Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sāļie un saldie

Beidzot sācies silts laiks, un visiem gribas baudīt dārza svētkus, īpaši nenopūloties virtuvē, vai ne? Tāpēc galdā šoreiz celsim kaut ko vienkārši pagatavojamu: sāļos salātus ar grilētiem cukīni un halloumi sieru un saldos augļu salātiņus.

Grilētu labumu salāti

Svaigi un kraukšķīgi, bet vienlaikus gana sātīgi salāti. Man ir tāda neliela, atverama grila panniņa, kurā ērti uzcept sieru un kabaču šķēles no abām pusēm, bet to var darīt arī uz parasta grila. Halloumi siers ir labi piemērots cepšanai, tas nejūk ārā, bet var izmantot arī citu cepamo sieru

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 1 - 2 porcijas (atkarīgs no apetītes)

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 neliels, tvirts cukīni
  • 100 g halloumi siera
  • ½ neliela ledussalāta galviņas
  • sauja rukolas
  • 1 tomāts
  • citrona sula, balzametiķis, medus pēc garšas sāls, pipari (ar sāli jāskatās, vai vajag, jo siers ir diezgan sāļš)
  • pesto mērcīte vai kādas garšvielas pēc patikas

Šiem salātiem labi piestāv arī viegli apgrauzdēti rieksti – ciedru, Indijas vai citi, kas labāk garšo.

 

GATAVOŠANA

1. Cukīni sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs, pārslaka ar eļļu un apcep grila panniņā vai uz grila, vai pannā, ja nav grila opcijas.

2. Arī sieru sagriež līdzīga biezuma šķēlēs un apcep.

3. Salātu šķīvī liek smalki sagrieztu ledussalātu un rukolu, pēc patikas apslaka ar balzametiķi, citrona sulu, medu.

4. Virsū kārto apceptās cukīni šķēles un sieru, kā arī sagrieztu tomātu. Pārlaista ar labu olīveļļu, pesto mērcīti vai kādām iemīļotām garšvielām.


Augļu salāti ar turku jogurtu un bezē

Gardi un spirdzinoši salātiņi brokastīm vai launagam. Ja gadās skābāki augļi vai ogas, nav jāraizējas, jo skābo garšu lieliski balansē bezē un arī jogurtam var pievienot kādu saldinātāju, piemēram, kļavu sīrupu vai medu.

 

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: 1 porcija

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 neliels banāns
  • ½ ābola
  • sauja zaļo vīnogu bez kauliņiem
  • pāris apelsīna daiviņu fileju
  • pāris zemeņu
  • bezē cepumi
  • 3–4 ēd. k. turku jogurta (man bija ar mango piedevu, bet var arī citu pēc patikas)
  • piparmētras dekoram

Augļu salāti garšos labāk, ja pusstundu pirms pasniegšanas pastāvēs ledusskapī.
 

GATAVOŠANA

1. Banānu nomizo un sagriež mazos gabaliņos, vīnogas pārgriež uz pusēm.

2. Apelsīnu filejas gatavo tā, ka vienkārši izloba sulīgo mīkstumu no baltajām miziņām. Sagriež sīkāk.

3. Zemenes pārgriež uz pusēm un vēl uz pusēm. Visus augļus un ogas viegli apmaisa un liek trauciņā – caurspīdīgā stiklā izskatīsies visglītāk.

4. Kad trauks piepildīts apmēram līdz pusei, uzliek veselus vai sadrupinātus bezē cepumiņus un pa virsu jogurtu. Dekorē ar piparmētrām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata