Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ir interese par pieejamo atbalstu

Patlaban tūrisma industrijā kopumā "vērojamas vairākas tendences, kas ietekmē arī darījuma tūrisma attīstību, – attīstās ilgtspējīgs tūrisms, pieaug tehnoloģiju pieejamība, palielinās ceļotāju mobilitāte. Darījumu tūrisms kļūst arvien globālāks un vienlaikus – lokālāks.

Tagad, kad tādi pakalpojumi kā konferenču telpu, ēdināšanas un izklaides nodrošināšana šķiet pašsaprotama, darījumu tūrists meklē autentiskumu un spilgtus iespaidus. Globālās pasaules tendences, kuras sasniegušas arī Latviju, liecina par padziļinātu darījumu tūristu interesi attiecībā uz pašu galamērķi, kurā notiek konference. Latvija ir interesanta un konkurētspējīga, jo ir gan salīdzinoši neatklāts, gan ērti sasniedzams galamērķis," situāciju raksturo Ekonomikas ministrija (EM).

Darījumu tūrisma veicināšanai pat izstrādāta atbalsta programma, ir norādījis EM Nozaru politikas departamenta direktors Gatis Silovs. Jāuzsver, ka atbalsts mazo un vidējo uzņēmumu darījumu tūrisma pasākumu organizēšanai Latvijā ir spēkā jau no pērnā gada decembra. "Jaunais darījumu tūrisma jeb MICE atbalsts paredz komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem kompensēt 10% apmērā attiecināmās konferenču izmaksas Latvijā, ja konferencē piedalās vismaz 150 dalībnieku ārzemnieku un ja tā ilgst vismaz trīs dienas. Attiecināmo izmaksu maksimālā summa konferencē par vienu dalībnieku ārzemnieku ir ne vairāk kā 50 eiro," skaidro ministrijā.

EM gan atzīst, ka pagaidām atbalstu nav saņēmis neviens pasākums, taču nozare kopumā ir izrādījusi interesi. "Atbalstu komersants var saņemt tikai pēc notikuša pasākuma, savukārt pasākumam jāatbilst minētajiem kritērijiem. Darījumu tūrisma sektorā pasākumu organizēšana tiek plānota vismaz gadu uz priekšu, līdz ar to atbalstu, kā tiek prognozēts, saņems tikai no jauna organizēti pasākumi, nevis jau esošie, jo esošie lielākoties neatbilst minētajiem kritērijiem. Intensīvāka programmas apguve varētu sākties šī gada izskaņā vai nākamajā gadā," norāda ministrijā. EM arī aicina komersantus vērsties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, lai iegūtu informāciju par atbalsta saņemšanas iespējām.

Jāatgādina arī, ka gan EM, gan Rīgas Tūrisma attīstības biroja, gan konferenču rīkošanas un tūrisma biznesa pārstāvji pauduši viedokli, ka Rīgā jāuzbūvē vērienīgs konferenču centrs, lai būtu iespējams rīkot plaša mēroga konferences un citus darījumu rakstura pasākumus. "Latvijai ir nepieciešams moderns konferenču centrs ar vismaz trijiem tūkstošiem vietu, un tas ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk. Šāds konferenču centrs ļaus Rīgā organizēt pasaules mēroga pasākumus, kā rezultātā palielināsies Latvijas kā biznesa darījumu vietas nozīme un pavērs iespēju ik gadu uzņemt virkni starptautiski nozīmīgu, lielu pasākumu. Tas radīs papildu ienākumus valstij, jo konferences apmeklētājs vidēji tērē ap 566 eiro dienā, un tas ir četras, piecas reizes vairāk nekā citi tūristi Rīgā. Pienesums ekonomikai no vienas konferences ar dalībnieku skaitu līdz trim tūkstošiem ir aptuveni 1,5 miljoni eiro, rāda Starptautiskās Kongresu un konferenču asociācijas aprēķini," uzsver EM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses