Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunā Rīgas cirka vadītāja: Nesmejos par visu

Jaunā Rīgas cirka vadītāja Ināra Kehre vēlas ne tikai pavērst tā attīstību laikmetīgā virzienā, bet arī pašos pamatos mainīt cilvēku priekšstatu par cirku. Viņa šajā mākslā Latvijā saredz ne vien plašas attīstības, bet pat integrācijas iespējas.

SestDienai ir iespēja tikties ar jauno Rīgas cirka valdes priekšsēdētāju vēl dažas dienas iepriekš, pirms par to tiek paziņots publiski. Liels ir mans pārsteigums, kad pretī nāk Ināra Kehre, ar kuru savulaik kopā "spēlēta" politika Latvijas Jaunatnes padomē.

Līdz šim bijusi fonda Viegli ikdienas darba organizatore, arī valdes priekšsēdētāja, dažādu kolektīvu komandas veidošanas trenere un piedalījusies projektos, kas saistīti ar sabiedrības līdzdalību un jaunatnes politiku.

Rīgas cirks pašlaik atrodas neapskaužamā situācijā – nav arēnas, ir jāpārorientējas un cita veida cirku bez savvaļas dzīvniekiem. Ināru tas nebiedē. Viņa nomazgāšot logus un vedīšot uz Rīgu izrādes, kuras būs interesantas gan līdzšinējiem cirka apmeklētājiem, gan arī tiem, kas līdz šim par cirkā notiekošo raukuši degunu.

Kāpēc nolēmi piedalīties konkursā uz Rīgas cirka valdes locekļa amatu?

Meklējot izaicinājumus, es sapratu, ka man ir vajadzīgs darbs, kurā ir misijas daļa. Un Rīgas cirks ir ēka pilsētas centrā, kura mums visiem ir vajadzīga. Mums tā ir jāatjauno un jāpiepilda ar saturu un jēgu. No fonda Viegli pieredzes viena no manām visspēcīgākajām pusēm ir tā, ka es tiešām varu savienot radošo un racionālo pusi. Šķiet, šim amatam tas arī ir vajadzīgs, un es varu līdzsvarot, pāršķirt jaunu cirka lappusi, nodarboties ar pārdefinēšanu un pārzīmološanu.

Kā tad būtu jāizskatās tai jaunajai Rīgas cirka lapai?

Es domāju, ka tas viss vēl konkretizēsies un definēsies, kamēr mēs rakstīsim Rīgas cirka attīstības stratēģiju 2018.–2021. gadam.

Kas – mēs?

Komanda, ko es izveidošu. Tas, par ko es prātoju, kad domāju par šo stratēģiju, ir: ko ar cirku iespējams paveikt. Vai ar cirku var izglābt pasauli? Vai ar cirku var mazināt sociālo nevienlīdzību? Vai ar cirku var veidot integrētu sabiedrību? Un es redzu pasaulē piemērus, ka ar cirku patiesībā var ļoti daudz ko izdarīt. Cirks var būt daudz plašāks stāsts par tradicionālo cirku ar savvaļas dzīvniekiem.

Es domāju, ka Rīgas cirka attīstība būs laikmetīgā cirka virzienā. To jau arī ministrija ir pateikusi, un tas būs cirks bez savvaļas dzīvniekiem. Tālāk jau ir plašas iespējas, ko mēs ar to varam izdarīt. Varam veidot rezidenču centru, varam kopproducēt starptautiskas izrādes, savukārt tā tematika, kas tiek izstāstīta, jau ir mākslinieku kompetence. Cirks pasaulē attīstās kā starpdisciplināra mākslas forma, tā ir uz robežām, transformējas. Reizēm jau ir grūti pateikt, vai tas ir cirks, teātris vai muzikāls priekšnesums. Manuprāt, cirkam tas ir priekšā – saglabāt šo brīnumu, pārsteigumu, saglabāt smieklus, bet pievienot stāstu un jēgu. Līdz ar to tas ir cirks gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ja mēs vedam uz Rīgu kādas cirka izrādes, pirmais darbs ir ar šīm izrādēm palīdzēt cilvēkiem saprast, ko tieši mēs domājam, kad runājam par laikmetīgo cirku. Pamazām iepazīstināt sabiedrību ar cirku, izveidot izglītības programmu, lai cilvēki paši interešu izglītības ceļā varētu to izmēģināt. Rīgas cirka uzdevums ir izveidot cirka izglītības programmu pēc starptautiskiem standartiem. Programmā, no vienas puses, iesaistīsies tie, kuri vienkārši vēlas pavadīt savu brīvo laiku, bet, no otras puses, – ar laiku tiks sagatavoti jaunieši profesionālām cirka skolām Eiropā. Caur šo izglītības funkciju mēs varam skaidrot sabiedrībai, kas ir laikmetīgais cirks, kas ir tas, ko vispār ar cirku mūsdienās var izdarīt. Mēs tradicionāli runājam par cirku kā šovbiznesu, izklaides vietu, bet mēs varam to pārdefinēt par cirku kā mākslas procesu un vērtību nesēju. Šodien mēs diskutējam, vai savvaļas dzīvnieki ir vajadzīgi cirkā, bet īstenībā pēc pieciem gadiem mēs varēsim runāt par to, kā cirks ir integrējis latviešu un krievu sabiedrību vai kā cirks ir kaut kādos procesos iesaistījis bērnunama bērnus – iedevis sajūtu, ka viņi var sasniegt jebko, ko vēlas. Tādu es gribētu redzēt Rīgas cirku.

Vari paskaidrot, ko nozīmē tas rezidenču tipa koncepts?

Pasaulē cirks darbojas tā, ka, ja es esmu cirka mākslinieks, man ir vajadzīgs laiks un vieta, kur ar to nodarboties. Attiecīgi es piesakos uz kādu no rezidencēm un tur mēnesi dzīvoju un taisu savu izrādi. Ja šāds mākslinieks atbrauc uz Rīgas cirku, viņš paralēli kļūst par vieslektoru arī Rīgas cirka skolā. Pēc mēneša viņš jau parāda publikai izrādi. Līdz ar to mums ir saturs, savukārt Rīgas cirks šādi var kļūt par līdzproducentu. Tas ir viens no veidiem, kā vispār iegūt izrādes, kamēr Latvijā jaunie mākslinieki vēl tikai aug. Un tas ir arī veids, kā mēs varam nokļūt starptautiskajā cirka arēnā.

Vasarā mēs varam veidot arī ārtelpas izrādes. Es gribētu, lai mēs atdzīvinātu arī kvartālu, kurā atrodas Rīgas cirks.

Visu sarunu ar jauno Rīgas cirka vadītāju lasiet 17.marta žurnālā SestDiena

Top komentāri

E
E
Droši vien jauka meitene, bet, ja kāds gribēja, lai Latvijā būtu cirks, šajā amatā vajadzēja likt riktīgu haizivi, kas spēj sacelt pamatīgu troksni un iet cauri sienām. Naudas, cik saprotams, ne tuvu nepietiek. Iespēja, ka cirks varētu pelnīt tuvākajos desmit gados, tuvu nullei. Rezidenču centrs un ētiskie uzstādījumi - tas viss ir jauki, interesēs kādus 500 cilvēkus, kas biļetes pirkt negribēs. Būs mazītiņa orgnizācijiņa a la neatkarīgie teātri. Varbūt zināms glābiņš ir ēka, kuru droši vien tomēr pilnīgi izčakarēt neļaus. P.S. Man tiešām patīk laikmetīgais cirks, bet šis viss izskatās tā ļoti "viegli". P.P.S. Mums nesen bija kultūras ministre no fonda " Viegli".
Cirkus
C
nevar būt moderns. Principi ir nemainīgi kops ceļojosā cirkus laikiem - t.i. akrobāti, klauni, dzīvnieki. Cirkus ēka ir telts virs arēnas, kuras rādiuss atbilst manēžas prasībām, bet kupols - akrobātu vajadzībām. Domājot par cirkus nākotni, arī KM jābūt piesaistītiem profesionāļiem.
Rīdzinieks
R
Tik pat svarīgs kā virziens un mērķi ir veids un līdzekļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata