Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EP ģenerālsekretārs: Latvijas dalība EP ir svarīga gan valstij, gan visai organizācijai

Eiropas Padomes (EP) ģenerālsekretārs, bijušais Norvēģijas premjerministrs Torbjorns Jaglands intervijā Andim Sedleniekam.

Kā jūs vērtējat Latvijas darbību EP struktūrās?

Jāatceras, ka Latvijas pievienošanās EP drīz pēc valstiskās neatkarības atgūšanas [1995. gadā] padarīja jūsu valsti par Eiropas vienotās likumiskās telpas daļu, veicinot Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā 2004. gadā. Tāpat virkne likumdošanas un citu reformu, kas šajos gados veiktas Latvijā, ir notikušas ar EP līdzdalību, tā ka Latvijas dalība Padomē ir svarīga gan valstij, gan visai organizācijai. Par to, ka sadarbība ir abpusēja, uzskatāmi liecina jūsu valsts pārstāvju dalība dažādās EP institūcijās, tajā skaitā fakts, ka Nils Muižnieks ieņem EP cilvēktiesību komisāra posteni.

Viens no būtiskiem jautājumiem šobrīd ir attiecības ar Krieviju. Kā jūs vērtējat EP un Krievijas sadarbību?

Krievija ir pilntiesīga EP dalībvalsts, kura piedalās visu organizācijas struktūru darbā, tajā skaitā atzīstot Strasbūrā bāzētās Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumus. Ir ārkārtīgi svarīgi, lai Krievija būtu daļa no Eiropas kopējiem standartiem cilvēktiesību jomā un no Eiropas vienotās likumdošanas telpas.

Krievijas attiecības ar virkni pasaules valstu un starptautisko organizāciju sarežģījās pēc notikumiem Krimā un konflikta Ukrainā dēļ...

Mēs sekojam līdzi šim konfliktam kopš paša sākuma un nekavējoties atzinām to [Krimas okupāciju] par nelikumīgu, tāpat mēs atbalstām Ukrainas varas iestāžu īstenotās reformas, izmaiņas valsts konstitūcijā un sniedzam visu iespējamo konsultatīvo un ekspertu palīdzību, piedalāmies Minskas procesā šā konflikta noregulēšanai utt. Ir arī saprotami, ka notikumi Ukrainā Krievijas kaimiņvalstis, it īpaši Baltijas valstis, ņemot vērā to vēsturisko pieredzi, kā arī visa Baltijas jūras reģiona valstis, satrauc ievērojami lielākā mērā nekā valstis citos Eiropas reģionos.

Galvenā tomēr ir Sīrijas krīze?

Var gadīties, ka Sīrija šobrīd tiešām ir pat svarīgāka nekā notikumi Ukrainā, jo bēgļu plūsmas no šīs valsts, un ne tikai no tās, ietekmē visu Eiropu, piemēram, atsevišķās situācijās apturot Šengenas līguma funkcionēšanu. Sīrijas krīze ir vēl viens nopietns apdraudējums Eiropas drošībai, savukārt EP galvenais pienākums šajā gadījumā ir nodrošināt cilvēktiesību standartu ievērošanu attiecībā pret bēgļiem, kā arī saglabāt Eiropas vienotību. Mēs jau šobrīd redzam, ka Eiropas valstis būvē sienas un žogus uz savām robežām, cenšoties novērst bēgļu ierašanos, tāpat pastāv asas domstarpības par bēgļu uzņemšanu, kas rada acīm redzamas nesaskaņas Eiropas valstu starpā. Tajā pašā laikā nevar teikt, ka vienas problēmas dēļ novārtā tiktu atstātas kādas citas, un, ja Ukraina ir pazudusi no laikrakstu pirmajām lappusēm, tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka tā ir pazudusi arī no mūsu dienas kārtības.

Ukrainā šobrīd ir iestājies pamiers, tiek meklēts politisks risinājums, ko nevar teikt par Sīriju. Sīrijas krīzei ir risinājums?

Uzskatu, ka Sīrijas krīze atrodas tikai sākuma stadijā, ja vien Krievija un Amerikas Savienotās Valstis nevienosies šajā jautājumā. Šobrīd Turcijā, Libānā, Jordānijā jau atrodas četri miljoni bēgļu no Sīrijas, vēl simtiem tūkstoši cilvēku ir gatavi pamest Sīriju, ja netiks apturēta karadarbība. Tā kā abām minētajām lielvalstīm ir iespējas ietekmēt daļu Sīrijas konfliktā iesaistīto spēku, būtu tikai loģiski, ja tās izmantotu šo ietekmi vispirms karadarbības apturēšanai, bet pēc tam politiskā risinājuma meklējumiem. Protams, tas nozīmētu nepieciešamību meklēt kompromisus, taču bez tādiem nav iespējams atrisināt nevienu konfliktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē