Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

10 tūkstošu tukšā telpā

Ko var darīt ar tukšumu? Un ko tieši jūs iesāktu ar tukšu telpu, ja jums tādu iedotu? Uzreiz piepildītu vai atstātu, kā ir, – lai dzīvo savu dzīvi un pati sevī atrod pilnību?

Globālā tīmekļa dzīles, meklējot sinonīmus vārdu salikumam "tukša telpa", piedāvā gan "tukša vieta" un "tukšs vējš", gan "tukšulis". Man gan tie nešķiet sinonīmi, manuprāt, pat teikumu var izveidot – lūk, piemēram, "mazs tukšulis tukšu vēju tukšā telpā tvarsta". Kas vainas?

Bet, ja tukšu telpu atdod lielu mākslinieku rokās, tā arī veidojas par kaut ko lielu un skaistu. Tad tajā dzīvo un atdzīvojas pasakas, kas pašas arī saka priekšā. Un varbūt, piemēram, aizkars iemīlas gaismas sofītē, kā to iedomā scenogrāfs Andris Freibergs. Jo taisnība – mēs patiešām nekad līdz galam nevaram zināt, kā tur īsti ir.

Turklāt – arī pauze taču ir tukšums. Un, kā sen zināms, jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze. Tā arī Jānis Skutelis, noguris pats no saviem jokiem, kas vairs nelikās smieklīgi, pat ja citi smējās, paņēma pauzi, bet nu ir atpakaļ. Pārliecinoši. "Prezidents es būtu baigi labais,” pats saka. Un kurš gan strīdēsies pretī? Labāk jau ne – Latvija pārāk maza, ka nenonāk šovā.

Bet, kamēr par tukšumiem, visādiem jautājumiem, pusmūža krīzēm un daudz ko citu domā, rudens iestājies. Citās zemēs tas pat vārdā saucamas vētras atnesis, bet mums – tikai rudenīgu noskaņu. Tādu, ka pilnīgi noteikti vajag līdz kinoteātrim aizstaigāt – tur piedāvājums visām gaumēm, atliek tikai izvēlēties. Un vispār – to, ka vajag staigāt, saka pat fizioterapeiti un ārsti. Vismaz 10 tūkstoši soļu dienā – kaut vai no galda līdz ledusskapim. Bet tas nemaz nav grūti, ja gribas vēl arī to tukšo telpu piestaigāt. "Izņemot to, ka nodilst zoles, pārējais ir ērti un labi," saka jau pieminētais Freibergs, kuram, kā izrādās, daudz sanācis staigāt i no Grīziņkalna līdz Operai, i pa Prāgas metro, i Vidzemes jūrmalu. Jo ir "tik forši, ka viens var būt", kaut arī tā robeža starp vientulību un vienatni ir smalka. Tā katram pašam jāsajūt un sevī jāatrod. Varbūt jāatbrīvo – gluži kā telpa. Lai līdz galam varētu novērtēt tās skaistumu un nekad pārdzīvojuma klātbūtnes nepietrūktu. Lai var ņemt Māru pie vienas rokas, Pēteri pie otras, bet eglīti tomēr atstāt mežā un to telpu, kas veidosies, gara acīm jau redzēt sev priekšā. Lai nebūtu jāstaigā visu laiku tīrām rokām un mazgātu muti, jo, atkal piekrītot, tikai nu jau citam klasiķim, tas taču tiešām ir "pilnīgi bezjēdzīgi, visu laiku stress".

Šīs SestDienas, 8. - 14. septembra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Mazs Freiberdziņš ar savu kastīti. Svarīgi ir ne tikai tas, kā to pindzeli turēt, bet ko ar to pindzeli darīt, uzsver scenogrāfs Andris Freibergs. Gaidot filmas Pasaka par tukšo telpu pirmizrādi, mākslinieks aicina bēgt no klišejām un teicamnieka sindroma, bet nebaidīties no tukšām telpām, jo tajās patiesībā slēpjas tik daudz.

TUVPLĀNĀ. Prezidents es būtu baigi labs. Jānis Skutelis uzsāk Pusnakts šova jauno sezonu un atklāj, par kādiem jautājumiem sasmejas komiķis un kā pietrūkst prezidentam Vējonim.

TĒMA. Vecums klāt? Kad XIX gadsimta beigās Prūsijā ieviesa vecuma pensiju, vairākums iedzīvotāju to nesagaidīja, jo vidējais mūža ilgums bija 45 gadi. Mūsdienās četrdesmitgadnieks Eiropā ir knapi beidzis justies jauns. SestDiena pēta, kad tad mūsdienās iestājas vecums un vai tas aizstājis jaunības kultu.

PRIEKŠĀ. Aizelsties 30 minūtes dienā. Cik aktīvam jābūt ikdienā, cik soļi dienā jānoiet un cik bieži acis jānovērš no datora, lai dzīvotu veselīgi un ilgi? Ne visiem ir jāsporto, reizēm sākumam pietiek ar aktīvākām pastaigām, saka Latvijas Fizioterapeitu asociācijas vadītāja Līga Līdumniece un, atzīmējot Vispasaules fizioterapijas dienu, aicina pievērst uzmanību saviem ikdienas ieradumiem.

PASAULĒ. Hjūstona piepūš vaigus. Viesuļvētra Hārvijs, kas izraisīja nepieredzētus plūdus ASV ceturtajā lielākajā pilsētā, kļuvusi par vienu no postošākajām stihijām valsts vēsturē. Izrādās, klimata izmaiņu dēļ.

PORTRETS. Lai būtu formā, jāstrādā. Kamēr nerimst kaislības ap veselības nozares kopējo budžetu, atsevišķas jomas, par spīti mūžīgajam naudas trūkumam, tomēr veiksmīgi attīstās. Vaivaru vadītāja Anda Nulle par rehabilitāciju Latvijā zina visu. Viņas vadībā centrs ne tikai izdzīvojis krīzes gadus, tam beidzot izdevies sasniegt Eiropas līmeni. Darba gan joprojām daudz, plāni lieli, un pati speciāliste uzsver – jebkurā jomā, tāpat kā sportā un mākslā, apstāties nedrīkst, jo, kad
iedomājies, ka esi ko sasniedzis, patiesībā sākas degradācija.

FOKUSĀ. Festivālu inflācija. Septembrī tiek pārbaudīta Latvijas kultūras un kino
cienītāju izturība. Kā neapjukt lielajā piedāvājumā un cik vispusīgi tie parāda svaigāko kino jomā pasaulē? Vērtē un iesaka Dita Rietuma.

DABA. Īsto nēģu sezonu gaidot. Vienam nēģi liks laizīties un izraisīs siekalu pieplūdumu mutē, citam – saviebties un atsaukt atmiņā stāstus, kā tie ēd maitu. Bet kā tad īsti ir ar to populāciju un popularitāti Latvijā? Sākoties nēģu svētku sezonai, SestDiena devās noskaidrot visu svarīgo par šiem apaļmutniekiem.

Kā arī CEĻOJUMS, ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, CEĻOJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata