Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaismai pretī

Beidzot. Beidzot tie Jāņi, tās Līgas, tie svētki pienākuši! Nedēļu pirms saulgriežiem jau pavisam droši var dzīvot to noskaņās, ne par ko citu īpaši nedomāt, un šī gada daudzās brīvdienas svētku nedēļā to pat pilnīgi oficiāli atļauj. Pazust mežos, iebrist zālē, sajust jūras vai upes plūdumu apkārt… Galu galā – nopļaut tā kārtīgi beidzot to zāli, sakārtot māju.

Ko gada īsākajā naktī darīsit jūs? Dedzināsit vislielāko ugunskuru pļavas vidū? Dziedāsit līdz rīta gaismai, kamēr balss aizsmaks? Vai varbūt speciāli kavēsieties teju tukšajā galvaspilsētā, lai redzētu sauli rietam un lecam ēku stikloto logu atspīdumos? Ja pēdējais variants, tad tiešām iesaku ņemt vērā folkloristes Zojas Heimrātes ieteikumu un uzkāpt visos Rīgas pakalnos – gana maģiski un šiem svētkiem atbilstoši tas skan. 

Taču svarīgākais jau to gaismu sagaidīt. Un vēl, kā sarunā ar SestDienu šajā pirmssvētku laikā uzsver Juris Zalāns, arī svinēt visos līmeņos. "Agrāk nebija tā, ka visu vasaru varēji braukāt pa festivāliem – vienīgais festivāls bija Jāņi (..). Tu vienkārši svini. Jāņi ir kaut kas tāds īpašs ar to, ka tur ir visi līmeņi: tu vari skatīties kosmosā uz sauli, tu vari veikt kaut kādus rituālus, lai būtu labāka dzīve, lai viss būtu krāšņāks vai auglīgāks, bet tu vari vienkārši atnākt svinēt, un tas arī ir pareizi. Tur nav nekādu pretrunu. Tev var būt vienalga par to sauli, bet tā ir diena, ko vari kārtīgi nosvinēt," viņš uzsver.

Arī man viena no mīļākajām Jāņu vakara nodarbēm ir izmest kādu lielāku loku pa ceļiem un laukiem – lai ieraudzītu un saskaitītu apkārt esošās ugunskuru gais­mas. Lai zinātu, ka arī apkārt cilvēki ir priecīgi un varbūt drusku svinīgi svin. Un pēc tam, jau rītausmā, tā kārtīgi ieelpot, peldēt jūras parasti vēl krietni aukstajā ūdenī un zināt, ka šīs sākuma sajūtas pietiks atkal nākamajam cēlienam. Līdz nākamajiem saulgriežiem.

Lai gaiša un prieka pilna tā īsākā nakts!

 

 Šīs SestDienas, 18.jūnija  – 1.jūlija numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Jāņos katram savu dzīvesziņu! Izrādās, interese par latvisko dzīvesziņu, īpaši ap Jāņiem, rodas ne tikai latviešiem, bet arī Rīgas Starptautiskās skolas audzēkņiem un viņu vecākiem. Apgūt šīs tradīcijas viņiem palīdz skolas audzinātāja, ilggadējā folkloras kopas Skandinieki un tradicionālās dziedāšanas grupas Burdons dalībniece Zoja Heimrāte, kura uzsver: latviskās tradīcijas un dzīvesziņa ir mūsu mugurkauls, un mums patīk ar to dalīties.

TUVPLĀNĀ. Ieej pļavā, lai nebūtu pilsētā! Juris un Daina Zalāni aicina svinēt Jāņus, izdomājot katram savus rituālus ar uguni, dziesmām, našķiem, kas palīdzēs sagaidīt nākamās dienas sauli.

SestDienas SALONS. Trīs torņi atdzims. Arhitekte Andra Bula par to, kā Gaiļezerā taps modernākais daudzfunkcionālais medicīnas centrs Latvijā, par sajūtām zemestrīcē un par to, kur vajadzētu celt koncertzāli.

PASAULĒ. Ķīnas ģimenes plānošana. Ķīnā pieņemts lēmums paaugstināt vienā ģimenē atļauto bērnu skaitu līdz trim – valsts šādi cer pagriezt pretējā virzienā sabiedrības novecošanas un zemās dzimstības tendences. Lēmums izpelnījies pretrunīgus novērtējumus un tiek uzskatīts gan par pilnībā īstenojamu, gan novēlotu un tādu, kas kopējo stāvokli mainīt nespēs.

TEHNOLOĢIJAS. Fotoaparāta vietā. Viedtālruņu fotokameru izstrādātāji pēc gadiem ilgiem pūliņiem beidzot spēj piedāvāt amatieru fotoaparātu aizstāšanai piemērotus produktus.

CEĻOJUMS. Pēc gaismas uz Vidzemi. Pēc kovidlaika dzīves četrās sienās patiesam priekam pietiek jau ar maltīti ārpus mājas un nakšņošanu viesnīcā. Taču, ja tam visam vēl pievieno klāt izgaismotas un sakoptas pilis, parkus, baznīcas un pat veselu dzelzceļa mezglu, tad laba atpūta un garastāvoklis garantēts, arī ceļojot tepat pa Latviju.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata