunus veidus, kā vazāt aiz deguna ne tikai pircējus, bet arī uzraugošās institūcijas. 

Izplatīts negodīgu tirgotāju "triks" ir ārzemēs lielos apjomos iepirktu ogu un dārzeņu uzdošana par mazo zemnieku produkciju. Proti, pārpircēji, kam būtu jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN), izliekas par fiziskām personām, kas gadā no pašu izaudzētās preces ietirgo ne vairāk kā 2845,74 eiro un līdz ar to ir atbrīvotas no nodokļu sloga. Vēl viens ieguvums no šādas krāpšanās ir patērētāju labvēlīgā attieksme, jo daudzi joprojām dod priekšroku Latvijas, nevis ārzemju precei. Uzmanīgu dara tas, ka Rīgas Centrāltirgū mazajiem zemniekiem paredzētas tirdzniecības vietas pērn tika pieprasītas arvien biežāk.

Zemnieku saeimas pārstāve Edīte Strazdiņa stāsta, ka rafinētākajās krāpšanas shēmās iesaistās tā dēvētie dīvāna zemnieki - zemes īpašnieki, kuri pašvaldībā pieprasa apliecinājumu, ka viņi savā zemes gabalā pārdošanai audzē, piemēram, zemenes, taču reāli ar lauksaimniecību nenodarbojas. "Šī prece pārsvarā ienāk no Polijas, varbūt arī Lietuvas. Ja pašlaik ir diezgan lielas kontroles arī nakts tirgū, tad, visticamāk, tādu preci pārkrauj busiņā kādam Latvijas zemes īpašniekam, kuram ir reģistrēta zemnieku saimniecība, bet kurš faktiski ir vairumtirgotājs un ar zemkopību nenodarbojas. Viņš preci aizved tālāk un notirgo. Latvijas zemnieki man ir stāstījuši, ka pārkraušana notiek gan uz ceļiem, gan māju pagalmos." 

Lai kļūtu par šādu "dīvāna zemnieku", atliek aiziet uz pašvaldību un saņemt apliecinājumu, ka cilvēkam pieder zeme un viņš tajā audzē konkrētos produktus. Vai tur patiešām kas aug, pašvaldības parasti neuzrauga. PVD Informācijas analīzes un ātrās reaģēšanas daļas vadītājs Artis Melderis rāda fotogrāfiju ar kādu stendu, kur glīti izkārtoti tomāti, gurķi, zaļumi un citi dārzeņi ar labi manāmu uzrakstu "Latvijas". Nākamajā attēlā redzams zemes gabals, kas uzrādīts kā šo produktu izcelsmes vieta, — zaļajā laukā no stendā redzamajiem labumiem nav ne vēsts. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova norāda, ka pašvaldībām būtu jāvelta lielāka uzmanība mazo zemnieku uzraudzībai. "Ja pašvaldība iedod atļauju, tad būtu arī jāuzrauga, kas tur tiek audzēts. Bet viņi dod tās atļaujas pa labi un pa kreisi, saņem par to naudiņu, ne mazu naudiņu, bet kontroles nav."

Pieķert tik smalkus "shēmotājus" nav viegli, jo galvenā pazīme, pēc kuras viņus iespējams "atkost", ir mazam audzētājam neraksturīgi liels pārdoto preču apjoms. Taču to var pamanīt tikai tad, ja šāds krāpnieks ilgākā laika posmā vairākkārt iekrīt acīs Valsts ieņēmuma dienesta (VID) inspektoriem un viņiem rodas aizdomas, ka šis tirgotājs jau sen ir ietirgojis vairāk par gadā atļauto summu (2845,74 eiro), no kuras nav jāmaksā nodokļi. Citādi pamanīt šādus krāpniekus ir grūti, jo mazajiem zemniekiem, par kuriem viņi uzdodas, notirgotais apjoms un sapelnītā nauda ir jāpiefiksē tikai uzskaites grāmatā, kas jāaizpilda pašu rokām. Tātad tur redzamās uzskaites patiesums lielā mērā balstās uz tirgotāja godaprātu. 

Visu rakstu par negodīgu ogu un dārzeņu tirdzniecību lasiet 11.-17.jūlija žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata