Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Zvans slepkavam

Mana pirmā reakcija bija – tā ir viltus ziņa, trešdienas rītā faktu, ka ASV prezidents Džo Baidens zvanījis Putinam, komentēja Krievijas publicists, Putina kritiķis (viņš pats arī Trampa kritiķis un Obamas ārpolitikas kritiķis) Andrejs Piontkovskis (1940), kurš 2016. gadā pameta Krieviju, baidoties par savas dzīvības apdraudējumu.

Baidena zvanu viņš trešdien vērtēja kā ''psiholoģiskā ziņā kolosālu, manuprāt, liktenīgu Baidena kļūdu'', kas nostiprina agresīvi trako pozīcijas Kremlī: ''Domāju, ka Baidena zvanā šie cilvēki saskatīja apstiprinājumu savai pārliecībai, ka Krievija ar vienu vienīgu kauliņu metienu var pārspēlēt pasaules vēsturi, gūstot revanšu par zaudējumu trešajā pasaules karā.''

Tātad mēnesi pēc tam, kad Baidens Putinu bija nosaucis par slepkavu, ir sekojis viņa zvans slepkavam.

SestDienas šā numura saruna par Krievijas karaspē­ka koncentrāciju un saspīlējumu ap Ukrainu ar Rīgas Stradiņa universitātes politikas zinātnes doktorantu Artūru Bikovu, kura pētījuma tēma ir Krievijas pareizti­cīgo baznīcas loma Krievijas ārpolitikā postpadomju telpā, notika dienu pirms Baidena zvana, taču tā apska­ta arī iespējamos situācijas attīstības scenārijus, ja kaut kas līdzīgs šādam zvanam būtu bijis. Bikova secinājums pirms trešdienas rīta bija: karš nav neizbēgams, bet ir iespējams. Nemeklēsim Baidena rīcības vērtējumam analoģijas vēsturē, jo tās ir no laikiem, kad nepastāvēja garantēta iespēja savstarpēji iznīcināties. Ja gribi sagaidīt, kad tev garām aizpeldēs ienaidnieka līķis, jāprot ilgi gaidīt.


Šīs SestDienas, 16. – 22. aprīļa numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Pastaiga kā izaicinājums. Līdz 5. maijam ikviens tiek aicināts piedalīties Jelgavas reģionālā tūrisma centra rīkotajā pavasara pastaigu izaicinājumā, izpētot un izstaigājot dažāda garuma tūrisma maršrutus, kuros iekļauti gan dabas, gan vēstures objekti. Kā teic tūrisma centra sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Bergfelde, šajā laikā tiek domāts par to, kā pašreizējos apstākļos cilvēkus mudināt tūrismu iepazīt no mazliet cita skatpunkta, un ciemos tiek gaidīti viesi no visas Latvijas. No pārāk liela cilvēku pieplūduma idejas autori nebaidoties – tieši tāpēc tiek piedāvāti astoņi, nevis viens maršruts.

SestDienas SALONS. Pārbauda Baidena administrāciju. Ārpolitikas pētnieks Artūrs Bikovs par to, vai būs karš un kāpēc Krievija koncentrējusi karaspēku gar Ukrainas robežām.

POLITIKA. Kāda jēga no partijas? Ar ko nu jau pavisam drīz gaidāmās pašvaldību vēlēšanas šoreiz atšķiries, kas būs tāpat, kā ierasts, un kuras personas izlec uz kopējā sarakstu fona? SestDiena par partiju zīmēm un nozīmēm vietvarās.

VESELĪBA. Neradīt ilūziju burbuļus. Latvijā līdz ar citām pārmaiņām veselības aprūpē noteikti vajadzīga funkcionējoša e-veselības sistēma, uzsver ārsts un profesors Uģis Gruntmanis. Viņš pazīstams ar asiem izteikumiem par veselības sistēmas trūkumiem Latvijā, tagad atgriezies ASV, kur dod savu artavu cīņā ar pandēmiju un var atskatīties uz notikumiem Latvijā no malas.

PASAULĒ. Politnekorektais princis. Šā gada 9. aprīlī, divus mēnešus pirms savas simtās dzimšanas dienas, aizsaulē devās Edinburgas hercogs un Lielbritānijas karalienes dzīvesbiedrs princis Filips Mauntbatens. Britu karaliene Elizabete II, kurai 21. aprīlī gaidāma 95. dzimšanas diena, un princis Filips laulībā bija pavadījuši vairāk nekā 70 gadu. Princis pasaules atmiņā paliks ar savu nozīmīgo lomu britu monarhijas vēsturē, īsteno jeb ''veco labo'' aristokrātiskumu, kā arī saviem nereti nepolitkorektajiem un divdomīgajiem jokiem un izteikumiem.

SPORTS. Atceras aizmirstos hokeja varoņus. No palīdzības sniegšanas veterāniem līdz Latvijas hokeja vēstures iegrāmatošanai brīvi pieejamā digitālā formā. Ar šādu mērķi izveidota biedrība Hokeja atbalstam jeb Hokejaatbalstam.lv

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata