Cepetis Tas bij’ ap Jāņiem Mārtiņos…
Atceraties to dziesmu? Ienāca prātā, gatavojot šo ēdienu, jo – Mārtiņos mūsu senči cēla galdā ceptu vistu vai gaili, un šis ir vienkāršots piegājiens ar vistas maltās gaļas cepetīti. Un, tā kā sastāvdaļās ir arī ķimenes un siers, ir arī atsauce uz Jāņiem!
SASTĀVDAĻAS
- 300 g vistas filejas
- 1 ola
- ½ tējk. maltu ķimeņu ½ tējk. malta koriandra sēklu
- 1 tējk. oregano
- ½ tējk. ķiploku pulvera ½ tējk. saldās paprikas pulvera
- šķipsniņa Kajennas piparu
- sāls, malti melnie pipari pēc garšas 40 g rīvēta siera (Holandes, Tilzītes u. tml.)
- 2 ēd. k. saldā vai skābā krējuma 1 ēd. k. svaigi sakapātu pētersīļu
- 2 ēd. k. rīvmaizes
GATAVOŠANA
1. Vistas fileju samaļ gaļasmašīnā. Liek lielākā bļodā, pievieno olu un visas garšvielas.
2. Pievieno arī sarīvēto sieru (var izmantot arī kādu mīksto sieru, piemēram, mocarellas tipa, tas piešķirs papildu sulīgumu).
3. Rīvmaizi pievieno pēdējo (lai neveido kunkuļus) un uzreiz samīca visu kopā viendabīgā masā.
4. Ar mitrām rokām no maltās gaļas masas izveido divus kukulīšus, liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Nedaudz saplacina, lai labāk izcepas.
Cep 30–40 minūšu 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī.
Putukrējuma deserts ar brūklenēm
Viegls, gaisīgs un ļoti garšīgs saldais ēdiens sarkanbaltsarkanos toņos – šis būs kā punktiņš uz i pēcsvētku vakariņām. Un galvenais – pagatavojams ļoti vienkārši, ātri un izdosies ikvienam!
SASTĀVDAĻAS
- 200 g saldā krējuma
- 2–3 ēd. k. iebiezinātā piena ar cukuru
- 3 ēd. k. sablendētu brūkleņu (man bija saldētas)
GATAVOŠANA
1. Sablendē saldētās ogas.
2. Atsevišķā traukā saputo putukrējumu un iemaisa tajā iebiezināto pienu ar cukuru – saldumu regulē pēc patikas.
3. Putukrējuma masā iemaisa blendētās ogas, un – gatavs, desertu var pildīt trauciņos!
4. Līdz pasniegšanai desertu atdzesē ledusskapī. Dekorē ar ogām un garšaugiem pēc patikas. Desertu var arī sasaldēt, tad tas kļūs līdzīgs saldējumam.

