Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pret baltām apkaklītēm ar baltiem cimdiem?

Vai nu viņš visiem ir kaut ko apsolījis, vai neviens no viņa nebaidās – tā visai ciniski, bet arī pamatoti aizdomīgi kāda tiesībsargājošo iestāžu amatpersona neformāli vērtēja jaunā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jēkaba Straumes faktiski vienbalsīgo apstiprināšanu amatā ar 86 Saeimas deputātu balsīm no visām parlamenta frakcijām.

Protams, to, kā būs patiesībā, parādīs tikai un vienīgi paša Straumes tālākā darbība. Latvijas politiķu pieredze ar dažādu "sarunātu" kandidātu virzīšanu ietekmīgos amatos ne reizi vien ir beigusies ar vilšanos, jo atkal jau jāatkārto nerakstītā dzīves patiesība, ka "amats veido cilvēku". Tikpat labi Straume kā pieredzējis operatīvais darbinieks pēkšņi var visus pārsteigt, aktīvi un bez politiskas šķirošanas pieķeroties koruptīvu shēmu izmeklēšanai.

Vienlaikus jāatzīst, ka tajās dažās nedēļās, kas paskrēja no nominēšanas līdz Saeimas balsojumam, Straume un pats process, kādā notika viņa straujā apstiprināšana amatā, ir sabiedrībai paguvuši sūtīt ļoti pretrunīgus signālus par to, ko no jaunā KNAB šefa sagaidīt. Tie, kuri cer, ka Straume pieturēsies pie doktrīnas, ka Latvijā ir trīs oligarhi, par kuriem tad nu jāreflektē, patur prātā, ka viņa tiešais priekšnieks militārās pretizlūkošanas dienestā bijis Jutas Strīķes vīrs. Tie, kuri savukārt cer, ka tieši Straume beidzot paplašinās to personu loku, kam skatīties uz nagiem dažādu iepirkumu, politisku lēmumu un tiem paralēli plūstošo naudas ceļu kontekstā, iespējams, aplami tulko viņa izteikumus, ka tā dēvētā oligarhu lieta izbeigta pamatoti. Varbūt pieredzējušais operatīvais darbinieks vienkārši saprot, ka ilgstoša noklausīšanās ir tikai viena no operatīvajām darbībām un nevar būt sekmīga kriminālprocesa pamatā, kur jāpierāda shēmas un aiz tām stāvošas konkrētas personas.

Bet, pirmkārt, jau pats Straumes izvirzīšanas fons. Avoti, kas savā profesionālajā darbībā saskārušies ar Straumi, Dienai norādījuši, ka militārās pretizlūkošanas kadrs uz amatu, kura liktenis izšķiras politiskā balsojumā, nekad nepretendētu, iepriekš nesaņēmis zināmas garantijas, ka tiks izvirzīts un pēc tam apstiprināts. Citiem vārdiem, netiks izcūkots. Straumem ir vairāki bijušie kursabiedri vai studiju laikā Policijas akadēmijā citādi iepazīti paziņas, kas šobrīd ir ar ietekmi uz politiskiem un saimnieciskiem procesiem valstī. Un šo paziņu piederība kādām interešu grupām ir tikpat raiba kā partiju kokteilis, kas Saeimā vienbalsīgi nospieda zaļo pogu par Straumes iebalsošanu KNAB priekšnieka amatā.

Bet visvairāk par Straumes pagaidām mīklaino personību, iespējams, pateica izskanējušais uzstādījums, ka "politiski nozīmīgu personu" jeb "balto apkaklīšu" aizturēšanai turpmāk jānotiekot "ar cieņu", jo viņu vaina vēl neesot pierādīta tiesā. Nekādas politiski nozīmīgu personu "plosīšanas sabiedrības acu priekšā" vairs nebūšot. Ja tas Straumem paspruka kā reveranss tiem, kas viņu uzrunājuši un iebalsojuši amatā, tad tas nav cerīgs signāls par jaunā KNAB priekšnieka mugurkaulu.

Top komentāri

Atklāta balsojuma fenomens
A
Atklāta balsojumā Saeimā ir grūti vienbalsīgi nenospiest zaļo pogu par jebkuras personas iebalsošanu KNAB priekšnieka amatā. Neviens negrib būt tas, kurš ir balsojis pret.
Jūrmalā bez kukuļa - kā pret sienu
J
Jūrmalas domē bez kukuļa - kā pret sienu. Un neviens Straume tur nevar līdzēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē