Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tēlo augstdzimušo jaunavu institūtu

Neprofesionalitāte vai maldināšana – tikai tā var komentēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadības mēģinājumu novirzīt uzmanību no savām spējām un vēlmes kontrolēt priekšvēlēšanu aģitāciju uz absurdu diskusiju, vai būtu adekvāti, reāli un galu galā demokrātiski mēģināt bloķēt sociālos tīklus, kā Facebook, ja tie neatklās birojam, kurš un cik maksājis par partiju un politiķu reklāmām.

Var, protams, izklaidēt publiku un cerēt atkal saņemt telefonzvanu no CNN, bloķējot Facebook vai tiesājoties ar šo sociālo tīklu, lai tas iesniedz KNAB priekšvēlēšanu reklāmu izcenojumus, dzīt pēdas partiju patiesajiem tēriņiem un šīs naudas izcelsmei, kā to 6. martā pieļāva biroja priekšnieks Jēkabs Straume. Var, ja prioritāte ir drudžainas darbības imitācija, nevis mērķa sasniegšana. Jo KNAB kā operatīvās darbības subjektam jau tagad rokās ir visas iespējas gan identificēt liela apmēra nedeklarētus priekšvēlēšanu tēriņus, gan naudas "apguvējus", gan patiesos maksātājus, gan labuma saņēmējus, tas ir, konkrētas partijas un politiķus.

Nelaiž pa parādes durvīm? Tad ejiet pa sētas durvīm, jo galvenais ir rezultāts.

Ja ir redzama kādas partijas vai individuāla politiķa masīva eksponēšanās sociālajos tīklos, tiek ievietoti klipi, profesionāli sabiedrisko attiecību speciālisti pēkšņi sāk "liet medu" par kāda labajiem darbiem un dzidro valstsvīra prātu, KNAB ir visas iespējas noskaidrot, kurš, cik un caur ko visu šo teijāteri apmaksā. KNAB nav augstdzimušo jaunavu institūts, kuram atliek tikai graciozi noplātīt rokas vai izklaidēt publiku ar Facebook bloķēšanas plāniem, ja partijas godīgi neatskaitās par visiem saviem priekšvēlēšanu tēriņiem.

Lai ko politiķi vai viņu sabiedrisko attiecību izpalīgi nestāstītu par draugu būšanu, kopīgu ideoloģiju, domubiedru attiecībām, neticiet – kāds par šiem padomiem, Youtube klipiem, sociālajos tīklos ierakstītiem viedokļiem, replikām, politisko konkurentu nerrošanu maksā. Bieži vismaz "sakritību" līmenī pat mums, žurnālistiem, izdodas pierādīt naudas ceļu caur kādas kapitālsabiedrības līgumu vai kādos iepirkumos ieinteresēta privātuzņēmuma līgumu līdz kādam sabiedrisko attiecību darbonim. KNAB arsenālā ir visi operatīvās darbības līdzekļi, lai "sakritības" materializētu konkrētās lietās par partiju nelikumīgu finansēšanu, tirgošanos ar ietekmi, galu galā korupciju.

Kad Diena rudenī intervēja jaunapstiprināto KNAB priekšnieku Straumi, atbilde uz jautājumu, kādēļ varētu būt problēmas pamanīt un apkarot mediju gadiem ilgi aprakstītās slēptās partiju finansēšanas shēmas, bija – trūkst iekšējās sadarbības starp korupcijas novēršanas un apkarošanas blokiem, trūkst kāda, kas redz visu laukumu. Tagad šim mērķim ir izveidota KNAB Stratēģiskās analīzes un politikas plānošanas nodaļa, kā to solīja Straume, un

atkal atliek tikai cerēt un gaidīt, ka solītais nebeigsies ar atskaiti par veikto minireorganizāciju.

Pagaidām shēmas, caur kurām nauda no privātām vai valsts un pašvaldības kabatām caur dažādiem pakalpojumu līgumiem vai biedrību sponsorēšanu nonāk līdz politiķu tēla veidotājiem sabiedrības smadzeņu skalošanai, turpina darboties kā labi ieeļļots mehānisms.

Top komentāri

FB reklāma
F
Reklāma fb maksā no pāris eiro, atkarībā no sasniedzamās auditorijas, un jebkurš to var ievietot. Esmu pati likusi reklāmas savam nvo pa 10-15eur uz nedēļu. Aģentūras par to pašu prasa vismaz 300. Turklāt fb reklāmu mērķis nereti ir share - par to taču neviens nemaksā un to izkontrolēt nevar. Acīmredzot, likumi neatbilst mūsdienu sabiedrības realitātei.
Agnesei
A
Vēl labi, ka netēlo augstdzimušu prostitūtu
Trūkst
T
Žurkas Kornēlijas trūkst KNAB štatu sarakstā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē