Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Facebook spēks pašvaldībās

Sociālo tīklu spēks jau sen nevienam nav jāpierāda. Tomēr cik daudz un cik veiksmīgi tas tiek izmantots Latvijā? Priekšvēlēšanu rakstu sērijas aizsākumā SestDiena, izmantojot pašvaldību oficiālajos sociālo tīklu kontos atrodamo informāciju, pēta, ko var uzzināt par pašvaldībām un kādu priekšstatu par sevi tās rada

No laika prognožu salīdzināšanas, izceļot savu pilsētu, līdz veiksmes stāstiem, nākotnes vīzijām, lūgumiem pēc palīdzības un konkursiem, kuros var tikt pie balvām, – tik dažādi ir ieraksti pašvaldību oficiālajos sociālo tīklu kontos. Ko tie dod, vai palīdz pašvaldības komunikācijā ar iedzīvotājiem un veido noteiktu tēlu?

Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, kad ierasti ne tikai lielajās pilsētās, bet arī mazākos novados valdošie politiķi vēlas sevi pēc iespējas labāk izrādīt, SestDiena mēģināja noskaidrot, kādu tad priekšstatu par sevi sociālajos tīklos radījušas pašvaldības, cik prasmīgi to dara un kā "sarunājas" ar iedzīvotājiem.

Pēc nejaušas izvēles apskatot vairāku novadu sociālo tīklu kontus, var secināt, ka izpratne, kā tos veidot un kā sarunāties ar sekotājiem, ir pat ļoti dažāda: daļā profilu atrodama gandrīz tikai sausa informācija par pašvaldībā notiekošajiem sarīkojumiem, savukārt citviet ir arī stāsti par novada cilvēku sasniegumiem, konkursi un joki.
Viens no veiksmīgākajiem piemēriem pašvaldības darbībai Facebook ir Liepājas dome. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne stāsta, ka tas ir tāpēc, ka "mums te visi ir traki ar to Facebook – gan iedzīvotāji, gan domes politiķi un darbinieki». Vienotas stratēģijas gan sociālo tīklu attīstīšanā neesot, to drīzāk varot saukt par sabiedrisko attiecību nodaļas lokālpatriotisma izpausmi.

"Tas nevar nesanākt!" ir pārliecināta Lazdāne, jo liepājnieki esot ļoti patriotiski un galu galā – Liepāja ir ļoti skaista vieta. Viņa novērojusi, ka cilvēkiem īpaši patīk fotogrāfijas ar dabasskatiem un vēsturiski attēli. "Skatoties Rīgas Facebook lapu – viss jau ir ļoti skaisti, taču tas ir pārāk skaisti un atgādina reklāmrakstus," kolēģu veikumu vērtē Liepājas domes pārstāve, kura gan atzīst, ka arī pašiem sanāk kļūdīties, jo teksti netiek apspriesti, laboti un apstiprināti «divdesmit septiņās» sapulcēs. Pluss noteikti ir tas, ka sabiedrisko attiecību nodaļai ir arī savs fotogrāfs – tāpēc neesot problēmu iegūt skaistus attēlus, tostarp fotografētus, izmantojot dronus.

Lai pētījums būtu korekts, protams, ir jāveic pārbaudes arī uz pilnmēnesi. Tika salīdzināta aktivitāte pašvaldību Facebook kontos ar mēness fāzēm un secināts gluži neticamais – pilnmēnesim nav ietekmes uz pašvaldību komunikāciju feisbukā.

Visu rakstu par dažādu pašvaldību veikumu sociālajos tīklos lasiet šīs nedēļas, 24. februāra līdz 2. marta, žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Facebook ir jāpiereģistrējas,
F
tātad katru konkrēto piereģistrēto var izspiegot - politisko piederību, sadzīves ieradumus, ko katrs par sevi vai par citiem izpļāpājies(īpaši bērni), kāds materiālais stāvoklis, vai naudu tura mājās vai bankā !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata