Svaigā gvakamole salātlapā
Kā jau slaveniem ēdieniem, arī gvakamolei ir neskaitāmas recepšu variācijas, un te nu būs manējā. Ātri pagatavojami, svaigi un spirdzinoši salātiņi ar mazliet pikantu noti. Tradicionāli gvakamoli pasniedz sablīvētā tornītī, bet šoreiz piedāvāju brīvā formā kraukšķīgā salātlapā!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
Salsai:
- 2 garšīgi, vidēji lieli tomāti
- 1 mazs sarkanais sīpoliņš
- saišķītis kinzas
- ½ laima
- šļuciņa labas olīveļļas
- pāris šķēlīšu marinētu halapenjo (pēc vēlmes un garšas)
- sāls pēc garšas
Gvakamolei:
- 2 gatavi, nelieli avokado (vai 1 liels)
- laima sula pēc garšas
- sāls, pipari pēc garšas
Pasniegšanai:
- kraukšķīgas salātlapas (piemēram, romiešu)
- pannā apceptas tortiljas (var arī citu maizīti pēc patikas)
Salsu var izmantot ne tikai gvakamoles pagatavošanā – to var pasniegt arī kā atsevišķus salātus pie grilētas gaļas vai papildināt ar citiem svaigiem dārzeņiem, piemēram, gurķiem vai kraukšķīgām salātlapām.
GATAVOŠANA
1. Vispirms pagatavo salsu. Sīki sagriež tomātus, ļoti smalki sakapā sīpolu un kinzu. Liek bļodā, pievieno šļuciņu olīveļļas, izspiestu laima sulu un, ja vēlas mazliet pikantuma, arī sīki sagrieztas marinēto halapenjo šķēlītes.
2. Samaisa un pievieno sāli pēc garšas. Salsa ir gatava, bet vēl garšīgāka tā būs, ja kādu laiku dabūs savilkties.
3. Gvakamolei nomizo divus nelielus, gatavus avokado, kurus saspaida ar dakšiņu. Pievieno salsu (daudzums pēc ieskatiem) un samaisa, pēc garšas papildina ar laima sulu, sāli un pipariem.
4. Pasniedz uz salātlapas kopā ar sausā pannā apceptas tortiljas trīsstūrīšiem.
Banānkūka ar šokolādes glazūru
Brīnišķīga, viegli pagatavojama kūka, kas labi garšo gan silta, gan atdzisusi. Banānkūka ir izcila arī bez šokolādes glazūras, taču svētkiem par godu var gatavot ar un vēl izdekorēt – šoreiz dekoram izmantotas svaigas banāna šķēlītes un ābeļziedi. Jauku Māmiņdienu!
Pagatavošanas laiks: 1,5 stundas (ar padzesēšanu)
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 1 garenā kēksa forma (8 - 10 porciju)
SASTĀVDAĻAS
- 160 g miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 3 banāni (var būt jau melnu mizu, tādi pat labāk)
- 100 g skāba krējuma
- 125 g sviesta
- 125 g cukura
- 1 tējk. vaniļas cukura
- 2 olas
Glazūrai:
- 80 g saldā krējuma
- 80 g kvalitatīvas tumšās šokolādes (70% kakao saturs)
GATAVOŠANA
1. Vienā bļodā samaisa 160 g miltu ar tējkaroti cepamā pulvera.
2. Otrā bļodā 3 banānus (vēlams, jau pārgatavojušos) sablendē ar 100 g skābā krējuma. Ja nav blendera, var banānus arī saspaidīt ar dakšiņu un kārtīgi samaisīt ar krējumu.
3. Trešajā bļodā liek 125 g ļoti mīksta sviesta, 125 g cukura, mazliet vaniļas cukura un visu ar mikseri saputo. Pievieno 1 olu, mazliet sakuļ, tad otru olu, atkal sakuļ. Tad sviesta un olu masai pamīšus lej klāt banānu masu un ber miltus, visu samaisa.
4. Ar sviestu ieziež gareno kēksa formu (apakšā var ieklāt cepamo papīru), kur lej iekšā mīklu un liek cepties 170 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 50–60 minūšu, tad izņem no formas un atpūtina, uzliktu uz restītēm.
5. Kad kūka padzisusi, to pārlej ar glazūru. To gatavo šādi: saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanās stadijai, bet neuzvāra. Ar to pārlej šokolādes gabaliņus, kas salikti nelielā bļodiņā. Apmēram pēc minūtes, kad šokolāde karstajā krējumā jau sasilusi, ar karoti rūpīgi maisa, līdz veidojas viendabīga, spīdīga glazūras masa. Pārlej banānkūkai un dekorē ar banāna šķēlītēm un ābeļziediem.