Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Valsts svētkiem tuvojoties, man vēl vairāk nekā ikdienā nedod mieru kāds simbolisks noslēpums. Tā ir godasardze, vispirms jau pie Valsts prezidenta rezidences Rīgas pilī.

Sveiki lāčplēši un lāceņplēses!

Lai gan par Latvijas lielāko noslēpumu parasti tiek uzskatīts tas, ka Latvijai nav noslēpumu, ir tomēr itin daudz lietu, kuras klāj noslēpumaina vai neizskaidrojama aura.

No nesenākajiem noslēpumiem varam atcerēties vismaz plašākai publikai tā arī neizskaidroto prem­jera Valda Dombrovska pārvērtību, kad viņš pie prezidenta Andra Bērziņa iegāja emocio­nāli nesatricināms kā jau Dombrovskis, bet ārā iznāca, lūpu raustīdams un ar demisijas paziņojumu. Arī tas, kur palika dažas labas 90. gadu bankas galvenās grāmatvedes un kā pie iekšlietu sistēmai neērtiem ministriem parasti izdodas izbēgt lielākam skaitam cietumnieku, ir pagaidām neatbildēts jautā­jums. Protams, par noslēpumu var uzskatīt arī lietas, kuras vienkārši nav notikušas, tāpēc mēs nevaram pārbaudīt, kā būtu bijis, ja būtu citādi, – vai Latvijas demokrātija atdzimtu nedzīva un sabiedrība aizvērtos neatvērusies, ja to ar finanšu injekcijām nebūtu atbalstījis Soross; vai NATO līguma 5. pants darbotos situācijā, kad tam jādarbojas; vai "čekas maisu" atvēršana liktu, kā sportā tagad saka, pārrakstīt latviešu kultūras vēsturi; vai Nils Ušakovs ar savu partiju jau būtu ticis Latvijas valdībā, ja nebūtu atbalstī­jis referendumu pret latviešu valodu...

Taču, valsts svētkiem tuvojoties, man vēl vairāk nekā ikdienā nedod mieru kāds simbolisks noslēpums. Tā ir godasardze, vispirms jau pie Valsts prezidenta rezidences Rīgas pilī. Es nekādi nevaru saprast, kāpēc diviem Latvijas armijas parādes formās tērptajiem staltajiem godasardzes karavī­riem vienmēr pa vidu stāv vai pa priekšu grozās trešais, nebūt ne parādes formā, ar tādu kā ceļu policista vai sētnieka vesti mugurā, bezmaz vai degunu urbinādams. Vai tiešām godasardze ir tik apdraudēta, ka šis trešais nevar stāvēt vai sēdēt kaut kur mazliet tālāk, nebūt tik uzkrītošs? Mūsdie­nās taču ir arī videonovērošana... Izskatās vienkārši nejēdzīgi. Bet varbūt šādā izpratnē par godasardzes "pasniegšanu" ir nevis ierēdņu estētisks tupums, bet kāds simbo­lisks noslēpums? Man prātā tikai viens skaidrojums: tas trešais nestaltais ir domāts kā 4. maija republikas godasardze 18. no­vembra Latvijas godasardzei.

Žurnāla SestDiena 10. – 16. novembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Pieputeņotā kļūdu vēsture. Kinorežisors Dzintars Dreibergs par viņam uzticēto sarežģīto uzdevumu – Aleksandra Grīna romāna Dvēseļu putenis ekranizāciju. Filmai uz ekrāniem jānonāk 2019. gada novembrī. Dzintaram tad būs 38 gadi – tikpat, cik tolaik Grīnam, kad viņš pabeidza autobiogrāfisko strēlnieku gaitu darba pirmo daļu.

Latvijai vajag. Zemessargus. Droši vien, lipinot savu svecīti Rīgas pils aizsargmūrī, padomājam: "Bet ja nu?" Un pēdējos gados tas vairs nešķiet tā panaivi. Dienests Zemessardzē ir viena no iespējām uz šo jautājumu atbildēt. Kāda būs Zemessardzes loma tuvākā un tālākā nākotnē? SestDiena sarunājās ar Zemessardzes komandieri, brigādes ģenerāli Aināru Ozoliņu.

PASAULĒ. Kurdistānas neatkarības sapnis izgaist. Irākas valdība bargi soda Kurdistānas reģionu par tur septembrī notikušo neatkarības referendumu, apcērpot kurdu līdz šim izcīnīto autonomiju.

TUVPLĀNĀ. Dziesmu parlaments. Bija laiki, kad latviešiem svarīgākais un patiesībā arī vienīgais iespējamais balsojums bija par dziesmām. Grāmatas Tikai dziesma nenosalst autori Lia Guļevska un Gunārs Jākobsons stāsta par radioraidījuma  Mikrofons fenomenu un leģendārajām aptaujām.

POLITIKA. Glābjot saplosīto Vienotību. Vēl nav nojaušams, vai Vienotības līderim Arvilam Ašeradenam izdosies izpildīt apņemšanos glābt saplosīto Vienotību, atjaunojot partiju. Taču priekšsēdis ieies vēsturē jau ar to vien, ka viņam pietika drosmes ierosināt partijas dibinātājas Solvitas Āboltiņas izslēgšanu no Vienotības. Kāpēc Āboltiņa gribēja noiet no politikas skatuves reizē ar Vienotību?

MĀKSLA. Jūtu vajadzību darīt lietas. Intervija ar mecenātu Leonu Zilberu . Neskato­ties uz to, ka mecenātam joprojām pārlie­ku nepatīk publicitāte, sarunā viņš iesais­tās labprāt un ar sirsnīgu vaļsirdību, jo, kā pats secina, – ir milzīgs prieks dalīties priekā par paveikto.

CEĻOJUMS. Dūmakā tītie kalni. Vairākums cilvēku, ja tiem pajautātu, kurš ir visvairāk apmeklētais nacionālais parks Amerikas Savienotajās Valstīs, noteikti teiktu, ka tas ir Lielais kanjons. Patiesībā, tas ir The Great Smoky Mountains.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, PRIEKŠĀ, PĀRDOMAS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Žetons autoram, bija interesanti palasīt! :)
Trollis JT
T
Reiz vēroju, kā viens no šiem aizsargkrāsas uniformā tērptajiem "sargu sargiem" piegāja pie Brīvības pieminekļa goda sardzes karavīra un demonstratīvi raustīja kareivi aiz uniformas apakšējās malas. Neticēju savām acīm. Iespaids bija tik nomācošs... grūti izteikt daudzmaz pieklājīgos vārdos.
Ko tas Zirnis buldurē?
K
Vai nevar parādīt fotogrāfiju no tā trešā "degunurbiķa"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata