Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uzņēmējdarbība Vecrīgā būs?

Vecrīgas potenciāls nav izsmelts, un ir pāragri norakstīt Rīgas senāko daļu kā nepiemērotu vietu biznesam. Vecrīga ir un būs nozīmīga Latvijas vēstures un kultūras kontekstā, un tai ir visas iespējas atgūt sev pienākošos vietu arī uzņēmējdarbības vidē.


Uzņēmējdarbībā vienmēr bijis spēkā princips – kas vienam ir izaicinājums, citam ir iespēja. Lai gan cilvēki pēc Covid-19 pandēmijas ir mainījuši paradumus un arvien vairāk preces pasūta internetā, kā arī bieži izvēlas pasūtīt maltīti ar piegādi, joprojām ir virkne pakalpojumu, kuriem nepieciešamas atbilstošas telpas, un skaistumkopšana ir tikai viens no piemēriem.

Apgalvojums, ka visur Vecrīgā telpas ir ļoti dārgas un uzņēmējiem nav izdevīgi tās nomāt, nav viennozīmīgs. Piemēram, Rīgas nami publicētā informācija liecina, ka nomai pieejamas telpas Kungu ielā ar skatu uz Pētera baznīcu un Rolanda laukumu par aptuveni septiņiem eiro kvadrātmetrā. Līdzīgas telpas, piemēram, Teikā, tiek piedāvātas gan par tādu pašu summu, gan par 10–12 eiro kvadrātmetrā.

Papildus tam jāmin, ka ir vērojama arī ārvalstu tūristu atgriešanās – lai gan pakāpeniski, bet tomēr tie atgriežas. 2023. gads apliecināja, ka Latvijā atkal atgriežas arī tūristi no Vācijas, Lielbritānijas un Ziemeļvalstīm. Interese par Latviju pieaugusi ne tikai Rietumeiropā, bet arī Dienvideiropā.

Viena no atslēgām uzņēmējdarbības atdzimšanai Vecrīgā ir sadarbība – gan starp uzņēmumiem, gan uzņēmumiem un pašvaldību. Lai attīstītu darbību un piedāvātu klientiem pēc iespējas plašāku pakalpojumu klāstu, dažādu nozaru uzņēmumiem, to vidū arī viesnīcām, būtu jāmeklē arvien jauni veidi, kā sadarboties, nefokusējoties uz konkurenci. Veidi, kā komplektēt piedāvājumus, ir ļoti dažādi – viesnīcas var iegūt, sadarbojoties ar skaistumkopšanas saloniem, paplašinot viesu atpūtas iespējas, restorāni var veidot kopīgus piedāvājumus ar kultūras norises vietām un tamlīdzīgi. Vecrīgas viesi (kā pašmāju, tā ārvalstu), saņemot kompleksu piedāvājumu, varētu būt ieinteresēti apmeklēt gan restorānus un izklaides vietas, gan skaistumkopšanas salonus, gan kultūras pasākumu norises vietas. Patlaban svarīgākais ir atcerēties, ka tikai kopīgiem spēkiem varam veidot Vecrīgas vidi interesantu un dzīvu.

Jāuzsver, ka jau patlaban Vecrīgas uzņēmumi ir proaktīvi, organizējot dažādus pasākumus, piemēram, jau martā gaidāms B Bāra Restorāna organizētais Vecrīgas festivāls, kura laikā divu dienu garumā tiks piedāvāti koncerti, šovi un citi izklaides pasākumi, rosinot apmeklēt Vecrīgu. Domāju, ka tā ir lieliska iespēja arī citiem uzņēmumiem veidot pārdomātu un saskaņotu piedāvājumu, ar ko uzrunāt apmeklētājus. Papildus tam liela nozīme ir arī pašvaldības iesaistei un atbalstam.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses