Grilētu labumu salāti
Svaigi un kraukšķīgi, bet vienlaikus gana sātīgi salāti. Man ir tāda neliela, atverama grila panniņa, kurā ērti uzcept sieru un kabaču šķēles no abām pusēm, bet to var darīt arī uz parasta grila. Halloumi siers ir labi piemērots cepšanai, tas nejūk ārā, bet var izmantot arī citu cepamo sieru
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 1 - 2 porcijas (atkarīgs no apetītes)
SASTĀVDAĻAS
- 1 neliels, tvirts cukīni
- 100 g halloumi siera
- ½ neliela ledussalāta galviņas
- sauja rukolas
- 1 tomāts
- citrona sula, balzametiķis, medus pēc garšas sāls, pipari (ar sāli jāskatās, vai vajag, jo siers ir diezgan sāļš)
- pesto mērcīte vai kādas garšvielas pēc patikas
Šiem salātiem labi piestāv arī viegli apgrauzdēti rieksti – ciedru, Indijas vai citi, kas labāk garšo.
GATAVOŠANA
1. Cukīni sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs, pārslaka ar eļļu un apcep grila panniņā vai uz grila, vai pannā, ja nav grila opcijas.
2. Arī sieru sagriež līdzīga biezuma šķēlēs un apcep.
3. Salātu šķīvī liek smalki sagrieztu ledussalātu un rukolu, pēc patikas apslaka ar balzametiķi, citrona sulu, medu.
4. Virsū kārto apceptās cukīni šķēles un sieru, kā arī sagrieztu tomātu. Pārlaista ar labu olīveļļu, pesto mērcīti vai kādām iemīļotām garšvielām.
Augļu salāti ar turku jogurtu un bezē
Gardi un spirdzinoši salātiņi brokastīm vai launagam. Ja gadās skābāki augļi vai ogas, nav jāraizējas, jo skābo garšu lieliski balansē bezē un arī jogurtam var pievienot kādu saldinātāju, piemēram, kļavu sīrupu vai medu.
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: 1 porcija
SASTĀVDAĻAS
- 1 neliels banāns
- ½ ābola
- sauja zaļo vīnogu bez kauliņiem
- pāris apelsīna daiviņu fileju
- pāris zemeņu
- bezē cepumi
- 3–4 ēd. k. turku jogurta (man bija ar mango piedevu, bet var arī citu pēc patikas)
- piparmētras dekoram
Augļu salāti garšos labāk, ja pusstundu pirms pasniegšanas pastāvēs ledusskapī.
GATAVOŠANA
1. Banānu nomizo un sagriež mazos gabaliņos, vīnogas pārgriež uz pusēm.
2. Apelsīnu filejas gatavo tā, ka vienkārši izloba sulīgo mīkstumu no baltajām miziņām. Sagriež sīkāk.
3. Zemenes pārgriež uz pusēm un vēl uz pusēm. Visus augļus un ogas viegli apmaisa un liek trauciņā – caurspīdīgā stiklā izskatīsies visglītāk.
4. Kad trauks piepildīts apmēram līdz pusei, uzliek veselus vai sadrupinātus bezē cepumiņus un pa virsu jogurtu. Dekorē ar piparmētrām.