Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Es tomēr ceru, ka Latvijas tauta nepār­tiek tikai no priekšvēlēšanu solījumiem, ka 13. Saeimas vēlēšanās nostrādās biezpiena faktors, un tātad tās pārmaiņas, kuras sola daža laba partija, neiestāsies.

Biezpiena faktors

Ir tādas reizes, kad patiešām kļūst skumji, apzinoties, ka laika mašīna nav iespējama. Ne jau tādēļ, lai lidotu nākotnē – nedod Dievs, pirms laika aizlidot aiz savas nāves –, un arī ne tādēļ, lai lidotu pagātnē, kur ir bijis labi.

Jo pietiek padzīvot mazliet ilgāk par to vecumu, kad cilvēks vēl tic, ka visa pasaule to vien gaida, lai sado­tos rokās un viņam palīdzētu, kad sāc apjaust, cik liela patiesība ir apgalvojumā, ka nevajag otrreiz atgriezties vietā, kur tev ir bijis labi. Nē, laika mašīna ir vajadzīga, lai atgrieztos vietā, kur tev vai taviem senčiem ir bijis slikti. Un ne jau mazohis­tiem šāda iespēja izmantot laika mašīnu ceļojumam sliktajā pagātnē būtu nepiecie­šama, nē, tā būtu nepieciešama pirms kārtējām vēlēšanām tiem, kas vaimanā, cik tagad viss ir slikti, nu tik slikti, ka sliktāk vairs nevar būt. Nebūtu nemaz jāved viņi pagātnē līdz XVII gadsimta sākuma liela­jam badam, kad vīri kāva nost sievas un sālīja mucās, lai būtu, ko ēst, un ceļmalas bija nosētas to badā mirušo līķiem, kuri vēlējās nokļūt Rīgā, lai kā kārtīgi kristieši tiktu apglabāti kapsētā. Pat ne līdz pēckara gadiem, kad tā vara, kuru Ušakovs cītīgi godina 9. maijā, nošauto Latvijas patriotu līķus izlika pie lauku veikaliem, lai iebiedē­tu tobrīd vēl nerusificētās teritorijas iedzīvotājus. Nē, pietiktu jau ar atgriešanos "veģetārajos" padomju laikos, pastāvēšanu rindā pēc cīsiņiem kādas pāris stundas, kad mobilā telefona vēl nebija, lai varētu aizpildīt laiku ar spēlītēm vai īsziņām. Vai arī vēlreiz izjust otrās šķiras cilvēka statusu Eiropas valstu robežpunktos 90. gadu sākumā, sieviešu tamponu paciņas kā liela dārguma atvešanu savai draudzenei un ne­skaitāmu citu līdzīgu nemaz ne tik senās pagātnes jaukumu izbaudīšanu. Varētu jau pavisam saudzīgi – tos aizmāršīgākos aizvest līdz ulmaņlaikiem ieēst īstu lauku biezpienu, tas uzlabo atmiņu. Lai gan labu biezpienu Latvijā prot gatavot arī mūsdie­nās. Es tomēr ceru, ka Latvijas tauta nepār­tiek tikai no priekšvēlēšanu solījumiem, ka 13. Saeimas vēlēšanās nostrādās biezpiena faktors, un tātad tās pārmaiņas, kuras sola daža laba partija, neiestāsies.

Žurnāla SestDiena 14. – 20. septembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Birokrātija ir vara nedarīt. „Latvijas birokrātijas tēvs” – ekspremjers Māris Gailis – atgādina, ka birokratizējas ne tikai valsts iestādes, bet arī sabiedriskās organizācijas, iesaka nedemonizēt partijas, samazināt procentu barjeru vēlēšanās un vēlas par kaimiņiem latviski runājošus ķīniešus.

PASAULĒ. Putina pensiju problēma. Krievijā plašus protestus ir izraisījis valdības plāns no nākamā gada pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu. Lēmums ir iedragājis prezidenta Vladimira Putina popularitāti.

LATVIJAI VAJAG. Tīru ūdeni. Rīgas kanālā šobrīd zilaļģes veido greznus rakstus. Tāda māksla ir iespējama, jo mums bija un turpinās tā skaistā, siltā vasara bez lieliem nokrišņiem un stipriem vējiem. Polijā zilaļģu dēļ šogad tika slēgtas pludmales, un tie nav nekādi tropi. Tāpēc loģisks šķiet jautājums, vai mums – tautai ar teju 500 kilometru garo jūras robežu – ir pamats satraukties? Un ko darīt, lai arī turpmāk ēdamas būtu Baltijas jūras zivis? Par to SestDiena sarunājās ar Latvijas Hidroekoloģijas institūta (LHEI) direktori un vadošo pētnieci Andu Ikaunieci.

VIDE. Dāvanā – tīras pludmales. Ar aktīvu talku laiku mums parasti asociējas pavasaris, taču ko sakopt un tīrīt netrūkst arī visa pārējā gada laikā. Septembrī ar īpašu kampaņu vides aizstāvji aicina sakopt Latvijas jūras piekrasti.

ZINĀTNE. Atrast vienradzi puteikļainās atvilktnēs. Zinātniekam jāļauj nodarboties ar zinātni, viņam nav jākļūst par biznesmeni, lai finansētu savu darbu. Par to nu jau vairākus gadus tiek domāts arī Latvijā, veidojot tiltus starp pētniekiem un uzņēmējiem, lai arī mēs atrastu savus „vienradža līmeņa” veiksmes stāstus.

PIEREDZE. Čipsu vīrs atnācis. Padarot jau populāro uzkodu čipsus veselīgākus un neatkāpjoties no sava sapņa par ražotni, Jersikas čipsu saimnieks Artis Paeglis radījis produktu, kas nu jau pazīstams arī ārpus Latvijas.

TUVPLĀNĀ. Kaut ko sasodīti atgādina. Dziesminieks Imants Daksis piedāvā jaunu albumu Ass, kurā pats sevi ķidājot kā vēl nekad – tas esot tik atklāti kā izģērbšanās, sevis graizīšana, vemšana un ģībšana kameras priekšā vienlaikus.

CEĻOJUMS. Medus krāsas nami un klintis. Mierpilns klusums mazās pilsētiņās, pastaigas klintīs un braucieni lagūnās, gadu tūkstošu mantojums un visgaršīgākā zobenzivs, kāda jebkad ēsta, – uz Maltu var doties arī pilnīgi neplānoti, un vilties tā neliks.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA,  NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Mmm
M
Katram savs biezpiens skapī. Pat Zirnim.
Barislavs
B
Un vai pašam nav iestājies biezpiena komplekss?
viesis
v
Starp citu- nezin kāpēc autors aizmirsa pateikt, ka, gan XVII gadsimtā gan pēc Otrā pasaules kara cilvēki dzīvoja labāk kā akmens laikmetā, ja salīdzina ar pagātni, tad būsim konsekventi. Kāpēc Staļina laikus neviens neslavē tāpēc, ka salīdzinot ar akmens vai bronzas laikmetu, tas tomēr bija milzīgs progress??? Un, starp citu, arī tajos laikos bija pietiekoši daudz cilvēku, kuri bija apmierināti ar dzīvi tāpat kā šodienas optimisti, un kategoriski noliedza pārmaiņu nepieciešamību......
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata