Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sekotāji

Mūsdienās sen nevienam vairs nav tikai viena seja. Bez tām, ko rāda un ko slēpj "parastajā" dzīvē, vēl ir arī virtuālā. Reizēm pat šķiet, ka tā "dzīvo" kaut kā nu jau gandrīz vairāk un aktīvāk (pat ja brīžiem gandrīz bez mūsu pašu ziņas) nekā tā miesiskā un īstā.

Jā, sociālajos tīklos veidotie profili, protams, ir tikai tēls, turklāt tāds, kādu vēlas par sevi radīt tā autors. Tomēr pārsteidzoši bieži tas parāda krietni vairāk, nekā kādam varbūt gribētos, – tieši ar to, kas tajā nav atrodams. Tāpēc arī pašvaldību priekšvēlēšanu rakstu sēriju SestDienā sākam tieši ar pilsētu un novadu pašu veidoto seju analīzi – kā tās "sarunājas" ar iedzīvotājiem, cik sekotāju ar savām aktivitātēm spējušas ieinteresēt, kas tām šķiet pietiekami svarīgs, lai par to informētu. Nav pārsteidzoši, ka līdz ar vēlēšanu tuvošanos arī pilsētu un novadu virtuālā aktivitāte pēkšņi krietni pieaugusi. Tagad būs interesanti vērot, kā vēl tā attīstīsies un kādus jaunus trikus izdomās radošākie, lai pievērstu sev uzmanību un liktu neatslābstoši sekot līdzi katrai digitālajai zilbei.

Taču turpmākie mēneši nebūs tikai par virtuālām kaislībām. Politiskie virpuļi arvien straujāk uzņem apgriezienus, cīņa sāk kļūt nopietnāka un pārdomātāka, sevi no jauna piesaka vecie un pavisam jaunie. Visādu krāsu un iekrāsojumu noteikti netrūks, un tam sekos līdzi arī SestDiena – pievēršoties gan iedzīvotāju politiskajam noskaņojumam atsevišķos novados, gan mūžīgajām milžu cīņām Rīgā un pašu "milžu" portretiem. Atliek vien novēlēt – šajā seriālu cienīgo scenāriju izspēlē nepazaudēt vērtējošu skatījumu un no "sekošanas līdzi" nenonākt akla sekotāja statusā.

Citādi būs vien jāpiekrīt vēsturnieka Harija Tumana SestDienai teiktajam par Eiropas bojāeju, faustiskās civilizācijas uzvaru un, mazliet viņu pārfrāzējot, arī tam, ka mūsdienās "tās ir atmirstošās, aizejošās acis un ausis", kas spēj ne tikai uztvert skaņas un redzēt apkārt notiekošo, bet arī sadzirdēt un saredzēt tā dziļāko jēgu un būtību. "Cilvēks nekad nav bijis tik paverdzināts un izspiests kā šodien," saka seno civilizāciju pētnieks, un, pirms dedzīgi tam piekrītam, lai atkal veltītu pārmetumus visiem citiem, izņemot sevi, varbūt vērts aizdomāties, ko tas liecina par mums pašiem. Kāpēc pakļaujamies varas un naudas spēkam, kāpēc ļaujam tiem būt noteicošajiem spēka centriem mūsu civilizācijā. Jo jāpiekrīt arī, ka pēc principa "katrs par sevi" sabiedrība nevar pastāvēt – aizdomāsimies arī par to, kad nu jau mazāk nekā pēc simt dienām būs pienācis brīdis izdarīt izvēli pie vēlēšanu urnas.

Šīs SestDienas, 24. februāra - 2. marta, numurā lasiet:

 


KOLĀTES BALSO. Pašvaldību virtuālās sejas. Sociālo tīklu spēks jau sen nevienam nav jāpierāda. Tomēr, cik daudz un cik veiksmīgi tas tiek izmantots Latvijā? Aizsākot priekšvēlēšanu rakstu sēriju, SestDiena pēta, ko var uzzināt par pašvaldībām, izmantojot to oficiālajos sociālo tīklu kontos atrodamo, un kādu priekšstatu par sevi tās rada.

SestDienas SALONS. Tuvojamies ciklopu līmenim. "Cilvēks nekad nav bijis tik paverdzināts un izspiests kā šodien," saka antīkās vēstures speciālists Harijs Tumans. Runājot par Eiropu kā faustisko civilizāciju, par kuras galvenajiem spēkiem un centru kļuvusi vara un nauda, viņš gan arī iesaka nemesties ceļā vēstures ratam un saglabāt iekšējo gaismu.

PASAULĒ. Sarkanā kartīte valdībai. Rumāniju pārņēmuši plašākie protesti kopš komunistu režīma gāšanas. Tie piespieduši valdību atteikties no plāniem atbrīvot no kriminālvajāšanas korupcijā apsūdzētus politiķus un amatpersonas.

AKTUĀLI. Dungosim: la, la, la... Šī gada Oskari jau ir radījuši rekordistus, taču intriga joprojām dzīva – cik tik iekārotā zeltītā vīriņa statuetes saņems favorītfilmas un vai 27. februārī gaidāmajā ceremonijā tiks uzstādīti atkal jauni rekordi? Dita Rietuma par Oskaru cīņu īsi pirms kinozvaigžņu sarkano paklāju uznācieniem.

PRIEKŠĀ. Ar draudzību viss kārtībā. Līdz Tallinai stiprā vējā ar velosipēdu var aizbraukt trīs dienās, saka grupas Polifauna līderis Andris Strazds. Viņš mudina nesalīdzināt latviešus ar igauņiem un labāk doties vienam pie otra ciemos, bet pats kopā ar citiem mūziķiem 24. februārī Igaunija Neatkarības dienai par godu Rīgā piedalīsies mini festivālā Intsikurmu.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai saglabājms pašreizējais vilku un lūšu medību apjoms? Par un pret – Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis un Medību ierobežošanas ideju autors Mareks Viļķins.

TUVPLĀNĀ. Gaiļu dziesmas. "Manas pirmās bērnības atmiņas par tēti ir ļoti siltas. Atceros, ka viņam ļoti patika kopā ar mani taisīt mazas lietiņas. Šodien teiktu – mazus gadžetus," savu tēvu diriģentu Daumantu Gaili atminas viņa vecākais dēls Viesturs Gailis. Šomēnes vecmeistaru piemin ar diviem koncertiem LU Lielajā aulā. Bet viņa dēli turpina meistara iesākto un ir īstenojuši arī tēva nesasniegtos sapņus.

PSIHOLOĢIJA. Gavēnis nav diēta. Jau pavisam drīz kristīgajā baznīcā pilnīgi oficiāli sāksies ikgadējais gavēnis, taču tas nav domāts tikai ticīgajiem un nenozīmē vien ēšanas ierobežojumus, kā ne mazums cilvēku uzskata. Uz gavēni var lūkoties arī no citas puses – kā uz cīņu ar sevi, vājībām un iespēju sajust savu spēku.

CEĻOJUMS. Horas, Sumatras bataki! Ar kanibālismu pagātnē un mierpilnu noskaņu mūsdienās – Sumatra ir zaļa, bez mēslaines un, šķiet, pilna laimīgu ļaužu.

KROGS UZ PAPLĀTES. Saulainais prospekts. Atzīstoties, ka augstāk par visiem cilvēkiem viņš vērtē pārdaugaviešus, Zirnis dodas uz pārdaugaviski atmosfērīgo, kaut pavisam jauno lokālu Veldze un paliek "stipri apmierināts" ar savu izvēli, jo izraudzītais liellopu burgers te izrādās liels un ar garšīgām piedevām.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, KROGS UZ PAPLĀTES, SestDienas VAKARIŅAS, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

TrollisJT
T
"Cilvēks nekad nav bijis tik paverdzināts un izspiests kā šodien"... pirmajā brīdī šķiet apstrīdami, bet, ja padomā dziļāk... . Tad jāpiekrīt.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Lai Tev meitiņ spīts un gribasspēks nekad nepietrūkst ! Mēs barikādēs lūdzām Dievam Latvijai Brīvību ! Brīvību dabūjām ,bet pārējais tak no mums pašiem atkarīgs ! Piekrīti meitiņ ? Brīves ugunskuru dzirksts ,kas neļāva pagurt un krist , vēl uz debesu atsvariem dzirkst !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata