Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krāpšanas mēģinājuma anatomija

Cenšas slepus pārdot farmācijas uzņēmuma Olainfarm akcijas.

Hronoloģiski izpētot trillerim pielīdzināmos notikumus, kas kopš aprīļa beigām norisinājušies ap jau tā daudzos skandālos ierauto farmācijas uzņēmumu a/s Olainfarm, secināms, ka, tikai pateicoties Olainfarm īpašnieka nelaiķa Valērija Maligina mantinieču ātrajai reakcijai un spējai krīzes situācijā pārkāpt pāri savstarpējiem aizvainojumiem, pašā pēdējā brīdī izdevies novērst Latvijas vēsturē, iespējams, lielāko reiderisma mēģinājumu.

 

Rūpīgi plānota shēma

Dienas rīcībā nonākusī informācija saistībā ar aprīļa beigās plašu publicitāti guvušo Olainfarm akciju izkrāpšanas mēģinājumu no SIA Olmafarm ļauj secināt, ka gatavošanās tam sākusies vismaz mēnesi iepriekš un tajā, visticamāk, iesaistīta virkne Latvijas un Čehijas pilsoņu, tostarp bijušās un esošās Olmafarm un Olainfarm amatpersonas.

No dokumentiem secināms, ka iecerētā shēma paredzēja atsavināt Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi, par to neinformējot Olainfarm lielākās līdzīpašnieces Irinu Maliginu, Niku Saveļjevu un nepilngadīgo Annu Emīliju Maliginu, kurām Olainfarm akcijas pieder tieši un arī netieši caur Olmafarm. Līgumu projekti turklāt neparedz, ka kādu no līgumiem, ar kuriem tiek iegūta faktiska kontrole Olainfarm, parakstītu patiesās uzņēmuma īpašnieces.

Ar 2021. gada 15. martu datēti Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma ar Kipras kompāniju Ergoapex Limited projekti ļauj noprast, ka personu grupa, kurā bez nu jau atlaistās Olmafarm valdes locekles Milanas Beļevičas, Čehijas pilsoņiem Vojteha Kačenas un Tibora Bokora, visticamāk, ietilpst arī pagaidām amatos vēl esošie, bet akcionāru vairākuma uzticību zaudējušie Olainfarm padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš (un, iespējams, citas personas), plānoja īstenot darbības, kas vērstas uz, iespējams, pretlikumīgu kontroles pār Olainfarm pārņemšanu. To bijis plānots īstenot, vispirms iegūstot savā kontrolē lielākā akcionāra Olmafarm (kura vienīgā valdes locekle tobrīd bija M. Beļeviča) īpašumā esošās Olainfarm akcijas un tālāk jau obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma ietvaros palielinot ietekmi un iegūstot iespēju kontrolēt vairāk nekā 50% Olainfarm akciju. 

Darījuma shēmā bijis plānots izmantot Čehijā un Kiprā reģistrētas, visticamāk, čaulas kompānijas, un, ja ieceri būtu izdevies īstenot, Olainfarm būtībā nonāktu Čehijā reģistrētu čaulas kompāniju Black Duck Invest (BDI) un Latvia Invest a.s. kontrolē. Kā var secināt no līgumu projektu satura, Latvia Invest kontrolētu un tās patiesie labuma guvēji būtu H. Velmers, K. Krastiņš un, iespējams, M. Beļeviča, kontroli īstenojot, pēc visa spriežot, caur uzņēmumu ķēdi, tostarp uzņēmumu MKH (šī abreviatūra diezgan ticami ļauj noprast, ka to veido M. Beļevičas, K. Krastiņa un H. Velmera vārdu pirmie burti).

Izglābjas pēdējā brīdī

Šos personu grupas sākotnējos nodomus un uzsāktās, iespējams, noziedzīgās darbības neļāva pabeigt Olmafarm līdzmantinieču vienošanās par kopīgā pārstāvja iecelšanu Olmafarm un sekojošais pārstāvja 26. aprīļa pusdienlaikā pieņemtais lēmums par M. Beļevičas atsaukšanu no valdes locekles amata saistībā ar uzticības zaudēšanu.

Uzzinot par šo lēmumu, M. Beļeviča un citas minētās personas bijušas spiestas rīkoties nekavējoties un steigā, sagatavojot, visticamāk, spēkā neesošu līgumu, lai pagūtu veikt akciju pārvedumu, kamēr M. Beļevičai vēl bija iespējas piekļūt Olmafarm kontiem caur internetbanku un attiecīgi mēģināt veikt Olainfarm akciju pārvedumu uz ārzemēm, ko viņa arī centusies izdarīt.

27. aprīlī M. Beļeviča deva rīkojumu SEB bankai pārskaitīt Olmafarm piederošās Olainfarm akcijas uz BlueOrange Bank atvērtu Olmafarm finanšu instrumentu kontu. Taču SEB banka šo uzdevumu neizpildīja, jo banka jau bija saņēmusi informāciju no Olmafarm likumīgajiem pārstāvjiem par pārmaiņām uzņēmuma valdē.

Ja minēto personu grupas nodoms būtu īstenojies, faktisku kontroli pār Olainfarm (vismaz 50,1% akciju) iegūtu čaulas kompānija BDI, kuras amatpersona ir V. Kačena, kā arī H. Velmera, K. Krastiņa un, iespējams, M. Beļevičas kontrolētā Latvia Invest.

Darījumu rezultātā it kā par aizņēmuma līdzekļiem tiktu atsavināta Olmafarm piederošā Olainfarm akciju kontrolpakete (42,56% akciju), pēc kā, izsakot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem Olainfarm akcionāriem, ticis plānots atpirkt lielāku akciju skaitu, lai nodrošinātu pilnīgu kontroli pār Olainfarm. No līgumu projektos ierakstītā var pieļaut, ka nākotnē (divu līdz piecu gadu laikā) bijis plānots BDI un Latvia Invest iegūtās Olainfarm akcijas pārdot tālāk, turklāt Latvia Invest pat ir noteikts par pienākumu veikt akciju atsavināšanu BDI izvēlētam pircējam. 

Olmafarm piederošo Olainfarm akciju pirkšanas finansēšanai bijis paredzēts izmantot Kiprā reģistrētās kompānijas Ergoapex Limited aizdevumu 44 miljonu eiro apmērā, kas atbilst aptuvenai Olmafarm piederošo Olainfarm akciju biržas vērtībai. Ergoapex Limited kontrolē cits Čehijas pilsoņu darījumu partneris (caur uzņēmumu BHM Group) Milošs Kratohvīls, kurš ir arī uzņēmuma Prospero Invest a.s. padomes loceklis. No aizdevuma līguma projekta secināms, ka, neatmaksājot parādu divu gadu laikā, Ergoapex Limited parāda kapitalizēšanas rezultātā kļūtu par Prospero Invest akcionāru līdz ar BDI un Latvia Invest. Ņemot vērā Ergoapex Limited vadībā esošo personu acīmredzamo saistību ar Prospero Invest (visas iesaistītās personas no Čehijas saista to kopīga atrašanās dažādos vadošos amatos uzņēmumu grupā BHM Group), ir pamats domāt, ka shēma izstrādāta apzināti, lai nodrošinātu Čehijas pilsoņu kontroles palielināšanu Olainfarm, noslēpjot to aiz aizdevuma darījuma.

BHM Group ir saistīta ar uzņēmumu BHM Management a.s., turklāt ir pamats ticamam pieņēmumam, ka ar BHM Management a.s. ir saistīti arī H. Velmers un K. Krastiņš. Proti, pērn 13. jūlijā Čehijā ir reģistrēta sabiedrība VH Latvia Invest s.r.o., kuras vienīgais valdes loceklis ir H. Velmers, savukārt uzņēmuma vienīgais dalībnieks ir BHM Management. Savukārt BDI juridiskā adrese sakrīt ar VH Latvia Invest juridisko adresi Čehijā.

Tāpat par visu augstāk minēto personu saistību liecina arī tas, ka BHM Management vienīgais akcionārs ir uzņēmums Teton a.s., kura vienīgais akcionārs savukārt ir BHM Group dibinātājs Tomāšs Krseks. Te jāatgādina, ka Latvijas uzņēmums SIA Pharma Invest 2020. gadā plānoja izteikt Olainfarm brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu un tā dalībnieki bija ieķīlājuši sev piederošās kapitāla daļas par labu Teton a.s., kas bija redzams no publiski pieejamas informācijas par reģistrētu komercķīlu.

Kā norāda Dienas avoti, Pharma Invest ir a/s Prudentia grupas uzņēmums, kura vadošais partneris ir K. Krastiņš. Savukārt Pharma Invest valdes loceklis Reinis Martinsons ir Prudentia partneris un valdes loceklis. Turklāt sakrīt arī Prudentia un Pharma Invest juridiskās adreses. Līdz ar to skaidri apstiprinās K. Krastiņa tieša un ilgstoša iesaiste BHM Management iecerētajās shēmās ar Olainfarm akcijām. Finanšu un kapitāla tirgus komisijai būtu jāpārbauda, vai šeit nav saskatāma iekšējās informācijas izmantošana no K. Krastiņa puses. 

Savukārt Ergoapex Limited, iespējams, ir iesaistīta SIA Rīgas satiksme krimināllietā saistībā ar korupciju, kur figurē tā paša BHM Group uzņēmuma pārstāvji. Tāpēc tiek arī pieļauts, ka minētais aizdevums ir aizsegs mēģinājumam legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, kas tiktu ieplūdināti Latvijas finanšu sistēmā. Šeit jāatgādina, ka SIA Rīgas satiksme krimināllietā kopā ar čehu uzņēmēju tika aizturēts arī Māris Martinsons. Vairākas pazīmes liecina, ka arī šobrīd čehu uzņēmēji varētu darboties kopā ar M. Martinsonu, kas, iespējams, izskaidro čehu ambīcijas reiderisma mēģinājumu lokāli censties pārdēvēt par investīciju darījumu, transformācijai izmantojot M. Martinsonam raksturīgo blefošanas taktiku, jo nekādas investīcijas nav veiktas. 

Vēl dažas interesantas nianses

BDI ir reģistrēta šā gada 19. martā, un kā tās darbības joma minēta dzīvojamo un nedzīvojamo īpašumu pārvaldīšana. Līdz ar to šādam, visticamāk, čaulas uzņēmumam bez reāli sāktas saimnieciskās darbības nemaz nevarēja būt 40 miljoni eiro, lai samaksātu par akcijām. Turklāt, pēc neoficiālas informācijas, darījuma īstenošanas mēģinājuma dienās BDI norādītajā bankā vispār nav bijis atvērts norēķinu konts. Atbilstoši plānam akcijas būtu jāpārved uz BDI kontu uzreiz, turklāt bez jebkāda nodrošinājuma vai garantijas, ka BDI patiešām veiks samaksu. Naudu BDI varēja pārskaitīt pēc četrām nedēļām no līguma noslēgšanas. Tāpēc nevar izslēgt, ka naudu par Olainfarm akcijām Olmafarm vispār nesaņemtu, paliekot gan bez vērtīgajām akcijām, gan arī naudas. Lai gan no līguma slēgšanas mēģinājuma četras nedēļas sen jau pagājušas, Olmafarm nav saņēmis ne centa, kas tikai vēlreiz apliecina krāpšanas pazīmi. 

Notikumu secība ļauj izdarīt pieņēmumu, ka minēto personu galvenais mērķis bijis nevis veikt reālu, likumīgu darījumu, bet nodrošināt pēc iespējas ātrāku akciju pārvedumu uz kontu ārzemēs, lai radītu šā darījuma likumīguma iespaidu un apgrūtinātu gan Olmafarm īpašumtiesību uz akcijām pierādīšanu, gan akciju atgūšanu Olmafarm kā likumīgā īpašnieka valdījumā un turējumā.

Patlaban šo iespējamo krāpšanas mēģinājumu izmeklē tiesībsargājošās iestādes. Turklāt 17. jūnijā plānotās Olainfarm akcionāru sapulces darba kārtībā iekļauts lēmumprojekts par uzņēmuma pašreizējās padomes atcelšanu un jaunas ievēlēšanu. Tādēļ šonedēļ, ļoti ticami, Olainfarm akcionāru vairākuma uzticēšanos zaudējušie H. Velmers un K. Krastiņš zaudēs tiešu ietekmi uzņēmumā, taču centīsies likt visus iespējamos šķēršļus sapulces norisei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses